Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
347
Utgivningsdatum
2018-10-26
Förlag
Mikael Schierenbeck Psykologi
Dimensioner
210 x 150 x 15 mm
Vikt
559 g
SAB
Dofa
ISBN
9789163987649

Du nya du fria : psykologiska perspektiv på barns och ungas kunskapsutveckling och psykiska mående i Sverige

(5 röster)  |  Läs 4 recensioner
Häftad,  Svenska, 2018-10-26
374
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I Du nya du fria ges en grundlig redogörelse för hur barns och ungdomars uppväxtvillkor drastiskt förändrats under de senaste decennierna. Sverige har kommit att bli världens mest moderna land och har rört sig längst bort ifrån traditionella samhällsstrukturer. Detta gäller inte minst inom skolan och familjen där omfattande förändringar skett som saknar motstycke i andra länder och kulturer. Sverige utmärker sig vid internationell jämförelse i fråga om synsätt på barn och ungdomar. Boken knyter samman en rad olika aspekter av barns och ungas utveckling på ett spännande sätt.

Läsaren ges god insikt i hur svensk politik och idéer i tiden format den svenska skolan och familjen i en riktning som innebär att det svenska samhället blivit allt annat än "mellanmjölkens land". Författarna förenar olika teoretiska discipliner som skapar hög grad av helhetsförståelse för läsaren och tar sig an många aktuella frågor kring barn och ungdomar. Hur kommer det sig att den psykiska ohälsa kontinuerligt ökat under de senaste 30 åren samtidigt som elevernas kunskapsresultat drastiskt minskat under samma tid? Hur kan det vara så att den vuxna befolkningen i Sverige blivit en av världens mest välmående samtidigt som barns och ungdomars psykiska ohälsa ökar mer än i alla andra länder? Vad är det i den svenska kulturen som förefaller mindre gynnsamt för våra barn och ungdomar?

Läsaren av denna bok kommer att få en helhetsförståelse för barn och unga som är nödvändig för att kunna påverka framtida uppväxtvillkor, oavsett om du är förälder, pedagog, elevhälsopersonal, rektor eller organisationsutvecklare. Vi måste alla hjälpas åt eftersom problemen finns inom såväl familjen, skolan som politiken. Ingen av dessa enskilda aktörer kan själva lösa hur den psykiska ohälsan och den negativa skolutvecklingen ska kunna brytas.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Du nya du fria : psykologiska perspektiv på barns och ungas kunskapsutveckling och psykiska mående i Sverige
 2. +
 3. Koden till tonårshjärnan : konsten att förstå sig på tonåringen och få en bättre relation och dialog

De som köpt den här boken har ofta också köpt Koden till tonårshjärnan : konsten att förstå s... av Lena Skogholm (inbunden).

Köp båda 2 för 603 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Du nya du fria : psykologiska perspektiv på barns och ungas kunskapsutveckling och psykiska mående i Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. I din ryggsäck in i framtiden
  Hampus Lindahl, 10 februari 2019

  Jag har läst boken utifrån ögonen att jag själv är verksam som familjebehandlare och möter ungdomar, familjer, skolor och barnpsykiatri där ett stort huvudtema rör ungdomars psykiska ohälsa och problematiska skolfrånvaro. Efter att ha smält intrycken är jag beredd att jag författarna en stor eloge för det enorma arbete som måste legat bakom sammanställningen. Boken ger återkommande igenkänningar såsom aha-upplevelser både bakåt och i nuet. Språket känns lagom och bitvis rappt och utan att fal... Läs hela recensionen

 2. Svar på alla nivåer!
  Jonas, 13 november 2018

  Boken är lättillgänglig med en imponerande pedagogisk genomgång av svensk och internationell forskning.
  I mitt arbete som kurator med familjer har den givit mig nya kunskaper i hur läroplaner, skolans organisation och familjen påverkar våra barn.
  Oväntat och roligt var de personliga insikterna jag fick kring min egen skolgång och utveckling. Viktig bok!

 3. Årets viktigaste bok?
  G, 9 november 2018

  Den psykiska ohälsan ökar bland unga i Sverige trots att vi materiellt har det bättre än någonsin. Hur kan det vara möjlighet?

  Författarna gör ett mycket bra, gediget och faktabaserat arbete för att reda ut orsaker och verkan. Ett måste för alla vuxna som vill medverka till att bryta den negativa trenden!

 4. Intressant och välbehövligt perspektiv.
  Magnolia, 8 november 2018

  Boken rekommenderas varmt! Ger verkligen nya perspektiv som behövs inom skolpolitik och pedagogik. Jag tror den kommer bidra till många givande tvärvetenskapliga diskussioner och vara en tillgång i utvecklingsarbete inom skolan med barnens bästa i fokus. Bra läsning i arbetslaget inför konferensen!

Visa alla 4 recensioner