Politiserat rättsväsende (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
191
Utgivningsdatum
2019-02-28
Upplaga
1
Förlag
Holmia Bokinfo
Dimensioner
206 x 135 x 14 mm
Vikt
280 g
SAB
Oe-c
ISBN
9789163970122
Politiserat rättsväsende (häftad)

Politiserat rättsväsende

Häftad, Svenska, 2019-02-28
170
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
I november 1983 tvingades justitieminister Ove Rainer att avgå efter en massmedial kampanj som dirigerades av den socialdemokratiska tidningen Aftonbladet. Vid samma tidpunkt beviljades Keith Cederholm resning för bl.a. mordbrand och människorov vilket ledde till att han frikändes följande år.

Det var första gången som en högt uppsatt politiker tvingades att avgå efter en kampanj som enbart rörde hans privata agerande. Det var också första gången som en person dömd för grova brott beviljades resning och frikändes av politiska skäl utan att fallet i sig hade någon politisk anknytning. De har sedan följts av en rad nya kampanjer och resningsfall.

Varför har domstolarna beviljat resning åt de dömda som sedan har frikänts?

Orsaken är att vanliga rättsfall, utan någon politisk anknytning, har använts i politiskt syfte. Socialdemokraterna har vid en rad tillfällen styrt domstolarna bakom kulisserna för att skapa en opinionsmässig effekt till stöd för deras politik.
Det har skett för att ta bort uppmärksamheten från polisbrutalitet, från invandrares kriminalitet och under kampanjen mot nämndemännen i domstolarna.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Politiserat rättsväsende
  2. +
  3. Diskrimineringslagen : en lärobok

De som köpt den här boken har ofta också köpt Diskrimineringslagen : en lärobok av Håkan Gabinus Göransson, Naiti Del Sante (häftad).

Köp båda 2 för 557 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Tomas Nilsson