Säg det inte till någon : ett barndomshelvete i Magdalenatvätterierna (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
En sann historia
Antal sidor
223
Utgivningsdatum
2008-04-01
Upplaga
1
Förlag
Bra Böcker
Översättare
Kjell Waltman
Originaltitel
Kathy's Story - Don't Ever Tell
Dimensioner
178 x 110 x 15 mm
Vikt
140 g
SAB
Lz O'Beirne, Kathy
ISBN
9789170026324
Säg det inte till någon : ett barndomshelvete i Magdalenatvätterierna (pocket)

Säg det inte till någon : ett barndomshelvete i Magdalenatvätterierna

(19 röster)  |  Läs 8 recensioner
Pocket Svenska, 2008-04-01

Slutsåld

Misshandlad av sin far, våldtagen av präster och utnyttjad av kyrkans tjänare placeras den lilla flickan Kathy i de ökända irländska Magdalenatvätterierna, där hon tvingas arbeta under slavliknande förhållanden. Det här är boken om hennes liv berättad av en kvinna med ett fruktansvärt livsöde men med en mäktig livskraft.

När Kathy var åtta år spärrades hon in på en uppfostringsanstalt. Där våldtogs hon av en präst. När hon försökte få hjälp flyttades hon istället till ett psykiatriskt sjukhus. Men övergreppen fortsatte och hon gavs dessutom stora mängder läkemedel och elchocker.

Efter en tid skickades hon till ett av de många Magdalenatvätterier som katolska kyrkan under hela 1900-talet drev på Irland. Här tvingades tusentals flickor utföra slavarbete under ohyggliga förhållanden. De hindrades inte bara från att ha kontakt med omvärlden, utan utsattes också för grymma bestraffningar och sexuella övergrepp av såväl personalen som besökare. Kathy föll offer för en av dessa våldtäktsmän och födde bara några veckor före sin fjortonårsdag en dotter. Flickan led av en svår sjukdom men levde tills hon var tio år och var det enda ljuset i Kathys dystra liv.

Kathy OBeirne har trätt fram för att berätta den upprörande historien om sitt liv i hopp om att det kan hjälpa andra som överlevt övergreppen på institutionerna.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Säg det inte till någon : ett barndomshelvete i Magdalenatvätterierna. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Tung bok

  En väldigt tung bok som har en sorglig handling från början till slut.
  Det behövdes pauser emellanåt pga den intensiva berättelse om ett stackars barns uppväxt som var helt katastrofal.
  Ändå värd att läsa.

 2. En mycket berörande bok. Alla dessa hemskheter som...
  Annemor Lindahl, 10 september 2013

  En mycket berörande bok. Alla dessa hemskheter som människor kan utsätta barn för. Hur har detta kunna hända i nutid. Fantastist att man orkar överleva och kämpa vidare.

 3. Mycket bra skriven, fångade mig från första sidan....
  Liisa Östberg, 29 augusti 2013

  Mycket bra skriven, fångade mig från första sidan. Alltid intressant att läsa levnadsöden även om dom är hemska som i detta bok. Personens återhämtning till ett "normalt " liv kräver mod och uthållighet. En mycket stark bok om förtrycket som pågår i den religiösa världen. Ställer mig frågan: Hur kan man behandla människor på detta sätt iklädd nunnedräkt och dok?

 4. awesome
  Honia, 11 maj 2011

  Denna bok var väldigt bra. Den stackars lilla flicka fick inte uppleva sin barndom, som hon borde ha gjort. Hon fick inte känna frihet. Jag tycker boken får en person att tänka till. Kanske borde man vara lycklig för det man har. Jag lider med för henne och hennes sorg. Hon blir som en förebild. Nemen boken var helt okej, jag skulle kunna läsa om den. Jättebra skirvet !

 5. spännande
  Bodin, 10 januari 2011

  Ganska spännande men framför allt mycket gripande. Förstår inte att hon orkade leva vidare efter allt hon fick gå igenom. Otäckt att det finns så mycket människor som gått igenom samma sak som Kathy. Man blir arg hur folk kan behandla försvarslösa barn på detta vis och att det kunde pågå så länge.

 6. Otroligt bra bok
  S, 27 augusti 2008

  Det är en bok som är svår att lägga ifrån sig. Berättelsen är verkligen hemsk, det är svårt att förstå hur barn har kunnat bli behandlade på detta sätt.

 7. LÄS DEN!
  Imma, 10 juli 2008

  En mycket bra bok, en av de bästa jag har läst. När man väl har läst några sidor är den mycket svår att lägga ifrån sig. Man kommer in bra i boken och får se en bra bild av flickans liv och hur hemskt hon hade det på de olika ställena som hon fick spendera sitt liv på. Den är mycket hemsk med värd att läsa men kanske inte är en bok för de som är väldigt känsliga.

 8. Läs denna!!
  Tezzan, 1 juli 2008

  Har precis läst klart denna bok. En fruktansvärt bra bok, en av dom bästa jag läst! Man fastnar direkt och det går inte att lägga ifrån sig den. Man blir ganska illa berörd av att läsa hennes historia. Detta är ingen bok för den som är känslig...
  Gillar du denna typen av böcker ska du absolut läsa denna!

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Kathy O'Beirne

 • Don't Ever Tell

  Kathy O'Beirne

  It is the funeral of Ciara's beloved husband Niall and friends and family gather round to offer their support. But with the discovery of a hidden photograph, Ciara's faith in everything that she holds dear is shattered into tiny pieces. Unbeknowns...

Bloggat om Säg det inte till någon : ett barndomshel...