Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2016-04-18
Upplaga
1
Förlag
Artcopy
Medarbetare
Lang, Jakob (form)
Dimensioner
246 x 175 x 17 mm
Vikt
785 g
ISBN
9789163907357

Otto Julius : svenskamerikanen som vände åter

Inbunden,  Svenska, 2016-04-18

Slutsåld

Lär känna Otto Julius, svenskamerikan, småbrukare, träsnidare och filosof. Född 1891 som åttonde barnet till skräddare Johannes och dennes hustru Kristina. Emigrerade till USA liksom de flesta i syskonskaran, men kom efter tio år åter till hemsocknen med falskt pass, tom plånbok och rik på erfarenheter.

Men vad hade han gjort i Amerika, var hade han varit och varför kom han hem? Frågan intresserade författaren eftersom Otto Julius var hans far. Fyndet av flera tusen brev och vykort på en vind i föräldrahemmet i Västergötland kunde ge svaret. Alla syskonen var flitiga med pennan och ur deras brev, dagböcker och andra dokument kunde denna bok vaskas fram.Första delen "Svenskamerikanen som vände åter" är en personligt färgad berättelse om Otto Julius, om hans amerikanska äventyr och om återtågets svåra konst.

I bokens andra del "Amerikadrömmar vart tog ni vägen?" möter vi alla syskonen och följer deras öden i det nya landet. En av dem beskriver i detalj hur en vecka kan se ut för en skräddare i Seattle. Vi får följa den äldste broderns tuffa år i mellanvästern, innan han slutligen hamnade som fikonfarmare i Kalifornien. Och inte minst ges en glimt av livet i Chicagos förnämsta societetshus där lillebror Clause var butler.

Sammantaget en bok med många stickspår som skildrar bondesamhällets slutliga upplösning, emigrantens villkor och den eviga jakten på lycka och välstånd. Syskonkärlek och den rotlöses längtan efter barndomens trygga hem är andra teman som återkommer. Författaren är journalist, bosatt i Norrköping men med rötter i Västergötland, Han har bland annat producerat naturfilmer för TV, bevakat miljö- och jordbruksfrågor, skrivit en lärobok i biodling samt medverkat med essayer i olika hembygdstidningar. En diversearbetare i det skrivna och talade ordets tjänst med andra ord.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Carl Otto Mattson

  • Bin till nytta och nöje

    Carl Otto Mattson

    "Bin till nytta och nöje" är den perfekta introduktionen till biodlingens spännande värld. Den rikt illustrerade boken ger all nödvändig kunskap för dig som vill skaffa egna kupor och bjuder på lustfylld läsning för den som bara vill vet...