Urangruvan på prärien : ode i reportageform till en gruvstad i Nebraska och reservatet Pine Ridge (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
180
Utgivningsdatum
2016-09-28
Förlag
Rongo förlag
Dimensioner
210 x 137 x 15 mm
Vikt
176 g
SAB
Uhc
ISBN
9789163920042

Urangruvan på prärien : ode i reportageform till en gruvstad i Nebraska och reservatet Pine Ridge

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2016-09-28
79
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Jord, vatten, uran. Det är vad livet i nordvästra Nebraska kretsar kring. Här har världens största uranproducent, Cameco Resources, utvunnit uran - »gula kakor« - sedan 1991 och vill nu expandera verksamheten i ett läge då kärnkraftsindustrin vacklar och förnybara energikällor stärker sina positioner. Den eviga duellen om den amerikanska västern som en hållbar boplats eller resurskoloni för världen bortom präriehorisonten har pågått länge, och väntas pågå under lång tid framöver.

För staden Crawford innebär uranet jobb och skatteintäkter. För det närliggande Pine Ridge-reservatet innebär gruvdriften förorenade vattenkällor och sjukdomsrisker. De ekologiska och sociala såren efter Kalla krigets uranboom lyfts fram som bevis på industrins »verkliga pris«. Under USA:s prärie återfinns Ogallalaakvifären, en av planetens största grundvattenmagasin. Ogallala töms i snabb takt och höga uranhalter har påträffats i magasinet samtidigt som klimatförändringar gör prärien torrare.

Journalisten och författaren Klas Lundström träffar gruvfolk, miljöaktivister, bönder, ranchägare, geologer, solcellskrigare och uranänkor och tecknar i Urangruvan på prärien ett porträtt av atomindustrins historia och uranets betydelse för en skralt bebodd region i Nebraska.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Urangruvan på prärien : ode i reportageform till en gruvstad i Nebraska och reservatet Pine Ridge
  2. +
  3. Om tiden och vattnet : en berättelse om vår framtid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Om tiden och vattnet : en berättelse om vår fra... av Andri Snaer Magnason (häftad).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Klas Lundström