Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
185
Utgivningsdatum
2011-08-03
Utmärkelser
Augustpristagare 2011
Förlag
Bonnier Carlsen
Medarbetare
Siwe, Fredrika (form)
Dimensioner
210 x 130 x 15 mm
Vikt
290 g
SAB
uHc
ISBN
9789163868665

Pojkarna

(8 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2011-08-03
189
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Augustpristagare 2011

En originell och magisk tonårsskildringVi fyllde fjorton år den våren, Bella, Momo och jag.

Vi höll oss för oss själva.

Om vintereftermiddagarna var vi oftast i Momos rum, men under den varma delen av året satt vi i Bellas trädgård, eller inne i växthuset om det regnade.

Vi levde mitt i allt detta sprakande och det fick mig att glömma att jag var Kim, att jag hade en kropp som växte och sprängde. Växthuset var en frizon, ett rum att gå till där andra lagar gällde.

På dagarna utstår Kim tillsammans med sina tjejkompisar Bella och Momo killarnas kränkningar, men på nätterna dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar.

Kim kan inte få nog av friheten i en annan kropp och blir som pojke också kär i Tony. Tillsammans upplever de både spänning och attraktion, men som tjej är inte Kim intressant för Tony.

Pojkarna är en tonårsskildring som ingen annan. Den kombinerar det plågsamt vardagliga med det vackert magiska i en berättelse om uppväxt, förvandling, kärlek och systerskap.

Pressröster om debutromanen Om du var jag:

"Knivskarpt om flickors symbiotiska vänskap" Aftonbladet

"Jessica Schiefauer berättar stilsäkert om osäkra Agnes och avancerade Louise, om den lilla lyan, festerna, supandet och spyorna. Och om hur verkliga faror kan lura helt nära." Expressen

"/ / Schiefauer sticker av. Hennes styrka är att hon skapar en övertygande atmosfär. Språket är kraftigt, byggt på metaforer med en drivande dialog och hon har en ovanlig känsla för sinnesintryck. Med sensuell inlevelse förmedlar hon mjukheten hos ett tyg, musikens vibrationer, lukter både lockande av hud och smink och äckliga av spyor." SvD

"Om du var jag" är en utmärkt debut, med tätt språk och levande gestaltningsförmåga." Landskrona-Posten
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Pojkarna
 2. +
 3. Resan till Interversum

De som köpt den här boken har ofta också köpt Resan till Interversum av Maria Frensborg, Tomu, Yumi (inbunden).

Köp båda 2 för 238 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Pojkarna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Destruktiv besatthet
  Anni, 28 september 2016

  Jag är innerligt glad att jag valde att läsa boken själv först så att jag inte gav den till min fjortonåriga dotter, då jag finner innehållet oerhört kränkande och destruktivt i sin framtoning. Språkligt och stilistiskt finns föga att anmärka på, men innehållsmässigt är boken så grotesk och verklighetsfrånvänd med sina schabloner av killar som vulgära, hatande, våldsbejakande, kriminella könsdrivna varelser medan tjejerna framställs som intetsägande våp som vill förvandla sig till killar. Och... Läs hela recensionen

 2. Fördomsfullt
  Jonna Lindberg, 8 augusti 2012

  Jag gillar verkligen idén. Den ger alla förutsättningar att kritisera de könsroller som finns i samhället, på ett otroligt snyggt sätt. Jag gillar hur författaren fångar gränslandet mellan barn och vuxen, och hur viktigt det blir att hitta sig själv. Det finns därför mycket igenkänning i boken, samtidigt som den bidrar med något nytt som känns både originellt och spännande. Det finns också ett magiskt skimmer över boken, som blir en härlig blandning av övernaturliga inslag och naturens egen k... Läs hela recensionen

 3. makalös
  Dolly, 19 mars 2012

  Jag har svårt att hitta ett ord som beskriver och gör känslan efter att ha läst den här boken rättvis, för den liknar inget jag tidigare läst. Att få kliva in i en annan värld på det sätt som beskrivs här var för mig ... ja makalöst. I dess allra mest positiva bemärkelse. Jag kände mig förändrad av upplevelsen. Att ha fått vara pojke för en liten stund.

 4. Var är de schysta killarna?
  Hobbybibliotekarien, 1 januari 2012

  Tre helt vanlig flickor i åttonde klass, 14-år och på gränsen till unga kvinnor med allt vad kroppslig utveckling innebär. På skolan är de osynliga utom för killarna som hånar dem, tar på dem och visslar efter dem. Inom flickorna växer föraktet för killarna men även för deras egen svaghet.
  Bella har ett växthus dit de går och kan vara sig själva. Momo föreslår maskerad och där bakom maskerna kan de agera ut och ha roligt. I växthuset växer en ovanlig växt och en kväll knyter de en pakt oc... Läs hela recensionen

 5. En vacker historia
  Rachel, 8 november 2011

  Å ena sidan så tycke jag att den var otroligt fint skriven, men å andra sidan så var det vissa element av berättelsen som jag inte tyckte om som kändes nästan lite överdrivna och forcerade.

  Det som jag verkligen tyckte om var sättet som Schiefauer skriver på. De är många metaforer och liknelser och stundom känns det som ren poesi; atmosfären hon skapar är en balansgång mellan det hårda livet som flicka och det euforiska livet som pojke. Men ibland gick jag vilse i hennes språk och de... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Jessica Schiefauer

Bokvideo