Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
479
Utgivningsdatum
2011-06-10
Förlag
Månpocket
Översättare
Dorothee Sporrong
Originaltitel
The Help
Medarbetare
Leino, Nina (form)
Dimensioner
179 x 110 x 30 mm
Vikt
240 g
SAB
Hce
ISBN
9789170018718
Niceville (pocket)

Niceville

(114 röster)  |  Läs 19 recensioner
Pocket, Svenska, 2011-06-10
51
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
Julklapp? Beställ boken senast tisdag 19 december med "Snabb frakt" för leverans innan julafton - Läs mer
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Oförglömlig roman om tre starka kvinnor i sextiotalets Södern

När societetsflickan Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter avslutade universitetsstudier, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men något hos henne har förändrats; hon vill mer och ser nu annorlunda på tillvaron. Hon drömmer om att bli författare och får så småningom ett jobb på lokaltidningen.

Genom sitt arbete får hon kontakt med den svarta hemhjälpen Aibileen, som har förlorat sin ende son men uppfostrat och älskat sjutton vita barn. Deras möte blir början på en udda och också farlig vänskap.

Tillsammans med en annan svart hemhjälp - den egensinniga och smarta Minny - bestämmer sig Skeeter och Aibileen för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för all framtid.

Niceville är en läsupplevelse utöver det vanliga - en blivande klassiker om kvinnlig vänskap, mod och kärlekens kraft.

"Det är extremt lätt och njutningsfyllt att dras in i berättelsen ... Betyg 4"
Tara

"... en bok att älska. ... en både varm, klok och mänsklig berättelse som går rakt in i hjärtat."
Go'kväll, SVT

"Det är andlöst spännande och djupt gripande. Man tar de här kvinnorna till sitt hjärta."P4 Göteborg, SR

"En roman som växer för varje sida." Betyg 4
Femina

"Svarta hembiträdens vardag i amerikanska Södern på 60-talet innebär omänsklig behandling, men också glädje och gemenskap."Betyg 5
Må bra

"Niceville är en fantastiskt varm, kärleksfull och levande skildring över livet på dessa människor som trots svåra lidanden och kränkningar i vardagen kämpade vidare och aldrig gav upp. ... Hennes ambition har varit att ge en trovärdig röst åt de svarta kvinnorna. Hon kunde inte ha lyckats bättre." Betyg 5
Jönköpings-Nytt

"Bokens handling är fylld av värme, kärlek och framtidstro trots alla orättvisor i en för de svarta tuff värld. ... Kathryn Stocketts bok Niceville visar på att samtalet är viktigt - det vi för med oss själva, det andliga och det mellanmänskliga. I och med denna bok lever Martin Luther Kings dröm vidare."
Tidningen Kulturen

"Niceville är en sådan där bok som det är svårt att lägga ifrån sig. Redan från första sidorna griper den tag. ... Boken är både rörande och gripande, väl värd att läsa helt enkelt."
Nya Kristinehamns-Posten

"En stark roman fylld av kvinnligvärme, mod och hopp."
Skaraborgs Allehanda

"Vilken perfekt tajming för denna optimistiska, upplyftande roman som utspelar sig under den begynnande medborgar-rättsrörelsens tid i Jackson, Mississippi ... Den här romanen är välskriven och mångbottnad och en självskriven bästsäljare."
Publishers Weekly

"En klok och gripande roman ... Den får dig att vilja skrika högt av glädje."
People Magazine
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Niceville
 2. +
 3. Livet efter dig

De som köpt den här boken har ofta också köpt Livet efter dig av Jojo Moyes (pocket).

Köp båda 2 för 97 kr

Kundrecensioner

Det finns 19 recensioner av Niceville. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Pärla till bok
  bonadea, 7 augusti 2016

  Niceville har allt en bra bok ska ha! Trots det allvarliga ämnet rasismem i södern mot svarta innehåller boken massa med humor. Karaktärerna känns levande och historien utspelas framför ens ögon, jag såg allt framför mig. Svårt att lägga ifrån sig boken när man väl börjar läsa.

 2. Fruktansvärt viktig och bra!
  Ida B, 12 juli 2016

  Har haft den här boken stående i min bokhylla i något år nu och började läsa den mest för att jag ville få bort antalet olästa böcker. Men jösses vad chockad jag blev - den var så fruktansvärt intressant och spännande att jag inte kunde lägga ifrån mig den. Tog t.o.m med den till jobbet så jag kunde få fortsätta läsa under rasterna. Tror det tog ungefär 2 dagar för mig att läsa ut den. Viktigt budskap och verkligen en eye-opener för orättvisorna som fanns och fortfarande finns. Äcklad av den ... Läs hela recensionen

 3. Intressant och underhållande.
  marianneh, 3 augusti 2015

  Har både ett innehåll och är underhållande. Skriven på ett roligt sätt och med perspektiv. Denna vågar jag tipsa min bokslukande svägerska om.

 4. Underbar läsning
  CamillaW, 7 maj 2015

  En riktigt härlig feelgood bok som ändå har ett djupt budskap. Man både skrattar och gråter genom boken! Riktigt svår att lägga ifrån sig. Underbar läsning helt enkelt!

 5. Fantastisk bok
  Klanna, 3 april 2014

  Fina kvinnoporträtt från amerikanska södern
  på 50-talet. Mycket gripande med fokus på
  apartheid och hur både afro-amerikaner och
  Euro- amerikaner från båda håll ville ändra på
  detta regelverk.

 6. Niceville är en bok som utspelar sig i södra USA i...
  Bokälskaren, 21 november 2013

  Niceville är en bok som utspelar sig i södra USA i början av 1960-talet. De vita tillhör societeten, och nästan alla har en svart hushållerska som sköter den dagliga ruljangsen i hemmet och tar hand om barnen. Barnen står ofta närmare hushållerskan än sina föräldrar, fram tills de blir tillräckligt stora att lära sig att svarta inte är lika mycket värda som vita och att de är smutsiga och bär på diffusa smittor av olika slag...

  Efter sina universitetsstudier flyttar Skeeter hem till ... Läs hela recensionen

 7. Det här var inte alls något för mig, även om jag...
  Jenny, 19 juni 2013

  Det här var inte alls något för mig, även om jag trodde det efter att ha läst om boken och läst recensioner. Jag måste erkänna att jag inte ens läste ut den... Jag kom aldrig riktigt in i handlingen och kunde inte all sidentifiera mig med personerna eller förstå dem och då blev den ointressant.

 8. Underbar bok
  Åsa, 19 januari 2013

  Bra berättelse om svartas situation i USA under 60-talet

 9. Underbar
  Maria, 18 september 2012

  En riktig måbra-bok!

 10. En bladvändare
  Rosetta, 11 september 2012

  Boken skildrar rasrelationer i 60-talets amerikanska Södern. Författaren lär vara debutant och har säkert inte upplevt den tiden själv. Historien är gripande, många fina kvinnoporträtt, men förmodligen mycket mer polariserad än vad verkligheten var. För mig som minns nyheterna om Martin Luther King och hans marsch, känns den angelägen. Man slås av vilken fantastisk samhällstuveckling vi har haft i Sverige sen dess. När skriver någon stockholmsk mediakändis ur övre medelklassen ett äreminne över sina RUT-städerskor och papperslösa supernannies?

 11. översättningen undermålig
  Cecilia, 17 februari 2012

  Boken är både spännande och lärorik. Det är intressant att följa hembiträdenas öden och framför allt de attityder som möter dem. Vad som tyvärr drar ner bokens betyg rejält är den undermåliga översättningen. T ex är "honom" konsekvent ersatt med "han". Att det kanske ska vara så i dialoger för att visa på dialektala uttryck är väl sin sak, men tyvärr går det igen även i berättande delar av texten. Likaså används "vårat/våran" i stället för korrekt "vårt/vår", många meningar börjar med "och" osv osv.

 12. Väl många lösa tåtar
  Sssiamesia, 16 januari 2012

  En i allt övergripande småputtrig, trevlig historia med ett engagerande och behjärtansvärt tema. Dock blir berättelsen något långrandig och haltar på sina ställen vilket förtar en del av läsglädjen och fläckar historien lite i kanten. Det lämnas en del lösa tåtar som ligger och skaver och den röda tråden löper inte obehindrad. Det är synd, för författarinnan har haft stora ambitioner och kunde ha lyckats genom att komprimera en del text och låta andra stycken blomma ut.

  Bäst är roman... Läs hela recensionen

 13. Niceville
  Elin dofs, 17 december 2011

  Känslan av att känna någon dröjer sig kvar. Handlingen glöms men skildringen av de människor som gör denna bok så fängslande går rakt in i hjärtat Historien berättas från tre olika perspektiv, tre kvinnor som lärt sig skilja på svart och vitt, i en stad där integration är tabu i en tid där medborgarrättsrörelsen bara är i sin linda. Skeeter , nyss hemkommen från universitetsstudier, tillbringar dagarna med bridge och välgörenhetsbaler. Aibileen och Manny, två svarta hemhjälper, går på samma t... Läs hela recensionen

 14. Toppen!!
  VirreDIF, 14 december 2011

  En av de bästa böcker jag läst!!

 15. Bra och tankeväckande
  s.berg, 23 november 2011

  En påminnelse om rasmotsättningarna på 60-talet. Man sträckläser den. och jag tyckte väldigt mycket om den.

 16. Mycket läsvärd !
  al, 11 oktober 2011

  Har precis lagt undan boken efter att ha sträckläst halva boken under min lediga dag. Jag kunde helt enkelt inte slita mig ifrån bokens historia.

  Kathryn Stockett skriver på ett lättsamt sätt och trots att ämnet är tungt förälskar man sig snabbt i kvinnornas historia. Boken handlar om tre kvinnors liv, en vit kvinna och två svarta kvinnor, och deras omgivning i staden Jackson Mississippi under 1960-talet.

  Att boken fängslade mig var nog att den gav en övergripande bild av... Läs hela recensionen

 17. Underhållande......
  annelina, 28 september 2011

  Boken handlar om tre kvinnor, två svarta hembiträden och en ung vit tjej som vill bli författare, och hur deras liv möts när de beslutar sig för att skriva tillsammans om hur de svarta kvinnornas liv ser ut. Handlingen utspelar sig i Mississippi på 1960-talet och man ser vilken skillnad det var på den tiden mellan svarta och vita.

  Jag tycker att boken är egentligen ganska förutsägbar och man vet vilka som är goda och vilka som är onda, men boken har ett underhållningsvärde, den är ... Läs hela recensionen

 18. Spännande!
  Insama, 8 augusti 2011

  Sträckläste! Låt dig inte luras av den sliskiga baksidestexten.

 19. Niceville
  Sofia, 9 juli 2011

  Det är tydligt att Kathryn Stockett har inspirerats starkt av Harper Lee med denna roman. Niceville är dock inte lika intelligent skriven som Dödssynden, men har likväl ett högt underhållningsvärde och ger en levande bild av hur livet tedde sig i den amerikanska södern på 60-talet med dess segregationslagar. Framförallt kvinnorna står i fokus - såväl de vita som de färgade. Det kanske är att föredra att läsa på originalspråket engelska; jag vet inte om det var på grund av svenskan som histori... Läs hela recensionen

Visa alla 19 recensioner

Bloggat om Niceville