Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Det stora århundradet (del 1)
Antal sidor
596
Utgivningsdatum
2011-09-02
Upplaga
1
Förlag
Piratförlaget
Dimensioner
215 x 140 x 45 mm
Vikt
930 g
SAB
Hc
ISBN
9789164203199

Brobyggarna

(147 röster)  |  Läs 23 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2011-09-02
219
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
När havet tog deras far och farbror fick de tre gossarna på det norska Vestlandet utanför Bergen söka familjens försörjning inne i staden. Av en tillfällighet upptäckte man att de tre små repslagarlärlingarna var ovanligt tekniskt begåvade och med hjälp av välgörenhet utbildades pojkarna till järnvägs- och brobyggare.

De tre fiskarsönerna utexamineras många år senare som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden. Det är 1901 och mänsklighetens tekniskt mest avancerade
århundrade har just inletts. Meningen var nu att de skulle återvända till Norge för att bidra till det mest storartade norska ingenjörsprojektet någonsin, att bygga järnväg mellan Oslo och Bergen.

Men kärleken vände upp och ned på planerna. Den ene flydde, bedragen och skamsen, till Tyska Östafrika, men hamnade likväl på ett av tidens största järnvägsbyggen, det mellan Dar es Salaam och Tanganyikasjön. Den andre flydde också på grund av kärlek, men till London. Bara äldste brodern Lauritz återvände till Norge för att kunna återgälda brödernas storartade utbildning genom att ansluta sig till järnvägsbygget på Hardangervidda.

Tre bröders öden i ett sekel som ännu var ungt. Där framtidstron överskuggade världens alla orättvisor. Med teknikens stora genombrott skulle alla krig vara utrotade. Föga anade man att man stod inför det mest dramatiska och blodiga
århundrade någonsin.

Brobyggarna är den första delen i Jan Guillous nya romansvit om Det stora århundradet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Brobyggarna
 2. +
 3. Dandy

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dandy av Jan Guillou (inbunden).

Köp båda 2 för 437 kr

Kundrecensioner

Det finns 23 recensioner av Brobyggarna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En fröjd att läsa
  Fabbe, 8 november 2021

  Underbart koncept att skriva om hela 1900 talet. Det är en fröjd att läsa den här boken och hur Guillou lägger upp berättelsen. Som vanligt med Guillous böcker är det ett fantastiskt språk, det är researchat till tusen och väldigt bra skrivet. Vinklingen att få följa 1a världskriget från Afrika och från tysklands perspektiv är genialisk och mycket intressant. Den enda kritik man kan ge är den vanliga när det gäller Guillou, nämligen hans förkärlek för att göra alla sina antagonister till ofel... Läs hela recensionen

 2. Sylvass
  Läslusen, 12 november 2020

  En av de i särklass bästa böcker jag läst! Ville inte lämna den ens för en sekund. Ett förmodligen grandiost researcharbete ligger bakom. Jag har med varierande nöje läst alla Guillous böcker, han är stundom vass, riktigt vass, här är Guillou sylvass.

 3. Fängslande
  Bengt Wester, 20 september 2020

  En fantastisk bok som inleder mycket intressant serie av böcker som skildrar vad som hänt i Sverige, Europa och världen

 4. Storslagen
  Phileas, 11 augusti 2015

  Sträckläsning blir ofrånkomlig med denna roman.
  Verklighet och fiktion i en oslagbar kombination!
  Askungesaga och pojkdrömmar som förverkligas.
  Imponerande detaljbeskrivning från segling till brobyggande.

 5. Biggles för vuxna
  Bengt Salmonson, 14 juli 2015

  Svårt att slita sig ifrån, men eftersmaken är lite besk, skildringen av dessa övermänniskor av skilda schatteringar är som i författarens övriga alster som jag betecknar som Biggles för vuxna barn.....

 6. Återigen ett mästerverk.
  Per Pettersson, 17 november 2014

  Det är bara att lyfta på hatten för Sverige's bästa författare, god berättare om en tid i Sverige/Norge/Tyskland som många inte känner till, underbar hantering av svenska språket
  och gedigen källkontroll.

 7. jätte bra bok
  maggan , 30 september 2014

  vilken bra bok jag sträck läste den på flyget till Thailand och har sedan läst om den innan jag läste andra boken

 8. Historisk och intressant.
  Olof Liljeström, 22 september 2014

  Jätteroligt att läsa 1900 talets historia. Har läst alla 4 böckerna i serien som hittills utkommit och längtar efter nästa.

 9. Väldigt bra bok!
  Karin Monica, 1 september 2014

  Brobyggarna var en fantastiskt bra bok, kanske den bästa jag läst. Kunde inte lägga den ifrån mig. Jag rekommenderar den till alla och hoppas att bok nummer två kommer vara lika bra!

 10. Läs den
  Teresia Kjellgren, 11 augusti 2014

  Gillade boken jättemycket. Smått otroliga händelser och personer men en skön läsupplevelse. Ger en tysk vinkling på första världskriget som framställer tyskarna som mycket mer sympatiska än engelsmän och främst belgare. Sant? Av tre bröder följer man i den här boken de två äldsta. Lauritz i Norge som bygger järnväg över bergen och Oscar i Tyska Östafrika som bygger järnväg där. Så börjar det iaf, innan kriget kommer och ändrar på allt.

 11. En bra bok
  Eva Kollenmark, 18 mars 2014

  Jan Guillous språk och hans känsla för detaljer och en bra historia har fångat mig. Hoppas att fortsättningen är lika bra!

 12. Jag gillar att läsa Guillou. Han är ju journalist och...
  Inge Karlsson, 5 september 2013

  Jag gillar att läsa Guillou. Han är ju journalist och hans språk flyter på bra och han kan berätta en historia. Möjligen blir han lite ordrik då och då, men det erkänner han ju t.o.m. själv. Men, bra läsupplevelse.

 13. Pompös pojkroman
  Jan Eriksson, 9 juli 2012

  Inget att ha för vuxna människor. Kärlekshistorierna verkar lånade från 20-talets pigromaner.

 14. Norrmän bygger broar och river dem...
  Hobbybibliotekarien, 27 december 2011

  Denna bok utspelar sig på 1800-talets slut och 1900-talets början med att tre bröders pappa omkommer under en fisketur. De tre bröderna får plats som repslagarlärlingar och visar sig ha stora begåvningar. De får ett slags välgörenhetsstipendie och får ingenjörsutbildning i Dresden i Tyskland. Att alla bröderna hade hemligheter för varandra stod klart först när de tog examen och skulle hem till Norge för att liksom betala tillbaka med de kunskaper de fått i Tyskland. Så blir det inte
  Laur... Läs hela recensionen

 15. Detta är bra
  Helena S, 6 december 2011

  Det är kul att få en riktigt bra bok i sin hand och det här är ett riktigt boktips

  Det är en bra historia. Man följer två skilda historier i olika världsdelar, två bröders olika liv och öden.

  Det är en bra historia, spännande, romantik, historia, livsöden, fantastiskt persongalleri och väldigt bra skildrat.

  Boken utspelar sig i början av 1900 talet, och livet var anorlunda då, mycket intressant skildring av vardag i den tiden. Idag tar vi allt för givet med flyg, bi... Läs hela recensionen

 16. Betyg: 4 av 5
  Britt-Marie Kullin, 30 november 2011

  En mycket bra bok var det här, tyckte jag. Tycker om böcker som blandar in historia i en roman. Och jag ska med glädje följa Jan Guillous nya romanserie, "Det Stora Århundradet, som börjar med den här boken, Brobyggarna. Tror att den kommer att bli mer och mer intressant, ju närmare nutid man kommer. Den här boken utspelar sig under början av 1900-talet, och slutar när Första Världskriget tog slut. Kan helt klart rekommendera boken.

 17. Besviken
  besviken, 10 november 2011

  Detta är absolut inte Guillos bästa roman. Jag tycker att det är en rätt slätstruken historia och kommer nog inte att följa romanfigurernas öden i de kommande böckerna.

 18. 1900-talets historia i romanform
  Maria (Minaboktips.se), 2 november 2011

  Efter att ha plöjt romanen känner jag en viss kluvenhet. Å ena sidan fängslades jag av kärlekshistorien mellan Ingeborg och Lauritz. Hon en kvinna av börd, han en fattig men begåvad fiskarson. Å andra sidan uppfattade jag karaktärerna som alltför ytliga och beträffande det litterära skulle jag inte beteckna romanen som en pärla, trots att den har sina förtjänster. Ken Follett som ju också tagit sig för att skildra 1900-talets historia i romanform, lyckas bättre med Giganternas fall. Första vä... Läs hela recensionen

 19. PojkboksMarathon
  Utlandssvenska, 16 oktober 2011

  Oj vad jag blev besviken! Jag hade väntat mig en spännande och interessant bok efter all förannonsering av författaren. Knappast något historiskt värde tyckte jag, en av bröderna "försvann" dom andra två saknade personlighet och resten var pojkboks- marathon.

 20. Stel som ett krönikespel
  Axel, 27 september 2011

  När hjältebroder nummer 2 lyckades avliva minst 10 människoätande afrikaner med en gevärskula, tappade boken sin sista rest av trovärdighet och intresse. Inte ens tjuvskytten Åsa-Nisse i djupaste Småland hade klarat den "bravaden".
  Här dyker det upp åtskilliga Carl Hamilton-kloner: De övermänskliga norska bröderna, de otroligt listiga lejonen Simba und Simba, den briljante afrikanske jägaren, den übersmarte indiske köpmannen, den geniale tyske läkaren, den supermoderna hustrun. De är som ... Läs hela recensionen

 21. Brobyggarna
  Fergus, 22 september 2011

  En ny underhållningsroman av Jan Guillou.
  Många sidor som hela tiden fylls av levande människor. Svårsläppt.

 22. Imponerad
  Jonas, 11 september 2011

  Det här är det bästa Guillou skrivit. Ser mycket fram emot fortsättningen av serien.

 23. Kanonbok!!
  Richard, 8 september 2011

  Bästa bok jag läst på flera år. Klämde den på två dagar. Helt i klass med Follett's "Svärdet och Spiran". Helt klart hans bästa bok hitintills och jag har läst allt av Guillou. Jag rekommenderar den starkt!!

Visa alla 23 recensioner

Fler böcker av Jan Guillou

Bokvideo