Rättsskandalen!? (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
539
Utgivningsdatum
2018-03-29
Förlag
Vulkan
Dimensioner
210 x 137 x 35 mm
Vikt
795 g
SAB
Oer-cz Quick, Thomas
ISBN
9789163963803

Rättsskandalen!?

(2 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2018-03-29
276
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 3-6 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Vi känner den som ÅRHUNDRADETS RÄTTSSKANDAL, historien om Sture Bergwall (alias Thomas Quick) som åren 1994-2001 dömdes skyldig till åtta mord han inte skulle ha begått men däremot erkänt i bekännelser som var så falska att ett barn borde ha genomskådat dem. Enligt den gängse föreställningen om rättsskandalen fälldes Sture Bergwall till ansvar för brotten utifrån manipulerade förundersökningar under ledning av en ohederlig åklagare biträdd av likaledes ohederliga tjänstemän, bland dem en förhörsledare som inte drog sig för att begå mened i rättssalarna. Skandalen avslöjades av den namnkunnige, numera framlidne journalisten Hannes Råstam som postumt har backats upp av de flesta ledande opinionsbildare i Sverige. I föreliggande volym "Rättsskandalen?!" vänder Yrsa Stenius och den ansvarige förhörsledaren, kriminalinspektör Seppo Penttinen (numera pensionerad) upp och ned på den förhärskande historien om rättsskandalen som de anser falsk. En rättsskandal har förvisso ägt rum menar Stenius och Penttinen. Men den inträffade inte när Sture Bergwall utreddes, lagfördes och dömdes för mord. Den inträffade när Bergwall frikändes på det sätt som skedde: Sture Bergwall beviljades resning i mål efter mål och frikändes utan att på nytt ställas inför rätta. Bergwall förhördes knappt på de nya berättelser han levererade till stöd för sina anspråk på att ha blivit felaktigt dömd. I förloppet som ledde till att Sture Bergwall beviljades resning i samtliga mål där han dömts för mord, tog medierna aktivt parti, hävdar Yrsa Stenius i sitt inledande avsnitt. Till sist drev medierna rentav rättsväsendet framför sig till den punkt där alla åtal lades ned. Seppo Penttinen berättar för första gången utförligt om hur polisutredningen gick till - i motsats till allt som hävdats offentligheten. Penttinens skildring av 8 års utredningsarbete i ständig närkontakt med Sture Bergwall redovisar en unik erfarenhet som han är ensam om.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Rättsskandalen!?
  2. +
  3. I samma flod : Putins krig mot kvinnorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt I samma flod : Putins krig mot kvinnorna av Sofi Oksanen (inbunden).

Köp båda 2 för 475 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Rättsskandalen!?. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Fantastisk bok som av någon anledning tigs ihjäl.
    Lars Karlsson, 2 juli 2018

    Läs den! Bilda er en uppfattning om vad som hänt i Quickfallet. Stenius framställning är stringent och ännu oemotsagd. Penttinens redogörelse för sitt arbete, tyder på en noggrann och ambitiös polis som inte lämnar något åt slumpen. Själv blir jag mörkrädd om Penttinens och Stenius berättelse stämmer. Fake news går som en röd tråd genom mediadrev och myndighetsgranskning. Här verkar en hel kennel ligga begravd och man förundras över att ingen av de stora tidningarna hittills recenserat boken.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna