Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Det stora århundradet (del 5)
Antal sidor
479
Utgivningsdatum
2015-08-26
Förlag
Piratförlaget
Dimensioner
215 x 140 x 30 mm
Vikt
760 g
SAB
Hc
ISBN
9789164204554

Blå stjärnan

(213 röster)  |   Läs 32 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2015-08-26
218
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor

Jan Guillou är en av våra mest älskade författare och har skrivit över fyrtio böcker som tillsammans sålts i miljontals exemplar. Hans romansvit Det stora århundradet är en berättelse om 1900-talet, mänsklighetens kanske största, grymmaste och blodigaste århundrade. I Blå stjärnan tar Jan Guillou med oss till mitten av 1900-talet och andra världskriget, där en kvinna hamnar som spion mitt i den undre världen i Stockholm.

Utanför Sveriges gränser dånar den världsbrand som med tiden kommer att kallas andra världskriget. Konflikten skär djupt in i familjen Lauritzen där den äldste brodern Lauritz varken vill se eller förstå vad som händer.
För hans två döttrar Johanne och Rosa är perspektivet och moralen den rakt motsatta. Rosa är anställd inom den legala militära underrättelsetjänsten. Hon kommer därmed att tillhöra den lilla krets i det svenska samhället som vet mest om kriget.
Johanne, som redan i början av kriget arbetade som kurir åt den norska Hjemmefronten, är närmast förutbestämd att hamna i Stockholms illegala värld av spioneri, svek och förräderi eftersom hon rekryterats av den brittiska spionoch sabotageorganisationen, SOE. Inom kort befordrad till kaptens grad i den brittiska armén kommer hon att hamna i strid med såväl SS-styrkor i Norge som tyska gränsvakter när den största och viktigaste operationen närmar sig: att rädda Norges judar på flykt undan Förintelsen.
Britternas kodnamn för Johanne Lauritzen är Blå stjärnan.
Jan Guillou gör den här gången ett gästspel i sitt specialområde spionromanen.
Jan Guillous romansvit Det stora århundradet är en berättelse om 1900-talet mänsklighetens största, grymmaste och blodigaste århundrade. Hittills har Brobyggarna, Dandy, Mellan rött och svart samt Att inte vilja se utkommit
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Blå stjärnan
 2. +
 3. Att inte vilja se

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att inte vilja se av Jan Guillou (inbunden).

Köp båda 2 för 422 kr

Kundrecensioner

Det finns 32 recensioner av Blå stjärnan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Börjar tappa tyvärr
  Fabbe, 8 november 2021

  Den här boken är den första i serien där man börjar skönja ett litet tapp och att det börjar gå på rutin. Visst, det är intressant att läsa om Johanne och hennes (Hamilton) äventyr men det är inte lika bra för mig längre då tiden innan kriget är mer okänd mark för mig.

 2. Spänning från 2:a världskrigen
  Lars Håkan Jansson, 13 april 2017

  Spännande att läsa om vad norska motståndsrörelsen gjorde och hur de agerade på olika fronter. Samt hur det "vanliga livet" var under kriget.

 3. En ond tid.
  Lennart Hjalmarsson, 27 maj 2016

  Strålande skildring av en svår tid i vår historia. Belyser hur olika intressegrupper ser på tiden man lever i.
  En tankeställare.

 4. Historiskt lärorik
  Mollymunter, 3 maj 2016

  Jag tycker inte att Blå Stjärnan är lika bra som de allra första böckerna i serien, men jag lärde mig en del nytt om svensk och norsk motståndsrörelse under andra världskriget. Hur svenska kvinnor användes som spioner och kurirer och ibland fick betala dyrt tex. Den var bitvis väldigt spännande.

 5. Blå Stjärnan
  Tova, 3 februari 2016

  2:a världskriget ur kvinnornas perspektiv. Fängslande, spännande och intressant. Guillou lyckas berätta om samma tidsepok som förra boken men med en helt annan vinkling.

 6. Jan Guillou
  Anitha Pettersson, 25 januari 2016

  Eftersom jag läst de tidigare böckerna i serien var jag ju tvungen att läsa denna också, och det är så bra
  skrivet av Guillou, jag ser redan fram emot nästa bok!!!

 7. Sista
  Eva Persson, 15 januari 2016

  Läst alla böckerna i serien o denna kom på 2 dra plats o ikännarfaktorn är bara ett plus men min närhet till Norge

 8. Bra men förväntningarna var större!
  Mrf, 29 december 2015

  Inte i nivå med tidigare böcker i serien. Något seg. För lite händelser. Kanske är upplevelsen beroende på att undertecknad aldrig varit direkt intresserad av spionhistorier. En del har varit känt sedan tidigare vilket också författaren refererat till .

 9. 1900-talet beskrivet ur samtidens perspektiv.
  Hundgöra, 6 november 2015

  Jag har inte hunnit läsa denna bok än, den står i bokhyllan och väntar.
  Jag baserar mina försiktiga 4 stjärnor på de tidigare böckerna och tillförlitligheten hos Jan Guillou. Han beskriver stundtals skeenden ur synvinklar vi i Sverige varken sett eller sökt efter. Vidgande!

 10. Spännande
  Periodläsare, 24 oktober 2015

  Spännande, ibland lyste dock Jan Guillous berättarskap igenom att han är man och skriver om en kvinnas känslor. och ibland kanske lite mycket av Jan Guillos pekfingerförklaringar. Men boken är en väldigt bra avslut på en serie.

 11. Spännande spionroman
  Rutan (stan), 21 oktober 2015

  Boken är mycket spännande och den vittnar om ett grundligt förarbete både beträffande krigshändelser, levnadsförhållanden och geografi i gränstrakterna. Författaren är som bäst när han skildrar de vitt skilda miljöerna under denna oroliga tid. Säkert en guldgruva för de läsare som gillar spionthrillers.

 12. Ny kunskap
  Lars Oldne, 19 oktober 2015

  Kul att det blev lite spänning i "Brobyggarserien". Att det mesta i boken bygger på verkliga händelser är anmärkningsvärt. Det här med kvinnliga spioner hade jag faktiskt inte hört talas om tidigare.

 13. Alltför "gubbig".
  Sven Ljung, 15 oktober 2015

  Jan Guillou tycks - liksom Leif G W - tappat en del av "stinget" i sina senaste romaner.
  Bägge - och särskilt Guillou - ägnar sig mer än i tidigare romaner åt erotiska fantasier.
  Verkar lite "gubbigt".

 14. Flashback
  leif, 12 oktober 2015

  Samma historia men från olika synvinklar. Lättläst som vanligt men verkar nästan som att förlaget behövde en bok till i serien.

 15. Mycket bra!
  Arne Jansson Kalén, 7 oktober 2015

  Intressant med den svenska försvarshistorien under kriget och framförallt ur ett feminint perspektiv...
  Många för mig nya uppgifter om hur kvinnorna bidrog till vårt försvar.

 16. Mycket fakta från spännande tid
  Kai, 5 oktober 2015

  Spännande och intressant handling men lite konstig svenska ibland och så fattas det något för att få grepp om karaktärerna. Speciellt kvinnorna.

 17. Feminist - javisst!
  Antares (Stockholm), 5 oktober 2015

  Jag har planerat men inte hunnit läsa de föregående böckerna i Broyggarserien. Men i vår helkvinnliga bokcirkel bestämde vi oss ändå för att läsa "Blå stjärnan" just eftersom den påståtts vara så feministisk! Och nog var vi alla nyfikna på denna skvader ...
  Jag tycker Guillou har lyckats oväntat bra, även om det kvinnliga "intimpratet" mellan systrarna känns rätt krystat. Kvinnornas något lättsamma reaktion på en brutal gruppvåldtäkt känns också märklig - som att det bara är kroppen och ... Läs hela recensionen

 18. Blå stjärnan
  gillapilla, 2 oktober 2015

  Som alltid underhållande och spännande. Nytt var att kvinnor hade huvudrollen i Guillous roman. Nytt för mi var också vad som hände mellan Norge och Sverige under andra världskriget. Lärorik bladvändare

 19. Kvinnohistoria.
  Ann-Charlotte Pedersson, 1 oktober 2015

  Spännande, lättläst, underhållande svensk kvinnohistoria om ett ämne som jag inte visste något, längtar tills nästa bok kommer i serien skrivna av Jan Guillou.

 20. Bra men lite tjatig
  Dordi Svendsen Rasmusson, 1 oktober 2015

  Tyckte att den var bra men det blev lite tjatigt att vi fick backa tillbaka i berättelsen och få gå igenom mycket av det som hänt än gång till. Men andra halvan när det mera var en spionberättelse var mycket bra. Men jag är besviken över att vi inte gick framåt i århundradet jämfört med tidigare bok

 21. Spännande perspektiv i klassisk jan guilloubok
  Christian Zaar, 23 september 2015

  Jan Guillou är tillbaka i spiongenren. För ovanlighetens skulle är huvudpersonen en kvinna vilket bidrar till ett lite annat perspektiv än vad man är van med från Janne!

 22. Repris i döden
  Thomas Meldert, 21 september 2015

  Jag blev lite överraskad av omtaget i historien och är lite undrande över detta grepp. Jag syftar på att förra boken slutade 1945 och denna bok börjar om 1941 och slutar än en gång vid krigsslutet. Herr och fru Lauritzen dör därvid två gånger i denna familjesaga. Möjligen kunde han ha flikat in händelseförloppet i dessa två böcker till en kronologisk enhet men ändå delat upp berättelsen i två böcker.
  Likafullt är denna historia mycket läsvärd. Berättelsen är helt enkelt ur en annan aspekt... Läs hela recensionen

 23. En bra och behövlig roman om verkligheten

  Somliga börjar sin bana inom andra områden, och det kan då ta en tid innan man ser i ögonen att de också är stora författare. För eller senare kommer vi att förstå att Jan Guillous romansvit "Det Stora Århundradet" tillhör det svenska språkets betydande skönlitterära verk. Guillou har även förnyat romankonsten i vårt land. Men fjärde romanen i sviten har även en annan förtjänst. Lite till mans har nog många av oss haft någon hum om att de kvinnor som kämpade för frihet och humanitet under and... Läs hela recensionen

 24. Toppbetyg
  Lena Pettersson, 17 september 2015

  Det blir bara bättre och bättre i denna serie. Tyvärr tog den slut för fort, väntar nu otåligt på nästa!!!!!

 25. Köp den!
  trapets, 16 september 2015

  En spännande och historiskt upplysande bok både vad gäller kvinnors roll i dåtidens samhälle och naturligtvis underrättelseverksamheter samt "Sveriges" inställningar till "tyskverksamheter".
  Mkt bra bok.

 26. flyhänt användninga av följetongseffekten
  Åsa Ljungström (Uppsala), 15 september 2015

  Man vill ju veta hur det går för familjen efter tre föregående böcker. Spänningen hålls uppe, i ett avsnitt är den rent osmaklig då den bär autentisk prägel. Om boken är feministisk? Ja, på så sätt att författaren står på kvinnornas sida. Där blir det riktigt gulligt när han ser dem med den manliga blicken och föreställer sig hur de kan ha låtit och handlat. Han är skickligare i att genomskåda manligt beteende. För romanintrigen måste han vidhålla att figurerna lyckats vara rätt ovetande om h... Läs hela recensionen

 27. Aktuellt nu som då
  Rasmus, 14 september 2015

  Guillou är fantastisk på att återberätta en berättelse från ett helt annat perspektiv och med annat fokus. Berättelsen om äldsta dottern Johanne i en omvälvande tid under andra världskriget tar upp ämnen som är lika aktuella idag som då, jämlikhet, flykt och medmänsklighet. Att man nu får ta större del i de hemligheter hon och även yngre syster Rosa hade under föregående bok i en värld full av spioneri och falskhet är ännu ett sätt att skildra vår historia från ett annorlunda perspektiv. Det ... Läs hela recensionen

 28. Ett stycke historia
  Ingegerd Nilsson, 14 september 2015

  En del av den svenska historien i romanformat. Vi har svårt att erkänna hur tyskvänliga vi var. Här kommer ytterligare bevis för detta. Många svenskar gjorde trots detta stora insatser för att hjälpa Norge.Spånnande berättat med stor sanningshalt. Ser fram emot nästa bok i serien.

 29. Utmärkt - typisk Guillou på gott och ont!
  Bengt Wigart, 14 september 2015

  En utmärkt, spännande, välskriven och initierad - men typisk - Guillobok, hans politiska syn är mycket närvarande men en utmärkt berättad historia. Bästa uppföljaren hittills till Brobyggaren - som fortfarande vär i en klass för sig själv!

 30. Jadå
  fisken i vattnet, 14 september 2015

  Vissa föga beaktade historiska fakta tar han fram, som att den norska motståndsrörelsen fick bra mycket mer svensk hjälp än de flesta (norrmän) vill minnas. Den kvinnliga aktionhjältinnan i Hamiltonstil som dessutom likt Mata Hari skaffar viktig information sängvägen känns inte övertygande. Inte lika bra som tidigare böcker i serien, men väl läsvärd, blir mitt betyg.

 31. Ockupationen av Norge i ett kvinnoperspektiv
  Kerstin Wallin, 8 september 2015

  Även om man längtar efter fortsättningen på Att inte vilja se, ger denna bok en fördjupning av historien. Guillous sätt att skildra samma tidsperiod ur olika personers synvinkel är genialisk. Eftersom han bygger skildringen på välgrundad realia, borde boken vara ett utmärkt diskussionsunderlag för lektioner i historia. Denna gången är det en kvinna som spelar huvudrollen och man upplever ett budskap att om kvinnor styrde här i världen skulle den se helt annorlunda ut. Som vanligt har Guillou ett språk som är en njutning att läsa.

 32. Guillou faller mellan två stolar
  Rabbe Kurtén (Stockholm), 2 september 2015

  Jan Guillou är en habil berättare. Blå stjärna är inget undantag. Jag läste den med behållning i ett svep från pärm till pärm.
  Tyvärr försöker han i boken kombinera en spionhistoria med den stora berättelsens episka släktkrönika, den som ska spegla Europas 1900-tal. Det lyckas inte riktigt, thrillerns spänningsmoment saknas och familjens julmiddagar och sommarsemestrar på Sandhamn fängslar inte helt.
  Ambitionen att skildra krigsåren ur ett kvinnoperspektiv och tydliggöra kvinnornas... Läs hela recensionen

Visa alla 32 recensioner

Fler böcker av Jan Guillou