Judarna i Linnéstaden (inbunden)
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
113
Utgivningsdatum
2018-12-20
Upplaga
1
Förlag
Tre Böcker Förlag
Originaltitel
Judarna i Linnéstaden
Medarbetare
Zeybrandt, Annika (form)
Dimensioner
255 x 213 x 13 mm
Vikt
564 g
SAB
Koafh,Ncbi
ISBN
9789170297779
Judarna i Linnéstaden (inbunden)

Judarna i Linnéstaden

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2018-12-20
191
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Som tagna ur Marc Chagalls färgstarka målning "Spelman på taket" har de beskrivits - judarna från tsarens Ryssland. Under slutet av 1800-talet och
början på 1900-talet flydde de från pogromer, militärtjänstgöring och ett samhälle som var så begränsande att de till slut inte kunde överleva. De allra flesta ville till Amerika. För de ryska judar som kom till Sverige var det ett stopp på vägen. De skulle bara arbeta ihop pengar till biljetten. Många
gjorde också så, men en del blev kvar.

Judarna i Linnéstaden handlar om de människor som stannade i Göteborg och som först bosatte sig i det fattiga Haga och arbetade som gårdfarihandlare och hantverkare. När de fick det ekonomiskt bättre bildade de familj och flyttade till stenhusen runt Linnégatan. Gruppen satte prägel på stadsdelen då där fanns ett ortodoxt bönehus, judiskägda butiker och föreningar.

Det mest anmärkningsvärda och gripande med de ryskjudiska invandrarnas historia är att den vittnar om en grupp som blev fråntagen alla möjligheter att försörja sig, som hotades till livet men hade modet att fly och som genom hårt arbete i ett främmande land lyckades skapa nya liv.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Judarna i Linnéstaden. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Intressant
    Tobias, 14 december 2021

    Lättförståelig och saklig bok som presenterar judarnas historia i Göteborg utan att bli alltför tragisk! Judarnas liv och leverne är lättförståeligt och lättförklarat i denna fina bok som verkligen visar på judarnas historiska resa på Sveriges framsida!

Visa alla 1 recensioner