Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Hundraåringen (del 1)
Antal sidor
392
Utgivningsdatum
2009-09-02
Upplaga
1
Förlag
Piratförlaget
Medarbetare
Thunfors, Eric (form)
Dimensioner
215 x 142 x 30 mm
Vikt
680 g
SAB
Hc
ISBN
9789164202963
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (inbunden)

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

(79 röster)  |  Läs 23 recensioner
Inbunden Svenska, 2009-09-02
169
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.

Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet - den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.

Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya?

Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen.

Jonas Jonasson är född och uppvuxen i småländska Växjö. Efter språkstudier i Göteborg blev han journalist; först på Smålandsposten, därpå Expressen. Så startade han egen konsultverksamhet följt av medieföretaget OTW.

Men efter 20 år med tidning, TV och kommunikation ryckte han upp sig själv med rötterna. Han sålde allt han ägde och sade upp sig. Nu bor han i stället i den schweiziska kantonen Ticino, 80 meter från Italien. Där, med utsikt över Luganosjön, skriver han på sin andra roman.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 23 recensioner av Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Trist historia om försupen pensionär
  fredrika johansson, 24 juni 2014

  Jag hade hört en del om denna bok och var väldigt pepp på att läsa den. Tyvärr kan jag inte för mitt liv se vad som är så bra med den.
  Boken handlar om en nedsupen pensionär som ältar rövarhistorier och i sann svensk(?) anda löser alla problem med sprit. En endimensionell karaktär som aldrig utvecklas från första sidan till sista. Resterande persongalleri är enfaldiga nidbilder av klicheer. Anser också att den var boken rasistisk och kränkande. Gillade inte heller författarens otrevliga b... Läs hela recensionen

 2. Underbart härlig bok om en minst sagt originell man....
  Ewa H, 2 december 2013

  Underbart härlig bok om en minst sagt originell man. Imponerande hur författaren vävt ihop alla detaljer till en, trots allt, trovärdig story. Ser fram mot nästa bok av Jonas Jonasson.

 3. Bra i början, men sen blev det för mycket otroliga...
  Lisbeth Larsson, 3 september 2013

  Bra i början, men sen blev det för mycket otroliga händelser. Men ganska lättläst. Det blev ju också en historielektion.

 4. Ett roligt uppslag, men det blir långt som kåseri....
  Lena Sk¿rdeman, 21 augusti 2013

  Ett roligt uppslag, men det blir långt som kåseri. Hajpen när boken kom skapade också stora förväntningar som inte uppfylls.

 5. Läs den!! Fantastisk rolig. Länge sedan jag skrattade...
  Susanne , 16 juli 2013

  Läs den!! Fantastisk rolig. Länge sedan jag skrattade så mycket när jag läste en bok. Mitt skratt ekade över grannskapet när jag satt på altanen och läste.

 6. En riktig skröna i ordets bästa betydelse. Helt...
  Nalle Oestesson, 12 juni 2013

  En riktig skröna i ordets bästa betydelse. Helt makalöst rolig med fullständigt oväntade vändningar och händelser. Den skänker många sköna skratt och massor av humor. LÄS DEN!

 7. Många skratt blev det för min del som kan se humor i...
  Åsa Emma, 6 juni 2013

  Många skratt blev det för min del som kan se humor i det mesta. Tror att vi ibland ska läsa det som får oss att skratta. Visst var det en del saker som kan verka osannolika i verkligheten, men med roliga förvecklingar ändå.

 8. Glädje
  Chrille, 23 september 2011

  Men blir glad av att läsa denna bok och den är rolig men ibland lite överdriven.
  Till en början seg men efter ett tag riktigt bra

 9. Sanslös
  Mattias, 19 mars 2011

  Lite seg i början men sen lossnar det, och blir bara värre och värre. Härligt språk och en del formuleringar som gör att man skrattar rakt ut. Underbart kul bok, lite i samma anda som Populärmusik från Vittula, Röde Orm och piratens böcker.

 10. Fantastisk!
  Nadia, 22 februari 2011

  Jag har aldrig skrattat så mycket när jag läst en bok. Humorn är underbar och historien är klurigt sammanflätad. Rekommenderar denna bok varmt!

 11. Trevlig bok
  Rickard, 10 februari 2011

  Trevlig bok

 12. Underhållande men för lång
  Åsa, 11 december 2010

  Boken är mycket underhållande, men hade vunnit på att kortas något. De "historiska" avsnitten blev på tok för mycket skröna för min del. Händelserna i nutid däremot var helt underbara i många stycken och detta, tillsammans med ett sårpk som tilltalade mig ger ett högt totalbetyg.
  Lutar till och med mot 5 om man "slarvläser" de återblickande avsnitten. Även de hade i och för sig också ett visst värde som en ganska underhållande historiebeskrivning, men jag är lite känslig för "superhjältar", vilket vår huvudperson ju faktiskt beskrivs som.

 13. Läs och må bra!
  /Susann, 12 augusti 2010

  Mycket fantasifullt och härligt, ge dig hän, låt historien uppfylla dig och må bara, bara bra!

 14. årets bästa
  syster, 30 juli 2010

  denna otroliga skröna är det bästa jag har läst på länge, Allan och alla hans vänner får mig att må mycket bra.

 15. Betyg: 4.
  Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm), 16 juni 2010

  Den här boken hade jag hört mycket om. Mest positivt, men också lite negativt.

  Själv så är jag bara positiv över den. Den var mycket annorlunda mot dom böcker som jag brukar läsa. Och den var mycket rolig.

  Lite negativt som jag har hört om den, var att den är så osannolik. Men jag tyckte nog att det var bland annat det som var bra med den. Allt skulle ju kunna hända, men självklart inte för en enda person.

  Men jag tycker att den är härligt skriven. Och den är mycket... Läs hela recensionen

 16. Maffig skröna!
  Vitsippan, 28 maj 2010

  En alldeles fantastik och äventyrlig 100-åring på rymmen. Han ramlar in i ett deckardrama och under resan genom landet återupplever han fantastiska minnen i det förflutna. En berättelse som riktigt fångar läsaren, det är svårt att släppa boken och skratten är många.

 17. Åsa-Nisse
  EW, 19 maj 2010

  Funderade länge på var jag kände igen genren från tills jag kom på att detta är ju dagens variant av Åsa-Nisse

 18. 100- åriga Allans innehållsrika liv
  Kristina Simar, 18 mars 2010

  Jag hade både hört och läst att denna bok kanske skulle bli 2009 års roligaste bok. Men som vanligt hittade jag inte det roliga i den. Likadant var det med Hallonbåtsflyktingen av Miika Nousiainen. Enligt andra läsare skulle den vara jätterolig, jag själv tyckte bara att den var tragisk. Denna bok var inget undantag. Den var lite för fantasifull för min smak. Att en man åker land och rike runt och blir vän med mäktiga män, det känns tyvärr inte trovärdigt. Antingen ser jag bara det tragiska i... Läs hela recensionen

 19. Äntligen slut...
  h00jff, 7 februari 2010

  Bara längtade efter att boken skulle ta slut, om jag inte hade läst den för att kunna diskutera den i bokcirkeln hade jag inte läst klart den... Gräslig bok, helt osannolik och bara en massa politiskt dravel. Om historien bara hade handlat om den dråpliga färd genom landet som 100-åringen gör med sina nyfunna vänner hade jag kanske gett den en tvåa eller till och med en svag trea. Men den delen av boken som beskriver 100-åringens liv är olidligt tråkig, ointressant och osannolik. Att en helt ... Läs hela recensionen

 20. Fantastisk bok!
  AG, 4 februari 2010

  Helt underbar bok som sträcker sig över ett decennium. Den är otroligt rolig, fantasifull och inte minst spännande. Jag rekommenderar den verkligen!

 21. Hundraåringen som underhöll Sverige
  Linn, 4 februari 2010

  Att skratta högt för mig själv när jag åker tåg är ingenting jag i vanliga fall ägnar mig åt, det brukar få folk runtomkring att titta lite konstigt. Men under veckan som gått så har jag verkligen inte kunnat bry mig mindre. För när du läser historien om den underbart bekymmerslösa Allan Karlssons otroliga livsöde kan du verkligen inte låta bli att skratta rakt ut, flera gånger per sida. Jonas Jonassons debutroman Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann är verkligen ett glädjepi... Läs hela recensionen

 22. En svensk Passilinna
  Laine, 16 december 2009

  En riktigt måbra bok i Passilinnas anda. Ett fantastiskt livsöde med tusentals bitar faller på plats i ett underbart pussel. Allan är en person som man skulle vilja umgås med. Här sitter inget fast.

  Tankarna går också till Woodhouse sätt att skriva. Ser fram emot nästa bok som tydligen är på gång!!

 23. Underhållande
  Kerstin, 27 oktober 2009

  En riktigt rolig och underhållande bok. Man fick sig många goda skratt!!

Visa alla 23 recensioner

Bloggat om Hundraåringen som klev ut genom fönstret ...

Bokvideo