En gyllene bur (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
En sann historia
Antal sidor
220
Utgivningsdatum
2006-06-01
Upplaga
1
Förlag
Bra Böcker
Översättare
Ulf Gyllenhak
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Inside the Kingdom - My Life in Saudi Arabia
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
140 g
SAB
Lz Bin Ladin, Carmen
ISBN
9789170023576
En gyllene bur (pocket)

En gyllene bur

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2006-06-01

Slutsåld

Saudiarabien är ett av världens mest slutna samhällen. Carmen Bin Ladin är en av de få västerlänningar (pappan schweizare, mamman iranska) som haft full insyn i vad hon kallar Lyxtalibanernas paradis, ett klansamhälle där de styrande har tillgång till ofantliga rikedomar och vapenarsenaler av modernaste snitt men drivs av medeltida värderingar.

Carmen, som nu är i 45-årsåldern, träffade Yeslam bin Ladin (en i syskonskaran som omfattar 25 söner och 29 döttrar) 1973 i Schweiz där han var på semesterresa. De gifte sig kort därefter och flyttade till Californien där han studerade ekonomi. 1976 slog de sig ner i Jeddah. Giftemålet innebar för Carmen ett liv i obeskrivbar lyx och rikedom. Bin Ladin-familjens överhuvud är en av Saudiarabiens rikaste och mäktigaste män med nära band till kungafamiljen. Han är också Sverigevän och i boken berättas bl a om storfamiljens utflykter i ett vintrigt Sverige. Carmens äktenskap varade i 14 år och paret fick tre döttrar som nu lever med sin mamma i Schweiz.

En gyllene bur är ett unikt dokument om hur det är att leva i ett samhälle där materiell rikedom och medeltida barbari går hand i hand.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av En gyllene bur. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Jag har inte läst den men min man tyckte den var bra...
  Anita Falkestam, 20 september 2013

  Jag har inte läst den men min man tyckte den var bra och få insyn i Bin Laden familjen.
  Han tyckte den var lättläst och läste ut den på någon eller några dagar.

 2. en bok att sträckläsa...
  Åsa, 16 juli 2008

  Jag fångades direkt och läste den utan vidare en söndagseftermiddag. Inget nytt egentligen men ändå fascinerande. Hela tiden tänkte jag kan det stämma...är det så kvinnorna har det i arabvärlden?

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Carmen Bin Ladin

Övrig information

Carmen Bin Ladin, uppvuxen i Schweiz med en schweizisk far och iransk mor, är en av få västerlänningar som haft full insyn i vad hon kallar lyxtalibanernas paradis, ett klansamhälle där de styrande männen är ofantliga rika och där kvinnorna hålls som sällskapsdjur. Som mycket ung träffar Carmen sin blivande make Yeslam bin Ladin (en i syskonskaran som består av 25 söner och 29 döttrar) när han är på semester i Schweiz. De gifter sig kort därefter och flyttar till USA men bosätter sig 1976 i Saudiarabien. Parets äktenskap varar i fjorton år, men Carmen inser så småningom att hon måste frigöra sig från klanen bin Ladin så att hennes tre döttrar ska kunna växa upp till självständiga, välutbildade kvinnor. Carmen har skrivit sin bok till sina döttrar för att förklara varför hon var tvungen att bryta med den saudiarabiska kulturen: Hon ville inte förlora sina barn eller se dem förvandlas till de ansiktslösa och nedtystade kvinnor hon själv levde bland. En gyllene bur är ett unikt dokument om ett av världens mest slutna samhällen och om hur det är att leva i ett land där materiell rikedom och medeltida barbari går hand i hand.