Kartor för vilsna älskande (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
421
Utgivningsdatum
2006-10-01
Förlag
Månpocket
Översättare
Ann Björkhem
Originalspråk
Engelska
Dimensioner
180 x 110 x 30 mm
Vikt
220 g
SAB
Hce
ISBN
9789170014130
Kartor för vilsna älskande (pocket)

Kartor för vilsna älskande

Pocket Svenska, 2006-10-01

Slutsåld

Jugnu och hans älskade Chanda är försvunna. I likhet med så många andra unga par i England levde de tillsammans utan att vara gifta men i sina pakistanska familjers ögon har de dragit skam och vanära över hela släkten. Ryktena om vad som har hänt dem blir allt mer fantastiska, men det dröjer fem månader innan historien börjar rullas upp. En vinterdag grips Chandas båda bröder, misstänkta för att ha mördat de två ungdomarna. Jugnus bror Shamas har bott med sin hustru Kaukab i England i många år. Kaukab är rättrogen muslim och lever kvar i det gamla landets sedvänjor. Hon står nästan helt utanför det engelska samhället och talar med en vit person kanske tre gånger om året. Hon håller på alla gamla traditioner. Även hedersmord. En dag kommer dottern kommer tillbaka hem efter sin skilsmässa från maken i Pakistan. Äktenskapet arrangerades av Kaukab när flickan var sexton år. Dottern frågar varför Kaukab upprätthåller gamla, förlegade traditioner, varför hon för vidare seder och bruk som är direkt skadliga för unga kvinnor och varför hon som mor offrade sin dotter? För vad? För vems heder? Kaukabs rigida förhållningssätt har också drivit bort de andra två barnen. Den äldste har trotsat föräldrarna och följt sin konstnärsdröm i stället för att bli läkare och återvända till Pakistan. Han plågas av ständiga skuldkänslor. Han har dessutom barn tillsammans med en vit kvinna som han inte lever tillsammans med. Den yngste sonen Olaja är den som är mest rebellisk. Med honom har Kaukab inte talat på sju år. Hon brukar ringa hans telefonsvarare för att få höra hans röst. I Kartor för vilsna älskande möter vi ett myller av människor: prästerna i moskén som tillåter pedofiler mitt ibland sig, Shamas far som egentligen var hindu, Kiran som blev förälskad i Kaukabs bror, Chandas bröder allas liv flätas samman och ett mönster uppstår. Det är en hård värld som skildras. Förbannad är den som gör ett felsteg. Detta gäller främst kvinnorna. Det räcker med att en kvinna tilltalar en man för att hennes liv skall bli förstört. Kvinnors sexualitet existerar inte. Dubbelmoralen frodas. Mannen är härskaren, kvinnan är underlägsen i allt. Kaukab står för bevarandet av gamla traditioner, seder och bruk. Det är de unga som står för förändring, men de betalar ofta ett högt pris Nadeem Aslam föddes 1966 i Pakistan. Han började tidigt att skriva och fick som trettonåring sitt första alster, en novell, publicerad i en pakistansk tidning. Två år senare flydde han med sin familj undan regimen till England, där de bosatte sig i Huddersfield i västra Yorkshire. Nadeem Aslam studerade biokemi vid Manchester University, men hoppade av efter tre år för att skriva på heltid. Hans prisbelönta debutroman, Season of the Rainbirds, kom ut i England 1993. Kartor för vilsna älskande är hans andra roman och den första som ges ut på svenska. Den nominerades till Bookerpriset 2004. Nadeem Aslam är för närvarande bosatt i London.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Kartor för vilsna älskande

Övrig information

Jugnu och hans älskade Chanda är försvunna. I likhet med så många andra unga par i England levde de tillsammans utan att vara gifta men i sina pakistanska familjers ögon drog de skam och vanära över hela släkten.

Ryktena om vad som har hänt dem blir allt mer fantastiska, men det dröjer nästan ett halvår innan historien börjar rullas upp. En vinterdag grips Chandas båda bröder, misstänkta för att ha mördat de två ungdomarna.
Jugnus bror Shamas har bott med sin hustru Kaukab i England i många år. Kaukab är rättrogen muslim. Hon lever nästan helt utanför det moderna engelska samhället och står för bevarandet av gamla traditioner, seder och bruk. Även så kallade hedersmord?
Det är de unga som vill ha förändring, men de betalar ofta ett fruktansvärt högt pris.