Intelligenta växter (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
166
Utgivningsdatum
2018-04-06
Förlag
Bazar Förlag
Översättare
Olov Hyllienmark
Originaltitel
Verde brillante
Dimensioner
222 x 145 x 15 mm
Vikt
280 g
SAB
Uf.04
ISBN
9789170285035
Intelligenta växter (inbunden)

Intelligenta växter

(10 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-04-06
219
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Kan levereras innan jul!
"En fullständigt fantastisk bok" - Göran Greider i Aftonbladet Kultur

Följ med på en ovanlig och fascinerande resa in i hjärtat av växternas värld!

Är växter intelligenta? Har de minne? Kan de lösa problem bättre än vad vi människor kan? Ja, faktum är att så säger nya rön inom vetenskapen. Det spännande och högaktuella forskningsområdet växtneurobiologi ger oss häpnadsväckande insikter i vad som försiggår bland de organismer vi människor hittills ganska arrogant hänvisat till som "grönsaker".

Trots att plantor varken har hjärnor eller centrala nervsystem uppfattar de sina omgivningar med en större känslighet än djur. Deras kooperativa system reagerar snabbt inför potentiella faror och de både minns tidigare händelser samt kan aktivt anpassa sig till nya förhållanden. De sover, de har personligheter och kommunicerar både med varandra och med djur - de kan till och med bedöma gravitation!

Med lätt hand och överskådlig pedagogik lotsar forskaren och populäre föreläsaren Stefano Mancuso läsaren genom en värld av makalösa upptäckter. Växter står för åttio procent av vikten från jordens levande varelser, ändå är det lätt att glömma att dessa harmlösa, vackra organismer är och har varit helt avgörande för människans överlevnad. Alls inga "gröna saker" - utan grön intelligens!

Intelligenta växter är en i ordets bästa mening tankeväckande bok. - Fredrik Sjöberg, vetenskapsjournalist, biolog och författare

Denna bok är inget mindre än en sommarläsning som utvidgar själen. - San Francisco Book Review

Stefano Mancuso är chef på International Laboratory of Plant Neurobiology (LINV) i italienska Florens, grundare av International Society for Plant Signaling and Behavior och professor vid Florens universitet. Han räknas som grundare till forskningsområdet växtneurobiologi. Mancusos böcker och artiklar har publicerats i mängder av internationella magasin och tidskrifter, hans Ted Talk har setts över en miljon gånger och tidningen La Repubblica listade honom bland tjugo människor som kommer att förändra våra liv.

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Intelligenta växter
 2. +
 3. Trädens hemliga liv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben (inbunden).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Intelligenta växter. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Intressant
  Karin Nordin, 13 november 2020

  En hel del nyheter för min del. Det var intressant att läsa om vad man kommit fram till nu. Rekommenderas.

 2. Fantastiskt intressant och spännande
  Pia , 10 september 2019

  Den här boken öppnar upp helt nya perspektiv! Med många otroligt fascinerande berättelser/upplysningar/anekdoter som fungerar som stegpinnar för minnet. Ger en ny upplevelse och insyn i- eller uppfattning om hur mycket vi ännu inte begripit- om växternas liv som är så avgörande för vår egen tillvaro. Rekommenderas starkt!

 3. Intelligens utan hjärna
  Helena Frykstrand, 28 januari 2019

  Toppenintressent läsning som inte kan lämna någon oberörd. Han visar att allt i naturen har ett medvetande och dessutom ett socialt ansvar. Han visar att plantor kan lösa problem. Och det bättre än vi människor. Denna bok borde alla skolor ha med i undervisningen.

 4. Intressant bok "Intelligenta växter"
  Agneta Svensson, 14 december 2018

  Boken Intelligenta växter av Stefano Mancuso är en intressant bok att läsa, jag rekommenderar boken till alla som är intresserad av botanik, vi får lära oss mycket om växternas liv och hemligheter. Det känns intressant för mig att gå ut i trädgården eller i naturen för att se vad forskningen har givit mig om växternas liv.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av författarna