Född fenomenal (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Läsålder
12-15 år
Antal sidor
260
Utgivningsdatum
2014-08-04
Upplaga
1
Förlag
Bonnier Carlsen
Dimensioner
196 x 127 x 20 mm
Vikt
358 g
SAB
uHc
ISBN
9789163878626
Född fenomenal (häftad)

Född fenomenal

(10 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad Svenska, 2014-08-04
140
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.

Finns som ljudbok i Bokus Play

Från 79 kr/mån · Ingen bindningstid

Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Josephine Bornebusch är kanske mest känd för sin roll som Mickan i teveserien Solsidan, där hon också skriver manus. I hennes debutroman får vi se prov på samma skruvade humor, men med ett helt eget signum. Född fenomenal är en rapp och originell ungdomsbok om Anne Frank, besatthet och statistik - och hur ett par snygga jeans kan leda hela vägen till Amsterdam. Det enda som Rut inte gillar hos sig själv är sitt namn. Och det är ju trots allt hennes föräldrars fel. Rut är nämligen självsäker, klarsynt och lite smartare än alla andra. Det här är inget hon kan rå för - hon är helt enkelt född fenomenal! Vid Ruts sida finns bästa kompisen Magda - en mytomanisk, översexuell hypokondriker helt utan spärrar - och den störige sportfånen Abbe. Fast om sanningen ska fram är Abbe ganska schysst och en solklar tiopoängare. Men för Rut finns det viktigare saker att tänka på, hon är nämligen nördigt intresserad av statistik och andra världskriget och på gränsen till besatt av Anne Franks dagbok. Därför skriver hon själv:"Hittills lever jag ett väldigt odramatiskt liv. Jag har aldrig behövt fly från nazister och ingen jag känner har suttit fängslad i ett gårdshus. Inte ens min bror, som typ borde sitta fängslad gör det, så jag är fullt medveten om att denna dagbok kanske inte kommer vara helt späckad av spänning. Men jag kommer bjuda på exakthet. När någon hittar min dagbok, om ca 100 år, då ska alla luckor vara ifyllda, allt ska vara glasklart. Så om du läser det här är jag förmodligen redan död." Men Ruts liv visar sig vara allt annat än odramatiskt. Det hela börjar med att den populära, ytliga Kattis paraderar runt i skolan i ett par nya jeans. När Rut försöker motarbeta Kattis hybris blir allt fel, och snart är Rut ansvarig för att få iväg hela sin dysfunktionella klass, med allt från lajvare till låtsasgangsters, på en skolresa. Frågan är bara vart fan de ska åka?
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Född fenomenal
 2. +
 3. Fantastiskt fenomenala kvinnor som uträttat underverk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fantastiskt fenomenala kvinnor som uträttat und... av Kate Pankhurst (kartonnage).

Köp båda 2 för 269 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Född fenomenal. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Pubertal framtoning
  Anni, 12 oktober 2015

  Boken är mycket pubertal i sin framtoning, vilket tör vara orsaken till att den klassas som tonårsbok. Tyvärr handlar den inte så mycket om särskilt begåvade barn och deras förutsättningar och behov, vilket titeln ger sken av. Det som drar ner betyget mest är avsnitten som utgörs av brevväxlingen mellan huvudpersonen och hennes bror. Den tillför inte berättelsen något utan är bara tråkig att läsa. Vad som drar upp betyget, så att det trots allt blir en trea, är att den väcker intresset för Anne Franks dagbok. Läsålder: tonåringar och uppåt.

 2. Kan inte låta bli att jämföra med Berts dagböcker
  Hobbybibliotekarien, 14 oktober 2014

  Skriven i dagboksformat jämför jag med Berts dagböcker. Kan inte låta bli¿ Rut är missnöjd med sitt namn och helt besatt av andra världskriget och i synnerhet Anne Frank. Rut anser sig själv som tråkig men smart och kan då leva med att klasskompisar köper snygga märkeskläder fast de egentligen borde hjälpa andra. Men hon har inget emot att köpa märkeskläder själv under temat" hjälp dig själv först och hjälp sedan andra" ja, som syrgasmasken i flygplanet.
  Då det blir tal om klassresa lyck... Läs hela recensionen

 3. Riktigt rolig!
  Hannisen (Västra Frölunda), 17 september 2014

  Denna boken var riktigt riktigt roligt! Språket, uttrycken och fraserna riktigt spritter och jag kom på mig själv med att skratta högt och flera delar läste jag högt för mitt sällskap. Frågan är dock hur länge jag kommer komma ihåg berättelsen. Men det gör nog inte så mycket med tanke på hur roligt jag hade när jag läste den!!

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Född fenomenal