Flickan från ovan (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
306
Utgivningsdatum
2004-04-01
Upplaga
Ny utg.
Förlag
Månpocket
Översättare
Lisbet Holst
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
The lovely bones
Dimensioner
178 x 110 x 22 mm
Vikt
180 g
SAB
Hce
ISBN
9789170011498
Flickan från ovan (pocket)

Flickan från ovan

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2004-04-01

Slutsåld

"Otroligt bra läsning!"
Damernas Värld

Susie Salmon är fjorton år gammal då hon blir våldtagen och mördad på väg hem från skolan. Hennes granne lurar henne till sitt gömställe under marken, ett dödens rum. Hon är hans senaste offer.

Från sin utkiksplats i himlen följer hon med medkänsla och växande insikt livet på jorden. Hon kämpar med att acceptera sin död, samtidigt som hon fortfarande klänger sig fast vid de levandes värld. Under många år följer hon mördarens förehavanden och polisens arbete, liksom sin familjs sorgearbete och vindlande öde. Tills den dag hennes önskningar ser ut att gå i uppfyllelse. Alice Sebold genomför ett häpnadsväckande förvandlingsnummer när hon av mörka beståndsdelar bygger denna hoppfulla berättelse. Flickan från ovan är en oväntat ljus berättelse om förlust och saknad men också kärleksfull och humoristisk.

"Jag måste säga det direkt - läs den här romanen!"
Damernas Värld

"Flickan från ovan är en fantastiskt varm och vacker berättelse."
Gefle Dagblad

"Alice Sebold är en mycket skicklig berättare och har ett njutbart språk, som frestar en till att sträckläsa boken."
Nerikes Allehanda

"... det är en roman som fått sitt stora genomslag därför att den skänker tröst och mening i en hemsk och hotfull värld."
Dagens Nyheter

"Texten vibrerar av ömsint värme och nyfikenhet."
Nordvästra Skånes Tidningar
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Flickan från ovan. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Sorglig verklighet
  Sandra Anderberg, 8 september 2004

  Flickan från ovan är egentligen en berättelse om en svårt sjuk pedofil som gång på gång återfaller till brott. Detta kunde ha hänt här, hemma i Sverige, mitt ibland oss. Men boken är skriven från andra sidan (i dubbel bemärkelse), av en av flickorna som drabbats och handlar om hennes kamp och hennes chock över att hon inte längre finns bland dem hon älskar. Jag grät floder. Boken verkade lovande på mitten men höll inte ända till slutet.

 2. MÅSTE läsas!!!
  Ingela Jörgensen, 7 juli 2004

  Helt fantastisk bok, redan från sidan ett försöker man pussla ihop dagen så att man ska ha tid att sträckläsa... Svårt att här förmedla känslan man får när man läser den. Otroligt välformulerad, humoristisk och samtidigt skrämmande, Susie är klarsynt och underhållande. Man vill läsa mer och mer, fortare och fortare, men önskar samtidigt att boken aldrig ska ta slut.
  Läs den!

Visa alla 2 recensioner

Recensioner i media

När Susie är fjorton blir hon våldtagen och mördad av sin granne, den mystiske Mr Harvey. Och just beskrivningen av hur det går till, och vad Susie tänker under tiden (det är hon själv som berättar) är väldigt gripande. För på samma sätt som livet har sin gilla gång, har vägen till döden det. Här föregås inte mordet av hot och skrik utan vävs in i vardagen på ett obehagligt sätt.

Susies familj drabbas hårt av händelsen. Mamman ger sig av hemifrån. Pappan blir besatt av tanken på att Mr Harvey är mördaren, men polisen hittar inga bevis. Grannskapet sörjer också i början (det ordnas bland annat en årlig minnesstund på fältet där hon mördades) men efterhand som tiden går blir mordet på Susie mer som en sägen och livet i villakvarteret fortsätter som vanligt.

Ovanifrån betraktas de hela tiden av Susie, som har det ganska bra i sin himmel. Hon saknar sin familj, men ser med förtröstan hur de lever sina liv. Själv följer hon med på sitt sätt - hon försöker bland annat visa vägen till bevis på att Mr Harvey är mördaren. Hennes himmeltillstånd har varken gjort henne allsmäktig eller snusförnuftig och hon fortsätter att tänka på saker som hon längtade efter i livet.

Flickan från ovan är bitvis otäck, men framförallt är det en vacker berättelse om att det värsta tänkbara inte behöver vara det absoluta slutet.

Bloggat om Flickan från ovan