Älskade barn (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
328
Utgivningsdatum
2002-11-01
Upplaga
1
Förlag
Piratförlaget
Dimensioner
181 x 112 x 15 mm
Vikt
175 g
SAB
Hc.01,Hc
ISBN
9789164200648
Älskade barn (pocket)

Älskade barn

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2002-11-01

Slutsåld

Katarina Elg är ung och fri. Hon bejakar sin sexualitet och älskar att vara förälskad. Men hon är rädd för närhet och för att binda sig. Viktigast av allt för henne är självständigheten, friheten att bestämma över sitt liv.

Så blir hon gravid och beslutar sig för att föda sitt barn. När hon säger som det är till barnets far slår han ner henne. Och när hon vaknar till medvetande på sjukhus börjar hon ana ett sammanhang. Hon har själv växt upp i en familj där hennes mor systematiskt misshandlades.

Går våld i arv? Både hos förövare och offer? Med dessa nya tankar närmar hon sig sin mor. De båda kvinnorna börjar öppna sig för varandra. Minnen avtäcks, sammanhang uppenbaras och Katarina kan äntligen förstå varför modern stannade kvar i ett kränkande äktenskap.

I sin nya roman spinner Marianne Fredriksson vidare på det tema som hon utvecklade redan i de klassiska romanerna Simon och ekarna och Anna, Hanna och Johanna: Hur vi formas till dem vi är och hur vi bara kan utvecklas i relationer till andra.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Älskade barn. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Gillar!
    Läslusen, 24 oktober 2007

    Boken berättar främst om Katarina, hennes mor Elisabeth och deras gemensamma historia, men också andra inblandades bakgrunder vävs in på ett naturligt och intresseväckande sätt. Det här var en bok som grep tag i mig från första sidan och sen kunde jag inte släppa den. Marianne Fredriksson skriver med ett vackert språk som ibland kräver en stund att sjunka in. Detta känns som en bok jag skulle kunna läsa igen för att se så jag inte missat nåt. Spännande och gripande, på sina ställen är storyn ... Läs hela recensionen

  2. Djupet finns
    Annica i norr, 4 november 2003

    Läste denna för et tag sedan och blev infångad mestadels utav författarens språk,ett lite gammeldags språk där man inte kan eller får lov till att läsa fort, utan suga på varje mening och känna in. Handlingen är väl inte den mest spännande men ur personutvecklandets mening är den bra.Texten genomsyras av en lite andlig närhet och med skörhet, närhet blandat med passion och livsångest kryddas den ihop till ett bra alster. Inte ett storverk men ur en kvinnosynvinkel där frihet på olika plan får komma till tals.

Visa alla 2 recensioner

Recensioner i media

"Ingenting är så rikt på belöningar som ett frö som gror och en blomma som breder ut sig. Utom barn, förstås, sa hon och kraften i rösten dog ut."
Gillar man det här citatet, kommer man absolut att uppskatta Älskade barn. Blir man däremot lite illamående, bör man i stället avvakta. Det här är nämligen en historia om kloka kvinnor, omtänksamhet och förståelse. Och förlåtelse, såklart.

Huvudpersonen Katarina Elg blir misshandlad av den man hon väntar barn med. Detta resulterar i att hon kommer närmare sin familj och får en ny - och innerligare - kontakt med den. Katarina inser hur ytligt hennes liv dittills varit och flyttar ut från stan tillsammans med sin mamma. Och även om vardagen inte är helt utan kontroverser, så löser sig allting alltid. "Då gör jag kaffe" tycks vara lösenordet. Katarina inser att hon alltid varit ett hot gentemot andra kvinnor, men när hon fått den insikten, hittar hon snart nya vänner. Grannkvinnan visar sig ha förlorat sin man och sina två barn, men när hon fått en viktig uppgift som ekonom, klarar hon i alla fall livhanken.
Allting går att lösa, och om vi bara pratar med varandra så är livet obeskrivligt vackert, tycks sensmoralen vara.

Efter att ha läst den här boken, känner jag en oerhörd längtan efter en helkväll på en rökig bar i sällskap med cyniska människor.

Bloggat om Älskade barn