Aljina Vorobejevas ensamhet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
189
Utgivningsdatum
2010-10-13
Förlag
Tre Böcker Förlag
Översättare
Djordje Zarkovic
Dimensioner
215 x 140 x 15 mm
Vikt
300 g
SAB
Hce
ISBN
9789170296949
Aljina Vorobejevas ensamhet (inbunden)

Aljina Vorobejevas ensamhet

Inbunden Svenska, 2010-10-13

Slutsåld

Aljina Vorobejevas ensamhet tilldrar sig i Moskva och Göteborg. Aljina föds i Moskva och tidigt i hennes barndom blir fadern, konstnären Anatolij, efter samhällskritiska uttalanden dömd till arbetsläger och tappar kontakten med sin familj.
Efter frigivningen lyckas Anatolij fly över Östersjön till Sverige, trots att möjligheten att lämna Sovjetunionen var minimal.
Aljina som är nybliven läkare, medföljer ungefär samtidigt en delegation till Stockholm för att delta i ett symposium, men väl där lämnar hon gruppen och ansöker om asyl.

Outgrundliga är livets vägar och så småningom hamnar de båda i Göteborg utan att ha kännedom om varandras existens.

Romanen är behagligt osvensk, framfödd av och i en slavisk, ortodox milj ö i Sverige. Etiska och andliga problematiseringar blir till en del synnerligen kontroversiella i det svenska samhällsklimatet och man sträckläser den även för tillströmningen av dess lika spännande som originella tankestråk, anser Bertil Adania, fil mag i religionsvetenskap.

Dragan Mijailovic är född i Belgrad, men är sedan 30 år bosatt i Göteborg och har där i många år verkat som präst i Serbisk-ortodoxa kyrkan.
Aljina Vorobejevas ensamhet utkom i Serbien 2008, där författaren år 2009 erhöll det statliga kulturpriset som årets främste serbiskspråkige författare utanför landets gränser.
Boken har även utkommit i Ryssland och utgivning planeras i såväl Makedonien, Montenegro som Grekland.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Dragan Mijailovic