Fem decennier i skolan : samhället, politiken och pedagogiken i ständig förändring (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2017-11-30
Upplaga
1
Förlag
Nordahl Utbildning
Medarbetare
Carlgren, Bosse (red.) / Carlgren, Johan (red.) / Carlgren, Johan (form) / Ericsson, Anna (foto)
Dimensioner
232 x 197 x 25 mm
Vikt
954 g
ISBN
9789163949821
Fem decennier i skolan : samhället, politiken och pedagogiken i ständig förändring (inbunden)

Fem decennier i skolan : samhället, politiken och pedagogiken i ständig förändring

Inbunden Svenska, 2017-11-30
269
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Tommy Nordahl har varit engagerad i skolan som elev och under hela sitt yrkesverksamma liv. Boken behandlar främst perioden från 1940-talet till och med 1980-talet. Under dessa år har han fått se och medverka i en förändring av skolan och samhället som saknar motstycke, en utveckling som pågår alltjämt.

Med historikerns känsla för att kunskap om det som varit är betydelsefullt för framtidens planering, ledsagar Nordahl sina läsare genom en turbulent tid. Med forskarens intresse för detaljer har han löpande sparat noteringar och dokument som han hoppades kunna sammanfatta i en bok. Nu är den här.

Boken skildrar utvecklingen från Gotlands horisont - ön där Tommy Nordahl bott och verkat under största delen av sitt liv. Samma vindar av förändring svepte över hela landet, men mycket upplevs tydligare på en ö, fysiskt isolerad från övriga kommuner och landsting.

Vi har alla en relation till skolan. I denna bok får vi både påminnelser om sådant vi varit med om, men också aha-upplevelser om oanade samband mellan samhällsutvecklingen i stort och skolans värld. En faktaspäckad men spännande och underhållande bok som ger de flesta av oss ett vidgat perspektiv då vi tänker på skolan i framtiden.

Ur förordet av Tommy Nordahl:

"Varje dag är skolan, från förskola till högskola, en arbetsplats för över 10 000 människor på Gotland. Lägger vi till elevernas föräldrar är därmed nästan en tredjedel av Gotlands befolkning dagligen direkt berörd av vad som sker i de olika skolorna. Varje dag, år efter år.

Så har det inte alltid varit. När folkskolan infördes i Sverige för 175 år sedan var visserligen Gotland 'bäst i klassen' i landet med en skola i varje socken. Men det var ändå bara hälften av alla barn som gick i någon av skolorna. När denna bok tar sin början vid andra världskrigets slut har situationen visserligen förändrats. Då går alla ungdomar minst sju år i skolan, men bara fem procent av en årskull, 35-40 elever, börjar gymnasiet. Tjugofem år senare går alla elever nio år i skolan och nästan alla 16-åringar börjar på gymnasiet.

Förändringen av skolan under denna tid bidrar i högsta grad till att den kommunala organisationen förändras. Gotlands 92 kommuner blir en enda och de hundra skolorna blir femtio. 10 000 människor flyttar från landsbygden och öns befolkning minskar med 5 000."
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fem decennier i skolan : samhället, politiken och pedagogiken i ständig förändring
  2. +
  3. I ständig förändring : SKTF 1976-2011

De som köpt den här boken har ofta också köpt I ständig förändring : SKTF 1976-2011 av Bengt Lindman (inbunden).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Fem decennier i skolan : samhället, polit...