IB : som i inhämtning Birger (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
459
Utgivningsdatum
2023-10-06
Förlag
Piratförlaget
Dimensioner
180 x 110 x 28 mm
Vikt
252 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789164208941

IB : som i inhämtning Birger

(5 röster)
Pocket,  Svenska, 2023-10-06
79
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Det var tidigt sjuttiotal. En politisk tid. Unga entusiastiska journalister ägnade sig åt att gräva i statens hemligheter och avslöjade en spionorganisation som inte ens riksdagen kände till. Det ledde till en våldsam konfrontation. Staten slog tillbaka med polisrazzior och fängelsestraff.

Många minns skriverierna runt IB-affären. Men vad var det egentligen som hände? Hade maktens män skäl att slå till så oerhört hårt? Var rikets säkerhet verkligen i fara? Eller handlade det om rent förtryck av det fria ordet?

Som så ofta är fallet överträffar sanningen dikten. IB-affären slutade så illa därför att maktfullkomliga män på högsta politiska nivå i Sverige till varje pris ville skydda sig själva. De hade sysslat med topphemlig -olaglig - åsiktsregistrering av oskyldiga medborgare i decennier. De hade i största hemlighet skickat information om svenska medborgares politiska engagemang vidare till Israels ökända underrättelsetjänst. Och för att dölja vad de hade gjort offrade de utan att tveka både visselblåsare och journalister.

Berättelsen om det journalistiska arbetet att avslöja IB och det politiska ansvaret kring vad som pågick är spännande som ... en agentroman! ... Skildringen här, liksom boken i dess helhet är välskriven, fascinerande, ja spännande samtidshistoria, svensk efterkrigstid nu sedd i ett betydligt klarare ljus så här med femtio års distans. Dala-Demokraten
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. IB : som i inhämtning Birger
  2. +
  3. Koryféerna : en konspirationsroman

De som köpt den här boken har ofta också köpt Koryféerna : en konspirationsroman av Lena Andersson (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ebervall & Samuelson