Flykten över Himalaya : Tibets barn på väg till exilen (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
209
Utgivningsdatum
2007-07-01
Upplaga
1
Förlag
Bra Böcker
Översättare
Kerstin Fredholm Bernhoff
Originaltitel
Flucht über den Himalaya - Tibets kinder auf dem Weg ins Exi
Dimensioner
180 x 110 x 15 mm
Vikt
120 g
SAB
Ohdf-oba,Oobakssb/8
ISBN
9789170023484
Flykten över Himalaya : Tibets barn på väg till exilen (pocket)

Flykten över Himalaya : Tibets barn på väg till exilen

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2007-07-01

Slutsåld

Omkring tusen barn från Tibet påbörjar varje år en strapatsrik vandring över de isklädda bergspassen i Himalaya. Deras mål är Dalai lamas skolor i norra Indien. Där hoppas deras föräldrar att de ska möta en framtid i frihet. Men många av de små flyk-tingarna klarar inte kampen mot hunger, snö och utmattning och når aldrig resans mål.

Dokumentärfilmaren Maria Blumencron följde med Little Pema, Chime, Dolker, Dhondup, Tamding och Lhakpa på deras vandring över bergskedjan i april år 2000. Hennes film Flykten över Himalaya blev flerfaldigt prisbelönt internationellt. Nu kommer boken där hon återger den gripande berättelsen om de sex barnens mödosamma vandring mot frihet.

Barnen är mellan sex och elva år gamla och tillsammans med sin guide Nima ger de sig av på en fjorton dagars vandring över de sextusen meter höga bergspassen. Dåligt utrustade, med slitna jympaskor och med bara precis så mycket proviant som de kan bära i sina små ryggsäckar kämpar de sig fram steg för steg mot sitt avlägsna mål.

Trots att barnen på sin vandring utsätts för fruktansvärda risker och tvingas utstå separationens smärta anser föräldrarna att exilen är det enda sättet för dem att få en bättre framtid. Flykten över Himalaya är en vacker och hjärtslitande bok om kärlek, mod och längtan efter frihet.

Maria Blumencron föddes i Wien 1965. Hon är författare och dokumentärfilmare. Mötet med flyktingbarnen i Himalaya förändrade hennes liv. Idag har hon en stor tibetansk familj i Dharamsala och en liten tysk familj i Köln.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Flykten över Himalaya : Tibets barn på väg till exilen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Otroligt grippande
  Julia Sonnerup, 9 september 2008

  Det tar inte lång tid att läsa ut de dryga 200 sidor! En mors kärlek kan visas på så många olika sätt, för det mesta är det helt vilkorslöst och osjälvist. Det är otroligt spännande att läsa hur de överlevde under färden, skildringen på den människosmugglaren "guldtand" har fått mig att tänka en hel del. Visst det är fel med illegal smugglingen, men vad hade dessa barn fått uppleva, om de hade varit kvar i Tibet, i ett land där deras människovärde är mindre än jakrar och får... ... Deras eget... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Maria Blumencron

 • Flucht über den Himalaya

  Maria Blumencron

  »Wenn Mütter ihre Kinder über das höchste Gebirge der Welt ins Exil schicken, ohne zu wissen, ob sie einander jemals wiedersehen, kann etwas im Schneeland nicht stimmen¿...« Rund 1000¿Kinder aus Tibet fliehen jedes Jahr über die eisigen Pässe des ...

 • Ingen väg tillbaka : uppbrott till ett nytt liv

  Maria Blumencron, Chime Yangzom

  Då Maria Blumencron gjorde sin första dokumentärfilm Flykten över Himalaya mötte hon sex tibetanska barn på gränsen mellan Tibet och Nepal, i slutet av deras fjorton dagar långa flykt över de drygt femtusen meter höga bergspassen tillsammans med g...