Tillämpad ellära (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Teach Support
Antal sidor
314
Utgivningsdatum
2017-08-22
Förlag
Media-Tryck
Dimensioner
210 x 150 x 20 mm
Vikt
519 g
ISBN
9789163943485
Tillämpad ellära (häftad)

Tillämpad ellära

Häftad Svenska, 2017-08-22
309
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Boken är en grundläggande introduktion till ellära med inriktning mot tillämpningar. Framställningen startar med en historisk genomgång av de upptäckter som ledde fram elektrifieringen av vårt samhälle.

I det andra kapitlet introduceras grundläggande begrepp såsom laddning, ström, elektriskt fält och spänning. Därefter behandlas olika spänningskällor såsom batterier, solceller och termoelement.

I de följande två kapitlen införs de viktiga begreppen resistans och kapacitans. Samtidigt presenteras Kirchhoffs ström- och spänningslag och parallellkoppling av motstånd och kondensatorer härleds.

Två kapitel behandlar magnetism och induktion med tillämpningar såsom mikrofon, högtalare och likströmsmotor. När växelström presenterats följer ett kapitel med el i hemmet och elsäkerhet.

Halvledare av n- och p-typ förklaras och tillämpas först på dioder och sen på transistorer. Det näst sista kapitlet handlar om elektromagnetiska vågor och visar på olika typer av radiokommunikation såsom bluetooth, wifi, radiofrekvensidentifiering och närfältskommunikation. I det sista kapitlet visas hur digitalisering går till och några ytterligare elektriska mätmetoder tas upp.

I slutet av varje kapitel finns övningsexempel av två typer, dels konceptuella frågor som ska träna fysikaliskt tänkande och dels uppgifter som kräver matematiska beräkningar. Båda övningstyperna är försedda med facit.

Göran Jönsson är docent i Atomfysik vid Lunds Universitet. Som undervisare har han flera gånger blivit utsedd till Årets Lärare på olika ingenjörsprogram vid Lunds Tekniska Högskola.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tillämpad ellära
  2. +
  3. Fysik i vätskor och gaser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fysik i vätskor och gaser av Göran Jönsson (häftad).

Köp båda 2 för 618 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Göran Jönsson

Bloggat om Tillämpad ellära