Vid hägerns skarpa skri (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Sagan om klanen Otori (del 4)
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
641
Utgivningsdatum
2006-11-01
Förlag
Bonnier Carlsen
Översättare
Anders Bellis
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
The harsh cry of the heron
Dimensioner
220 x 145 x 50 mm
Vikt
1000 g
SAB
Hcee.01
ISBN
9789163853692
Vid hägerns skarpa skri (inbunden)

Vid hägerns skarpa skri

(3 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2006-11-01

Slutsåld

""Sagan om klanen Otori"" av Lian Hearn har gjort ett formidabelt segertåg över världen. Recensenter och läsare har varit eniga i sina lovord över trilogin som inleddes med ""Över näktergalens golv"" som utkom på svenska 2003. Samma år på hösten kom också bok nummer två ""På kudde av gräs"", och under 2004 kom den avslutande boken ""Under lysande måne"".

Denna den fjärde delen är en uppföljare till trilogin. Vi får nu möta Takeo och Kaede efter 15 års äktenskap och gemensamt härskande över de tre ländernas rike. Profetian säger att Takeo endast kan falla för sin egen sons hand, och han har en son utom äktenskapet - som nu är 16 år! En son som Kaede inte känner till, hon som har fött honom tre döttrar, Shigeko som är 15 och tvillingarna Miki och Maya som är ett par år yngre, och hon vill inget hellre än föda honom en son.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Vid hägerns skarpa skri. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Lian Hearns Vid hägerns skarpa skri
  Storläsare, 16 november 2009

  Tyvärr har den här boken tappat farten och jag tycker att det skulle ha räckt med en trilogi. Jag väntade mig en bra fortsättning men hade svårt att känna samhörighet med de tre första böckerna.

 2. vid hägerns skarpa skri...
  Lian hearn äger :), 28 januari 2007

  Den är lite sämre än de första böckerna men den är fortfarande bra. Den kan vara lite seg i början men håll ut, den blir bra bra i slutet. Men jag tycker att man ska läsa de föregående böckerna innan - man förstår mer då, och samtidigt blir den mycket bättre! Jag tycker absolut att man ska läsa den här boken.

 3. Hägern är hes...
  Harakiri, 21 januari 2007

  Den fjärde delen om klanen Otori är en besvikelse. Boken känns obearbetad och är mest trist och tråkig. Kort sagt, raka motsatsen till de föregående. Önskar att jag aldrig hade läst den.

Visa alla 3 recensioner

Recensioner i media

I väntan på att en profetia ska slå in

När jag för ett och ett halvt år sedan läste den sista raden i Under lysande måne och slog ihop boken kom den där långa sucken. Ytterligare en bra bok och en härlig trilogi tog slut. Jag ställde tillbaka boken på sin plats i bokhyllan och jag, med så många andra, försökte förstå varför det tvunget skulle ta slut just där, men det vet vi nu att det inte gjorde.

Lian Hearn lät Takeo och Kaede komma tillbaka till oss som hungrade efter mer. Denna gång på 640 sidor. Kanske är det 200 sidor för mycket?

Här visar Hearn än en gång att hon besitter mycket kunskap i japansk historia och dess seder, och hon lindar in det med fantasy så lätt att det till och med kan falla den icke fantasy-läsande personen i smaken. Något som är nytt för dessa böcker är hennes sätt att plocka in mötet mellan religioner i berättelsen. Om hur de bleka blå- och grönögda männen, med rött och ljust hår, lägger till sina skepp i hamnarna och handlar med varor befolkning aldrig tidigare skådat. Präster som går i land och sakta omvänder folks tro för att få plats med sin religion på ytterligare en kontinent och oron och förvirringen detta sedan skapar. Saker som än idag kan leda till krig.

Något som också finns kvar sedan de tidigare böckerna och är aningen förstärkt i denna uppföljare är familjerelationerna. Respekten för de äldre och de vid din sida, och även avsaknaden av den, är tydligare än tidigare. Hur förändringen i samhället kan påverka barnuppfostran och hur man ska sköta sitt familjeliv för att det ska vara "rätt" och följderna för den som väljer att gå sin egen väg.

I de tidigare böckerna har vi fått läsa att det enda som hotar Takeo, härskaren över de tre rikena, är hans son. Så säger profetian. Den som kommer att ta Takeos liv är den son hans fru, sedan 15 år tillbaka, och mor till hans tre döttrar, Kaede, inte känner till. När man tidigt i boken får träffa sonen och ta del av hans liv börjar en väntan. Sida efter sida funderar man på när mötet ska ske och om profetian då ska slå in. Att detta följer en så intensivt i läsandet gör att man till viss del kan tappa intresset för de andra små sidoberättelserna boken bjuder på. Min spontana känsla är att vi hade kunnat spara på papper och kortat ner berättelsen med 200 sidor, men författaren har fastnat och vill ge mer av sin kunskap och fantasi vilket ger en viss respekt och det slutar med att jag ändå tycker om boken.

Bloggat om Vid hägerns skarpa skri

Övrig information

Lian Hearn, som är en pseudonym, heter egentligen Gillian Rubinstein och är från Australien. Hon fick ett stipendie för att åka till Japan och studera den japanska kulturen och blev så gripen att hon vid 50 års ålder bestämde sig för att lära sig japanska och har sedan dess gjort många resor till japan. ""Sagan om klanen Otori"" är en fiktiv histioria men ändå väl planterad i den japanska historien - mytbilder, religion, könsroller, främlingsfientligheten, sederna och traditionerna är alla hämtade från den stolta och starka feodala medeltida historien.