Nyttans Växter (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
592
Utgivningsdatum
2016-07-26
Förlag
Calluna
Medarbetare
Ljungqvist, Kerstin (form) / Ljungqvist, Kerstin (foto)
Illustratör/Fotograf
Kerstin Ljungqvist
Dimensioner
230 x 213 x 40 mm
Vikt
1785 g
SAB
Ufab(x),Vdf(x)
ISBN
9789163911439
Nyttans Växter (inbunden)

Nyttans Växter

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-07-26
419
Skickas inom 10-15 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Nyttans växter kallas de växter som är eller har varit i människans tjänst: till mat och medicin, kläder och redskap, färg och kosmetika, kärleksmedel och ritualer. I boken beskrivs ca 1 250 växter och deras användning förr och nu, folktro, sägner och namnens betydelser. Boken är unik eftersom den omfattar i stort sett alla växter som har eller har haft användning i Norden. Det är träd och buskar, örter och krukväxter, lavar, mossor och alger. Växterna är ordnade i bokstavsordning efter de svenska namnen och bokstavsflikar i kanten gör det lätt att hitta den växt man söker.
I en särskild del förklaras ord, namn och begrepp och i slutet av boken finns en avdelning där växterna grupperas i olika användningsområden, t.ex. växter som hjälper mot huvudvärk eller illamående, växter som man kan göra lim eller papper av eller växter som kan användas som sötningsmedel, sallad, kryddor eller te. Boken inleds med en historik över den svenska odlingen och insamlingen av medicinalväxter till apoteken. Utgångspunkten är Johannes Henrikssons verksamhet i Dals Rostock, Dalsland, kring förra sekelskiftet. Han var en av sin tids främsta experter på området och ägnade sig dessutom åt folklivsforskning. I boken finns många citat från hans uppteckningar om växternas användning.
Kerstin Ljungqvist är mellanstadielärare i grunden men arbetar nu som egen förtagare. Under sommarhalvåret driver hon den välbesökta Örtagården i Dals Rostock. Under resten av året arbetar hon bl.a. med illustration, måleri, grafisk formgivning, kalligrafi och sömnad. Boken har hon illustrerat och formgivit själv samt givit ut på eget förlag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Nyttans Växter
 2. +
 3. När livet tog en omväg - en bok om Kroppefjälls Sanatorium

De som köpt den här boken har ofta också köpt När livet tog en omväg - en bok om Kroppefjälls... av Per-Olof Lampers, Kerstin Ljungqvist (inbunden).

Köp båda 2 för 633 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Nyttans Växter. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Trevlig bok
  Thor Svensson, 16 december 2019

  Jag har boken sedan tidigare. Nu skall jag ge den i julklapp till ett barnbarn som läser till förskolelärare i Umeå.

 2. Presentbok/Julklapp
  Annika Wade, 9 november 2017

  Detta är en bok att läsa och återkomma till gång på gång. Den är mycket trevlig och faktaspäckad på ett lättsamt sätt. Köp den till en god vän eller unna dig själv boken.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Kerstin Ljungqvist

 • När livet tog en omväg - en bok om Kroppefjälls Sanatorium

  Per-Olof Lampers, Kerstin Ljungqvist

  Så hade livet tagit en omväg och jag fick krypa i säng." Med de orden inleder en patient sitt fotoalbum med bilder från sin vistelse på sanatoriet. De flesta som kom hit var unga och fick avbryta skolgång och familjebildning då de drabbades a...

Bloggat om Nyttans Växter