Rött land, röd jord : en flickas uppväxt i Maos Kina (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
En sann historia
Antal sidor
639
Utgivningsdatum
2009-04-09
Upplaga
1
Förlag
Bra Böcker
Översättare
Ulf Gyllenhak
Dimensioner
178 x 110 x 36 mm
Vikt
340 g
SAB
Lz Wang-Sonnerup, Ming
ISBN
9789170027710

Rött land, röd jord : en flickas uppväxt i Maos Kina

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket, Svenska, 2009-04-09

Slutsåld

Ming föddes revolutionsåret 1949 och växte upp i Folkrepubliken Kina. Hennes generation indoktrinerades med Mao Zedongs ideologi från tidig ålder och Ming tyckte sig vara världens lyckligaste barn, trots att hon växte upp hungrig. Maos Kina var ett månggfacetterat samhälle: Ming levde visserligen under terror men fick möjlighet att utbilda sig, något som tidigare generationers kvinnor inte kunnat göra. Hon studerade vid ett elitgymnasium i Beijing och kunde med egna ögon följa den fruktade rödgardiströrelsens födelse, som ägde rum just vid denna skola.

År 1966 inledde Mao kulturrevolutionen och skapade med den en förlorad generation som tvingades avbryta sin skolgång och resa till de mest underutvecklade provinserna i Kina för att omskolas genom hårt kroppsarbete. Ming bodde i en grotta i två år och hjälpte bönderna att anlägga odlingsterrasser. Det fanns en okuvlig strävan hos många av kulturrevolutionens ungdomar att, trots alla motgångar och svårigheter, försöka ta sig ur sin till synes hopplösa situation och göra något av sitt liv. Ming är en av dem. Rött land, röd jord ger hon en levande bild av hur Beijing har utvecklats från en gammal kulturstad med smala slingrande gränder och klassiska hutonger till en modern skog av betongkolosser.

I boken passerar en brokig skara av professorer,regeringstjänstemän, bönder, arbetare, affärsinnehavare och många fler som hjälper läsaren att förstå bakgrunden till en del av Kinas problem i dag. "[...] för den som på allvar och mer inträngande vill lära sig något om Kina rekommenderar jag boken Rött land, röd jord av Ming Wang-Sonnerup [...] Det är blod, svett och tårar. Man behöver inte läsa mellan raderna för att förstå att det som inte knäcker en, gör en starkare. Författarinnans vedermödor att bli till något mer än en blank skruv i maskineriet ger en grym inblick i en kompromisslös klasskamp. Hon var där." - Svenska Dagbladet "[...] Rött land, röd jord - En flickas uppväxt i Maos Kina skildrar denna schizofrena dubbelhet i maoismen på ett lysande sätt. Överhuvudtaget är detta nog den bästa personliga skildringen av vardagslivets elände under maoismen jag någonsin läst." - Tidningen Broderskap "Mycket som händer i det samtida Kina är svårt för många och landet är fortfarande en grym diktatur, men det har varit värre. Mycket värre [...] Rött land röd jord är ett drabbande vittnesmål från en av dem. Jag slukade boken." - Amelia "Hon skriver lugnt och sakligt. Författaren stiger ur privatpersonen och betraktar sig själv, föräldrar och syskon, sin kinesiske man och dotter, livet i Beijing och det kommunistiska Kina. Det får hennes livshistoria att beröra ännu mer." - Ystads Allehanda
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Rött land, röd jord : en flickas uppväxt i Maos Kina. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En bok om förhållanden så långt från för oss tänkvärt....
    Wana, 4 november 2013

    En bok om förhållanden så långt från för oss tänkvärt.
    Borde läsas av många fler för ökad förståelse om skillnader i våra kulturerö.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Rött land, röd jord : en flickas uppväxt ...