Mamsell Bohmans fall : nattlöperskor i 1700-talets Stockholm (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
349
Utgivningsdatum
2019-09-11
Förlag
Stockholmia förlag
Dimensioner
220 x 155 x 35 mm
Vikt
842 g
SAB
Vndp-c,Ku-c.44
ISBN
9789170313165
Mamsell Bohmans fall : nattlöperskor i 1700-talets Stockholm (inbunden)

Mamsell Bohmans fall : nattlöperskor i 1700-talets Stockholm

Inbunden Svenska, 2019-09-11
239
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
En sommardag i Stockholm 1747 står snickarmästarens dotter Lena Cajsa Bohman inför rätta för olydnad mot sin far. Snart erkänner hon allvarligare brott. En härva av handel med unga flickor kring kopplerskan Lovisa von Plat rullas upp. Det utvecklar sig till en historia om makt, begär och girighet, om hemliga nätverk och köpslående på utvärdshus, jungfruburar och horbaler. Rättegångsprotokollen berättar om kvinnors villkor i en tid då all utomäktenskaplig sexualitet var förbjuden och ordet prostitution inte användes. Det väcker frågor om hur sexhandeln såg ut innan den definierats med ett särskilt begrepp. Vem betraktades som hora? Vilka konsekvenser fick det för en kvinna att dömas i rätten och av samhället?

Med utgångspunkt i borgardottern Lena Cajsa Bohmans besynnerliga levnadsöde tar etnologen Rebecka Lennartsson läsaren med till Stockholm i en tid präglad av sinnlighet, supande och sträng religiositet. Med stöd i en mångfald källor, från polisarkiv och mantalslängder till memoarer och hatiska hordikter, utforskar författaren nattlöperskornas stad - en till delar okänd historia med paralleller till vår egen tid.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Mamsell Bohmans fall : nattlöperskor i 1700-talets Stockholm
  2. +
  3. Från skuggsidan : folk och förbrytelser ur Stockholms historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från skuggsidan : folk och förbrytelser ur Stoc... av Rebecka Lennartsson (häftad).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Rebecka Lennartsson

Bloggat om Mamsell Bohmans fall : nattlöperskor i 17...