Göta älvdalen : berättelser och bilder (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
304
Utgivningsdatum
2016-10-30
Förlag
Bo Björklund Acta Risvedensis
Dimensioner
310 x 220 x 30 mm
Vikt
1500 g
ISBN
9789163920158
Göta älvdalen : berättelser och bilder (inbunden)

Göta älvdalen : berättelser och bilder

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2016-10-30
282
 • Skickas inom 3-6 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
 • Köp nu, betala sen med
När våren tvingade kung Bore släppa sitt grepp om älven och personalen intog sina platser vid slussarna, då vimlade det plötsligt av gråvita, nylagade segel på älven. Hundra fartyg kunde passera på en enda dag. Folk njöt av doften från nytjärade båtar. Sjömän, som drog sina fartyg vid stiltje eller motvind, umgicks med folk på stränderna. Timmermosor flottades från Vänerland till Göteborg. Alesnickare flottade hus till Göteborg och södra Bohuslän. Krogarna låg tätt. Det var liv och fest i älvdalen.

Men seglen slogs ut av ångmaskiner, tändkulemotorer och dieslar. Båtarnas träskrov ersattes med komposit och stål. Slussarna förstorades. Fartygen blev större, starkare och färre. Livet på och vid älven blev ensligare. Bondeseglationen och varven tynade bort. Utbyggnaden av den svenska vattenkraften startade med Olidans nationalkraftverk i Trollhättan. Den "romantiska" tiden följdes av modern transportlogistik.

2016 står trafiken på Göta älv inför hotet från begränsande broar och krav på miljardinvesteringar i nya slussar. Även älven är hotad. Vid en klimat-förändring kan Vänern svämma över. En avlastande tunnel eller kanal till Västerhavet diskuteras.

Bokens idé är att ge läsaren en allsidig berättelse om Göta älvdalen. I fyra historiska avsnitt görs nedslag från vikingatid fram till Gyldenlövefejden och den sista striden vid Bohus. Danmark-Norge var hälftenägare i älven till 1658. Nordre älv var norsk. Sex avsnitt om älven har sin tyngdpunkt i ångbåtsperioden 1840-1940. Sex städer, varven och tegelbruken, samhällen och järnvägar presenteras översiktligt med fokus på älvdalens industrialisering.

Texterna kompletteras av cirka 400 bilder och kartor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Göta älvdalen : berättelser och bilder
 2. +
 3. Selma och Sigge : en bok om det dukade bordet, guldkanten på tillvaron och det levande livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Selma och Sigge : en bok om det dukade bordet, ... av Malin Leijonberg, Cecilia Hallin (inbunden).

Köp båda 2 för 402 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bo Björklund

 • Kilanda : Ekman, von Schéele, Klingspor

  Bo Björklund

  Släkten Ekman ägde Kilanda säteri i 160 år. Verksamheten på gården leddes av far och son von Schéele i 60 år och lantbruksskolan i 42 år. Flera äktenskap länkade samman släkterna Ekman, von Schéele och Klingspor, dels med varandra, dels med det na...

 • Bondesamhället i backspegeln

  Bo Björklund

  Under 1900-talet ägde en nästan ofattbar samhällsomställning rum i Sverige. I början av århundradet var halva befolkningen sysselsatt i jordbruket, i slutet några få procent. De gårdar som finns kvar är specialiserade underleverantörer i livsmedel...