Furstinnan : en biografi om drottning Katarina Jagellonica (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
355
Utgivningsdatum
2018-04-20
Upplaga
1
Förlag
Bring to Life
Dimensioner
245 x 168 x 26 mm
Vikt
857 g
SAB
Lz Katarina Jagellonica,Kc.41
ISBN
9789163964978
Furstinnan : en biografi om drottning Katarina Jagellonica (inbunden)

Furstinnan : en biografi om drottning Katarina Jagellonica

(2 röster)
Inbunden Svenska, 2018-04-20
251
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
I Furstinnan skildras för första gången Katarinas fascinerande liv, hennes verk och hur hon förändrade Sverige.

Via 1400-talets Italien följer vi henne i Polen, Litauen och vidare till Norden. Under resan möter vi Katarinas släktingar som lever ett lyxigt liv med vattenkranar av guld, men i en tillvaro lika hård som stenen som omger dem.

För Sverige blir året 1562 avgörande. Då gifter sig Katarina med hertig Johan av Finland och starka band knyts med östra delen av Europa. Med henne strömmar en ny kulturvåg in som omfamnar och omformar rikets innersta väsen. Inredningarna förfinas, klostren blommar och Europas främsta mästare flyttar till Sverige och uppför furstliga palats. Bärare av de nya trenderna är Katarina - Sveriges enda renässansdrottning.

Men giftermålet utgör även uppstarten till ett långt krig. Den första maktkampen står mellan Johan och brodern kung Erik. Båda vill ha makten och en av dem måste dö. Tiden står och väger i strider mellan olika grupperingar där politiken och religionen är sammansvetsad. När Katarina använder sitt furstliga arv och internationella nätverk påverkar hon utvecklingen - hon är axeln kring vilken politiken och religionen i Nordeuropa kretsar.

Den här berättelsen handlar om alliansäktenskap, maktkamp och ond bråd död, men också om skönhetsideal, konst och lust - en spegling av renässansens innersta kärna.

Eva Mattsson är konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreställningar om Katarina Jagellonica på Vadstena, Uppsala och Stockholms slott har lockat stor publik. 2012 uppförde hon Såsom stenen bär liv, 2014 Fjärilen och kronan och 2015 Ingen utom döden. Nu debuterar hon som författare med Furstinnan, som ges ut på eget förlag Bring to Life.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Furstinnan : en biografi om drottning Katarina Jagellonica
  2. +
  3. Hedvig Eleonora : den svenska barockens drottning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hedvig Eleonora : den svenska barockens drottning av Merit Laine (inbunden).

Köp båda 2 för 530 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Furstinnan : en biografi om drottning Kat...