Södermanlands-Nerikes nations bibliotek : presentation och översiktlig katalog över den äldre boksamlingen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
370
Utgivningsdatum
2016-06-03
Upplaga
1
Förlag
Södermanlands-Nerikes nation
Medarbetare
Ehrenkrona, Carl (form) / Ehrenkrona, Carl (foto)
Dimensioner
307 x 214 x 28 mm
Vikt
1520 g
SAB
Abdb
ISBN
9789163910173
Södermanlands-Nerikes nations bibliotek : presentation och översiktlig katalog över den äldre boksamlingen (inbunden)

Södermanlands-Nerikes nations bibliotek : presentation och översiktlig katalog över den äldre boksamlingen

Inbunden Svenska, 2016-06-03
569
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Uppsalas studentnationer hör till några av de äldsta idag levande institutionerna i Sverige. Tidigt i dessas historia växte behovet av egna bibliotek fram.
I förstone handlade det om att ge studenterna tillgång till svenska och euro peiska böcker, som ofta var för dyra för den enskilde studenten att köpa och dessutom var svåra att uppbåda ur universitetsbibliotekets samlingar på grund av omständliga utlåningsregler. Under århundradenas lopp kom dessa biblio tek att bli alltmer centrala i studentnationernas verksamhet, och idag utgör boksamlingarna - i de fall de finns bevarade - ovärderliga historiska minnes märken i Uppsalas student- och universitetsliv.

Södermanlands-Nerikes nation, vars anor sträcker sig tillbaka till slutet av 1500-talet, har en väl bevarad boksamling av detta slag. Biblioteksverksamheten i de båda nationerna, som slogs samman 1805, inleddes redan under 1600-talet och det tidiga 1700-talet, och genom åren har samlingen kommit att präglas av de bibliotekarier som haft ansvar för böckerna, däribland Jacob Jonas Björnståhl, Johan Adam Tingstadius, Per Erik Bergfalk, Fredrik Ferdinand Carlson, Carl Gustaf Malmström och Johan Markus Hulth, men också av de många frikostiga donationer som gjorts av seniora landsmän, såsom Johan Ihre, Gustav Peringer Liljeblad, Bernhard von Beskow samt Hjalmar och Anna Kempff.

Den äldre boksamlingen presenteras här med en översiktlig genomgång och en kort historisk exposé över nationens bibliotek. Boken är rikligt illustrerad med exempel ur samlingen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Södermanlands-Nerikes nations bibliotek : presentation och översiktlig katalog över den äldre boksamlingen
  2. +
  3. Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det fallna imperiet : Ryssland och väst under V... av Martin Kragh (inbunden).

Köp båda 2 för 788 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »