Släktträd : Kristina och Anders-Petter Niklasson Inger från Kila Värmland & Greta-Stina och Nikanor Nilsson från Norrlångträsk Västerbotten (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
530
Utgivningsdatum
2018-05-03
Upplaga
1
Förlag
Gunilla Viklund Bok
Dimensioner
304 x 215 x 38 mm
Vikt
1570 g
SAB
Ls
ISBN
9789163966569
Släktträd : Kristina och Anders-Petter Niklasson Inger från Kila Värmland & Greta-Stina och Nikanor Nilsson från Norrlångträsk Västerbotten (inbunden)

Släktträd : Kristina och Anders-Petter Niklasson Inger från Kila Värmland & Greta-Stina och Nikanor Nilsson från Norrlångträsk Västerbotten

(5 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-05-03
359
Skickas inom 7-10 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Berättelser om hennes svenska släkt under 1800-talet till nutid.
Förord av Agnetha Jarius.

Kristina och Anders-Petter levde tillsammans med sina nio barn i ett soldattorpet Ingerberskerud i Kila i Värmland. I den här boken berättas om Anders-Petters alltför tidiga död och om Kristinas kamp att hålla samman familjen. Deras barns liv innebar att de flyttade till orter där arbete fanns. Allt ifrån glasbruk i söder, sågverk längst norrlandskusten och arbete med järnmalmstransporter i Norrbotten. Detta gjorde att många av syskonen hamnade i Norrland. Närmare bestämt i Luleå, dit Malmbanan gick och malmen från Kiruna nådde båtarna som fraktade den ut i världen.

Barnen till Kristina och Anders-Petter blev över 800 år tillsammans. Till exempel blev Hilma 101 år, Elin 103 år och Elisabeth 107 år. Vi får följa barnen och deras familjer genom svårigheter under världskrigen då egna företagare kämpade emot militären som ville ta över verksamheten. Boken berättar om ett samhälle som inte ville att flickor skulle få utbildning och högre tjänster. Vi får läsa om hur unga kvinnor som blivit gravida (men "fadern okänd") blev undangömda och barnen bortlämnade, om hur Sverige har förändrats vad gäller spädbarnsvård, om tiden då vi började föda på institutioner som BB, om amning och hur barnmatsindustrins påverkade u-länderna på 80-talet.
Denna bok är också en berättelse om Greta-Stinas och Nikanors familj som födde nio barn varav fem överlevde. De levde i Norrlångträsk av jordbruk och skogsbruk.
Vi får inblick i den stränga religiösa andan som gjorde det så svårt för bröderna i familjen att prata med varandra. Vi får höra om fiolbyggaren som slog sönder sin första fiol för att det ansågs vara syndens instrument och om en familj som sammansvetsades genom hårt skogsarbete och tjärbränning och hur det arbetet gick till. Berättelser om ungdomar som barfota begav sig 13 mil för att tjäna sitt levebröd som mänskliga lyftkranar vid lastningen av fartyg i hamnen i Luleå. Vi får följa den yngsta sonen till Nikanor och Greta-Stina som verkade för fred i Sveriges Riksdag tvingades ägna sig åt upprustning.
Vi får ta del av hur musiken kunde lyfta en familj ur tungt arbete och svält genom att lätta upp deras sinnen. Vi får berättat om ett samhälle som krävde att Davids fru skulle arbeta i en skola oavlönad, vid sin mans sida under 30 år. Vi får se hur arbetet och livet på skolan påverkade David och Hilmas barn att bli lärare.
Vi får även ta del av mer sentida skildringar av mobbning på arbetsplatser och påföljande kamp i arbetsdomstolen, om hur homosexualitet bemötts och en semesterresa som slutade i fängelse, hemlöshet och förtidig död. Vi får följa familjer genom lycka, kärlek och vänskap men också genom sjukdom, olyckor och död. Vi får se familjer svetsas samman av svårigheter och kärlek till varandra.
1800 bilder på släktingar finns med.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Släktträd : Kristina och Anders-Petter Niklasson Inger från Kila Värmland & Greta-Stina och Nikanor Nilsson från Norrlångträsk Västerbotten
 2. +
 3. Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåt... av Patrik Svensson (inbunden).

Köp båda 2 för 558 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Släktträd : Kristina och Anders-Petter Niklasson Inger från Kila Värmland & Greta-Stina och Nikanor Nilsson från Norrlångträsk Västerbotten. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Härliga berättelser
  Therese, 22 augusti 2018

  Denna bok är fylld av otroliga historier om många olika människor och familjer. Härligt att få höra deras röster i berättelserna om deras liv. Inspirerande, mysigt, roligt och ibland hjärtskärande.

 2. Så spännande
  Denise , 11 augusti 2018

  Ett otroligt arbete ligger bakom denna fantastiskt intressanta bok. Boken visar på hur släkters liv är sammanvävda men samtidigt unika. Så spännande med denna släktkrönika som väver samman så många livsöden. Väl värd läsning!

 3. Besvikelse!
  Anna, 4 augusti 2018

  Den del av boken jag har möjlighet att kontrollera är full av faktafel och slarvfel. Vissa uppgifter helt tagna ur luften. Verkar dessutom godtyckligt vilka som omnämns och vilka som utesluts. Tråkigt att sådant får tryckas och spridas. Antar att resten av boken är lika ovederhäftig, så det blir papperstuggen direkt!

 4. Hoppas läsare känner min kärlek till släkten
  Bo Fuhrman, 11 juli 2018

  Folkbladet Bo Fuhrman skriver. Släkten är spännande. Även i gamla tider. Boken är ett jätteverk med små små detaljer. Den innehåller så mycket fakta, så många bilder och så många spännande berättelser att man häpnar.

Visa alla 4 recensioner

Bloggat om Släktträd : Kristina och Anders-Petter Ni...