Tillämpad Atomfysik (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Teach Support
Antal sidor
398
Utgivningsdatum
2017-08-24
Förlag
Media-Tryck
Dimensioner
210 x 150 x 24 mm
Vikt
631 g
ISBN
9789163798276
Tillämpad Atomfysik (häftad)

Tillämpad Atomfysik

Häftad Svenska, 2017-08-24
139 331 Du sparar 192 kr!
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Tillämpad atomfysik finns nu i en ny upplaga som är helt i färg.

Boken är en grundläggande introduktion till atom- och kvantfysik med inriktning mot tillämpningar. Det första kapitlet är en historisk sammanfattning av de upptäckter som lett fram till dagens atomteori.

I det andra kapitlet presenteras den speciella relativitetsteorin och de matematiska samband som behövs när partiklar rör sig snabbt i förhållande till ljusets fart i vakuum. I de följande tre kapitlen introduceras de byggstenar, i form av elektron, atomkärna och foton, som behövs för att konstruera en atommodell.

I det sjätte kapitlet visas hur Niels Bohr byggde upp sin halvklassiska atommodell. Det sjunde kapitlet ger en introduktion till kvantmekaniken och begrepp såsom vågfunktion, kvanttal och tunnling diskuteras.

I det åttonde kapitlet behandlas riktningskvantisering i inre och yttre fält. Elektronens inneboende egenskap som kallas spinn ges ett eget kvanttal. I det nionde kapitlet visas hur det periodiska systemets kan byggas upp med hjälp av de fyra kvanttal som presenterats i tidigare avsnitt.

De sista tre kapitlen ägnas helt åt tillämpningar. I det tionde kapitlet behandlas ljuskällor av olika slag och förutsättningen för att konstruera en laser. Begrepp såsom stimulerad emission, Boltzmannfördelning, exciterade nivåers livstid och dopplerbredd diskuteras.

I det näst sista kapitlet behandlas röntgenstrålning. Först visas hur bromsstrålning och karakteristisk röntgenstrålning uppkommer. Sen diskuteras olika typer av undersökning, bland annat idéerna bakom skiktröntgen. I slutet av kapitlet dyker antipartiklar upp.

Det sista kapitlet behandlar radioaktivitet. Först undersöks fenomenen stabila och instabila isotoper, fission och fusion. Sen följer sönderfallslagen och halveringstid. De tre typerna radioaktivitet, i form av alfa-, beta- och gammastrålning, förklaras. Till sist diskuteras faran med joniserande strålning.

I slutet av varje kapitel finns övningsexempel av två typer, dels konceptuella frågor som ska träna fysikaliskt tänkande och dels uppgifter som kräver matematiska beräkningar. Båda övningstyperna är försedda med facit och ledningsdel.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tillämpad Atomfysik
  2. +
  3. Fysik i vätskor och gaser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fysik i vätskor och gaser av Göran Jönsson (häftad).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Göran Jönsson

Bloggat om Tillämpad Atomfysik