Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
9-12 år
Utgivningsdatum
2012-08-01
Utmärkelser
Augustpriset 2012
Förlag
Bonnier Carlsen
Medarbetare
Ulmaja, Nina (form)
Illustratör/Fotograf
Nina Ulmaja
Dimensioner
265 x 200 x 15 mm
Vikt
571 g
SAB
uAfa,411.09
ISBN
9789163869631
Vanliga sökord
och &

ABC å allt om D

(33 röster)  |  Läs 11 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2012-08-01
179
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Med ABC å allt om D belönas Lina Ulmaja med Augustpriset 2012 för årets svenska barn- och ungdomsbok.

29 typer - människans bästa uppfinning

Tänk dig en värld utan bokstäver. Hur skulle allt fungera då? Bokstäver finns överallt idag och används till mycket annat än att bilda ord och meningar. Tänk exempelvis på hur du testar din syn hos doktorn. ABC å allt om D är en helt ny typ av ABC-bok som innehåller fascinerande fakta samt knasig kuriosa om människans bästa uppfinning - alfabetet. För bokstavsbrukare i alla åldrar!

Bokstäverna har en spännande och, för de allra flesta, okänd historia. I "ABC å allt om D" får du veta varför de 29 tecknen ser ut som de gör. Hur A blev A, B blev B och vem som bestämde det. Här får du veta "ALLT" om bokstäver - hur de fungerar och vad som gör en text lätt eller svår att läsa. Bokstävernas utseende berättar också mer än det som står i orden - du ser direkt om de är tunga eller snabba, går festklädda eller har träningsoverall.

I "ABC å allt om D" presenteras dessutom mängder av språkliga uttryck och andra slags alfabet: blindskrift, morse, handalfabetet, signalflaggor, rövarspråket, luffartecken med flera.

"ABC å allt om D" är inspirerande läsning för hela familjen om allt som hör alfabetet och skrivandet till.

"En bok för större barn, eller att växa med, eller för vuxna - här finns ett myller av text och ett synnerligen egensinnigt och intresseväckande urval av fakta till varje bokstav [...] Extremt snygg bok, med piggt stökig layout och greppvänligt gummi i ryggen."
Lotta Olsson/Dagens Nyheter

"Detta är en lustfylld resa som det svänger om, åt alla håll och kanter, förstås kongenialt illustrerad och formgiven av författaren själv."
Jenny Leonardz/Svenska Dagbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. ABC å allt om D
 2. +
 3. Kivi & Monsterhund

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kivi & Monsterhund av Jesper Lundqvist (inbunden).

Köp båda 2 för 327 kr

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av ABC å allt om D. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk för barn och vuxna
  NE, 22 juni 2022

  Vacker, smart och intressant för både vuxna och barn. Jag trodde jag kunde det här, men var blott en nybörjare, Min 9åring älskade den.

 2. Riktar sig inte till barn
  Boksvindel, 28 mars 2017

  Det ser ut som en barnbok men texten riktar sig till en vuxen. Intressant information och väldigt ambitiöst. Men mastigt. Kommer att användas som uppslagsbok i vårt hem. För en vuxen är kanske Ola Wikanders I döda språks sällskap roligare att läsa?

 3. Toppenbra!

  En rolig och lärorik bok för användning hela livet ut. Gav den till äldsta mitt barnbarnsbarn som snart börjar skolan.

 4. Rolig och intressant
  Marita Sandberg, 11 april 2014

  En bok som ger lust att lära sig mer om språk. Passar bra att läsa tillsammans med barnen, då man får många nya idéer när man läser och tittar på bilderna. Det kan bli väldigt intressanta diskussioner. En viktig bok eftersom kunskaperna i svenska blir sämre och sämre överallt i samhället; inte minst bland våra lärare.

 5. ABC å allt om D är en lysande bok.
  Titti T, 8 april 2014

  Inte någon har som Nina Ulmaja i ord och spännande grafisk form presenterat bokstävernas historia och användning. En självklar present till olika åldrar. Den är mättad med kunskap och full av humor tycker Titti T

 6. Nej men! Den här boken köpte jag till mina barnbarn,...
  Anita Hj, 2 oktober 2013

  Nej men! Den här boken köpte jag till mina barnbarn, och nu känner jag, att jag måste nog köpa en till mig själv också! Den är perfekt, fiffig, upplysande och väldigt trevlig. Jag skulle vilja visa den för mina skolbarn, bara det att nu är jag pensionerad... Mycket bra bok!

 7. En mycket intressant bok om civilisationens början....
  Helena Sjölander, 25 juni 2013

  En mycket intressant bok om civilisationens början. Det presenteras olika skrifttyper med sinne för humor. Dessutom är boken snygg och skön att hålla i händerna.

 8. Jag köpte boken för att jag hade läst den och ville ha...
  Arne Larsson, 10 juni 2013

  Jag köpte boken för att jag hade läst den och ville ha möjlighet att läsa om. Den fick väl inte pris av en slump

 9. Jag lånade den av en slump på biblan. Den var så bra!...
  karin pettersson, 5 juni 2013

  Jag lånade den av en slump på biblan. Den var så bra! Blindskrift när vi läste om kroppen och synen i skolan, gammal text när vi läste om forntiden, olika alfabet och språk. Är man intresserad av bokstäver och språk är den perfekt. Mina tonåringar gillade den också. Jag var tvungen att köpa den när lånetiden gick ut. Jag har den hemma men vill även använda den i skolan. Jag är lärare.

 10. Jag hade tänkt ge bort boken men blev så förtjust så...
  Barbro Thulin, 7 maj 2013

  Jag hade tänkt ge bort boken men blev så förtjust så jag behöll den och köpte ett ex. till. Det var till en vän som hjälper asylsökande att lära sig svenska. Nu ligger boken framme hos mig och besökande faller för dess charm. Alla tycker om att man får känna på boken.

 11. Perfekt för lågstadiebarn!
  Anni, 27 december 2012

  Vilken härlig bok! Min åttaåriga dotter fick den som julklappsbok och hon blev lika överförtjust i den som jag trott. Redan på juldagsmorgonen började hon läsa högt för mig ur boken och var helt lyrisk över såväl innehåll som form. Det här är är en bok som passar perfekt för alla vetgiriga lågstadiebarn som vill och kan ta reda på fakta på egen hand. Bokstäver och skriftlig kommunikation av olika slag presenteras mycket engagerande och intresseväckande på en nivå som kanske främst riktar sig ... Läs hela recensionen

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Nina Ulmaja

 • En annan Edith

  Nina Ulmaja

  Många har skrivit om poeten Edith Södergran. Otaliga har tolkat hennes dikter, läst hennes brev och dragit slutsatser om hennes liv. Att hon var en ambitiös fotograf är inte lika omskrivet, och hennes bilder har inte fått den uppmärksamhet de fört...

 • Strindbergs lilla röda : boken om boken och typerna

  Alexandra Borg, Nina Ulmaja

  Strindbergs lilla röda är en både nördig och allmänbildande resa genom bokens, typografins och läsningens historia. Med Röda rummet som prisma berättar Alexandra Borg och Nina Ulmaja hur allt började och hur det fortsatt. Det är oavbrutet lärorikt...