Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
287
Utgivningsdatum
2011-09-09
Upplaga
1
Förlag
Piratförlaget
Dimensioner
216 x 145 x 23 mm
Vikt
520 g
SAB
Hc
ISBN
9789164203656
Fjäril i koppel (inbunden)

Fjäril i koppel

(21 röster)  |  Läs 9 recensioner
Inbunden Svenska, 2011-09-09
189
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
I Teheran befinner sig en ung kvinna. Under en natt ska hon fatta sitt livs största
beslut, det som kommer att förändra hela hennes tillvaro och påverka många
människors liv. I väntan på gryningen blickar hon tillbaka och funderar över
den flicka som hon en gång var.

För länge sedan kom Shirins farfar vandrande över gränsen från Ukraina till den lilla staden Zadrabad vid Kaspiska havet. Han blev kär i stadens längsta flicka och bestämde sig för att stanna för gott. Runt farmor och farfars vackra hus samlas släkten, farbror Abbas med affärssinne, farbror Babak som får kvinnorna på fall och den vackra men ogifta faster Mahasti. Och förstås Shirin och hennes familj. Hon är den enda dottern bland fem syskon, men minst lika modig som sina bröder och fylld av äventyrslust. Det försätter henne i svårigheter och för med sig fantastiska upplevelser. Som liten flicka iakttar hon och lyssnar på tanterna som skvallrar om Farah Diba i farmors kök och kvinnorna som gör upp äktenskapsaffärer i badhuset.

Före revolutionen är livet förhållandevis enkelt, men med revolutionen kommer mörkret och Shirins hjärta härdas av allt som sker omkring henne.

Fjäril i koppel är Zinat Pirzadehs debutroman. En roman inspirerad av författarens
liv och uppväxt i Iran i en tid av förändring.

Zinat Pirzadeh är persisk-svensk komiker, skådespelare och föreläsare. Hon är den första kvinnliga komikern någonsin som vuxit upp i Iran. Bakom sig har hon krig, revolution och utvisningshot under tre år, och mycket har hänt sedan hon slutligen fick uppehållstillstånd i Sverige.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Fjäril i koppel
 2. +
 3. Vinterfjäril

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vinterfjäril av Zinat Pirzadeh (inbunden).

Köp båda 2 för 384 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Fjäril i koppel. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En bok du kommer minnas!
  Jennifer, 28 april 2021

  Fjäril i koppel är första delen i Pirzadehs serie om Shirin. I denna får vi följa Shirin genom tillbakablickar över hennes barndom, och hur hon sakta förvandlades från barn till kvinna, och hur hon inte förstod vilka förändringar det innebar. Mitt i ett krig måste hon kämpa för sin rätt att få säga vad hon tycker, i en värld där hon inte får det.

  Åh, vad jag blir etsad fast vid sidorna när jag läser Zinats böcker. Jag har redan läst andra boken i serien, Vinterfjäril, som är en fort... Läs hela recensionen

 2. Betyg
  Helena Dahlgren, 30 november 2020

  Mycket intressant läsning Handlingen hade allt Kärlek dramatik spänning.Jag levde mig in i handlingen och såg personerna i boken framför Mig.Jag älskade denna bok.Kan varmt Rekommendera andra att köpa den.

 3. LÄS
  Karl Bokhlesher, 6 juli 2020

  Ja. Läsvärd! Bättre än jag hade trott, omslaget är lite "tjejigt" - men innehållet passar oss alla. Jättebra berättat och starkt innehåll.

 4. Fantastisk bok
  bonadea, 7 december 2018

  Fjäril i koppel är en helt fantastisk bok. Jag blev helt förtrollad , Zinat Pirzadeh tar oss med till sin värld, låter oss lära känna hennes familj i Iran, hennes släkt historia och hennes barndom.
  Jag kunde inte sluta läsa, och medan jag läste såg jag allt framför mig och förflytades bort.

 5. Ett bra sätt att få en inblick i för många av oss...
  Ingrid Ekman-Andersson, 12 november 2013

  Ett bra sätt att få en inblick i för många av oss ofattbar kultur. Behövs denna typ av självupplevd berättelse för att kunna förmedla uppriktigt.

 6. Bra bok!
  Malin H, 15 april 2012

  Jag hade inte hört talas om författaren tidigare och det kanske bara var bra för då fick jag upp ögonen för författaren och boken, inte komikern Zinat.

  Hur som helst, jag gillar berättarperspektivet i boken, detaljerna som dyker upp på rätt ställen och det olika personernas egenheter. Ingen är den andra lik och det är snabbt tempo genom hela boken. Jag gissar att många tycker det går för snabbt emellanåt men jag gillar det, inget ältande eller långdraget snack utan rakt på.

  ... Läs hela recensionen

 7. Bli aldrig en fjäril i koppel
  Leah Alexandra, 3 januari 2012

  Språket var helt OK och beskrivningarna lagom långa, men det var inget som fängslade mig. Trodde jag. Bladen vände sig själva och plötsligt var hälften läst. Och andra hälften gick ännu fortare.

  Boken skildrar livet som persisk kvinna; hennes villkor och rättigheter. Pirzadeh målar upp en ung flickas liv för att visa hur lika vi människor är trots våra kulturskillnader, vilket är så viktigt. Alla föds med nyfikenhet i blicken och skaffar sig ambitioner och drömmar. Alla är vi människ... Läs hela recensionen

 8. Stark debutroman
  Maria (Minaboktips.se), 19 september 2011

  Fjäril i koppel är en stark och finstämd roman, med tydliga självbiografiska inslag. Pirzadeh skildrar sitt hemland Iran närgånget och levande. Berättelsen är såväl dramatisk som smärtsam och sorglig. Pirzadeh må vara komiker, men hennes debutroman är inte någon komedi, utan en angelägen bok om kvinnors villkor och rättigheter. Läsaren får följa flickan Shirins väg genom livet, samt hennes frigörelsekamp, hennes önskan att inte längre leva kuvad, som en fjäril i koppel.

 9. En underbar och dramatisk roman av Zinat Pirzadeh
  Kristina Simar, 14 september 2011

  En helt underbar roman av Zinat Pirzadeh, som till viss del bygger på hennes egen uppväxt. Jag älskar ju att läsa författare från Mellanöstern och också böcker som handlar om Mellanöstern. De är nästan alltid väldigt välskrivna och innehåller mycket dramatik. Så även denna. Det var med mycket känslor som jag läste om Shirins brors omskärelse som var mycket grym och hennes tvångsäktenskap, som var mycket dramatiskt beskrivet. Även författarens beskrivning om Iran innan och efter revolutionen i... Läs hela recensionen

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Zinat Pirzadeh