På topplistor
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
595
Utgivningsdatum
2014-05-21
Upplaga
1
Förlag
Piratförlaget
Medarbetare
Thunfors, Eric (form)
Dimensioner
230 x 165 x 45 mm
Vikt
1151 g
SAB
Hc
ISBN
9789164204318
Vanliga sökord
militärligan

Du kanske gillar

Björndansen

(71 röster)  |  Läs 11 recensioner
Inbunden, Svenska, 2014-05-21
69 kr 214 kr Du sparar 68%
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Rysligt spännande, från första raden till sista Förföriskt snyggt berättat. Åsa Carlsson, Kristianstadbladet
600 sidor sträckläsning. Efteråt är jag smått andfådd av bedriften och rejält tagen av vad jag läst. en omskakande skildring av tung kriminalitets framväxt och konsekvenser. Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet

Allt är inövat. Sekund för sekund. Varje rörelse på plats. Det kommer inte finnas ett enda vittne som kan återge vad som hände. Inte en enda polis kommer hitta spår som leder till gärningsmännen. Efteråt är det berusning och lättnad. En stor guldfiskskål fylld med pengar.
Många år tidigare, tre bröder som svetsas samman medan familjen går sönder. En pappa som lär dem att alltid slå tillbaka, en mamma som vill bryta sig loss.
Björndansen är en roman om den mest hänsynslösa och samtidigt mest uppfinningsrika liga vi sett. Om bankrånarna som kom från ingenstans. Men också om en familj, om broderskärlek som är starkare än allt, om fäder och söner. Om verklighet som blir dikt. Leo, Felix och Vincent- du kommer aldrig att glömma dem.
Anders Roslund är den första halvan i den framgångsrika och prisbelönta författarduon Roslund & Hellström - dessförinnan redaktionschef på SVT där han startade Kulturnyheterna.
Stefan Thunberg är manusförfattare och ligger bland annat bakom biosuccéer som Hamilton och Jägarna 2. Han är också den fjärde brodern som inte deltog i den serie bankrån som Militärligan genomförde och som den här romanen är baserad på.
Björndansen är Roslund & Thunbergs första gemensamma bok.
... det är pappa/son-temat som riktigt griper tag. många är scenerna som stannar kvar. Nära betygsfemma. Torbjörn Westlin, Expressen Söndag
Det är fruktansvärt effektivt och lättläst, också när det är rejäla uppförsbackar som skildras, och det är inget att förvånas över: Thunberg har skrivit filmmanus, Roslund vet vi ju vad han går för. Men mest gripande, och in i hjärtat mer spännande, är berättelsen om familjen som Stefan Thunberg kommer ifrån, om själva bandet mellan dem ... Stig Hansén, Helsingborgs Dagblad
En av årets bästa kriminalberättelser. Rolf Asmundsson, Östran
Rysligt spännande, från första raden till sista. Vare sig det handlar om själva bankrånen, om flykten, om broderskärleken, om våldet i barndomshemmet eller bara om drömmen som bär, så är det nervkittlande. Förföriskt snyggt berättat. Åsa Carlsson, Kristianstadbladet
Anders Roslund och Stefan Thunbergs Björndansen (Piratförlaget) är 600 sidor sträckläsning. Efteråt är jag smått andfådd av bedriften och rejält tagen av vad jag läst. en omskakande skildring av tung kriminalitets framväxt och konsekvenser. Förutom den starka personnärvaron är Björndansen effektivt och korthugget berättad Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Björndansen
 2. +
 3. En bror att dö för

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bror att dö för av Roslund & Thunberg (inbunden).

Köp båda 2 för 188 kr

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Björndansen. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En besvikelse
  Gun Krantz, 20 april 2017

  Trodde i min enfald att Roslund var en garanti för en viss kvalitet men är besviken. Förlaget borde ha fått författaren att koncentrera sitt material. Har författare numera betalt per sida?

 2. 'Björndansen' Ett familjeöde på 90 talet
  Hasse Elg, 19 augusti 2015

  Efter att ha fattat intresse för händelserna kring en av vår tids mest mytomspunna, 'Militärligan' så valde jag att köpa boken björndansen för att djupare få en förståelse för hur allt detta började.
  Från att få följa dessa bröders uppväxt fram till den punkt när hårt arbete i byggbranschen blev svårt att livnära sig på, till att genom 'löst snack' bestämma sig för en större vapenkupp med hopp om större pengar och ett bättre liv. Och vidare till att utvecklas till en högeffektiv rån maski... Läs hela recensionen

 3. Riktigt intresasant gällande militärligan
  Kenneth B, 12 november 2014

  En spännande och väldigt bra bok om Militärligan. Det är ju fiction så vissa saker överensstämmer inte med verkligheten, men på det stora hela väldigt intressant att läsa om planeringen och just beskrivingen av lukter etc vid stress som man inte annars läser i kriminalromaner.

 4. En besvikelse
  Eva, 9 september 2014

  Med tanke på Roslund & Hellströms utmärkta böcker, gav jag mej glatt i kast med Björndansen eftersom namnet Roslund fanns med i författarpresentationen. Tyvärr finns inga likheter i prosan. Björndansen är en förhållandevis långrandig och tillkrånglad berättelse om Militärligans bravader. Korta meningar. Ofta poetisk stil. "Pappa står kvar, fortsätter att se på honom, ser sedan lite på Felix, så tillbaka, söker hans blick, ser, ser". Första kuppen mot ett militärt vapenförråd är krångligt skil... Läs hela recensionen

 5. Verklighetstroget drama
  Rune Nilsson, 28 juli 2014

  En spännande bok som är realistisk och påstås vara verklighetsbaserad. Väl värd att läsa och ger en bild av dagens samhälle.

 6. Spännande !
  Lars Cronwall, 25 juli 2014

  Mycket spännande o välskriven. Man vill gärna sträckläsa den. Intressant med tanke på att den har lite verklighetsbakgrund. Jag kan verkligen rekommendera boken.

 7. Grattis till dig som inte läst Björndansen ännu!
  Zigge58, 6 juli 2014

  En av sommarens "måste" böcker är Roslund Thunbergs "Björndansen".

  Boken är fritt baserad på den s.k. Militärligans kriminella verksamhet i Sverige under 1990 talet, men boken är främst en fantastisk roman om tre bröders uppväxt, om en far och mor som vill sina söners väl och om en familj som förväntas stå enade när det krisar.

  Alla ni som läst o gillat Roslund Hellströms tidigare romaner kommer att känna igen det unika språket, uppbyggt på aviga och bakåtvända meningar som... Läs hela recensionen

 8. Nervkittlande
  Ewa, 5 juni 2014

  Rysligt spännande och gripande från första raden till sista punkten.
  Den är nervkittlande och passionerat snyggt berättad.
  Vilken roman, som jag verkligen rekommenderar, så himla bra!

 9. Betyg: 5 av 5.
  Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm), 31 maj 2014

  Oj, oj, oj! Vilken bok det här var! Bästa som jag har läst på länge! Hade jag haft ett högre betyg än fem så hade boken fått det!

  Boken är en roman, som baserar sig på verkliga händelser. Den är skriven av Anders Roslund tillsammans med den fjärde brodern i familjen Thunberg/Sumonja, Stefan Thunberg (före detta Sumonja). Och han är den enda brodern som inte var med i den beryktade Militärligan.

  Militärligan var verksamma under åren 1991-1993, rånade banker och värdetranspor... Läs hela recensionen

 10. Helt fantastisk!
  Caroline, 29 maj 2014

  Vilken roman! Jag känner igen så mycket , både från den tiden militärligan var aktuell, men också från min egen barndom. Galet spännande men också så otroligt smart, klok och samtidigt kärleksfull.
  Man vill bara ta ledigt från jobbet och sträckläsa. Roslund-Thunberg håller verkligen minst samma klass som Roslund-Hellström.

 11. Spännande, gripande och tankeväckande.
  Sparsmakaren, 23 maj 2014

  Kan ärligt säga att jag inte läst en bok så snabbt på över 10 år. Lugnt och metodiskt får författarna mig att komma under skinnet på denna brokiga skara människor. Personer som gör saker som jag aldrig skulle kunna sympatisera med, blir för varje sida mer mänskliga och mer begripliga.

  Det finns några barndomsskildringar där man plötsligt vaknar till och inser att det här lilla killen som jag just nu bara hoppas skall klara sig undan sina fiender på skolgården, det är ju samma person ... Läs hela recensionen

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Roslund & Thunberg

 • En bror att dö för

  Roslund & Thunberg

  Leo torkar bort blodet i hallen. Han är fjorton år och städar upp efter sin pappa för sista gången. De är ensamma nu. Det är han som ska ta hand om sina yngre bröder medan pappa sitter i häktet och mamma ligger på sjukhus. Och han vet hur. Han ska...

Bloggat om Björndansen