Mamsell Bohmans fall : nattlöperskor i 1700-talets Stockholm (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Stockholms stads monografiserie (del 265)
Antal sidor
349
Utgivningsdatum
2020-01-30
Upplaga
2
Förlag
Stockholmia förlag
Vikt
712 g
SAB
Vndp:kc.43,Kc.43,Ncaa
ISBN
9789170313257
Mamsell Bohmans fall : nattlöperskor i 1700-talets Stockholm (häftad)

Mamsell Bohmans fall : nattlöperskor i 1700-talets Stockholm

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2020-01-30
225
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
En sommardag i Stockholm 1747 står snickarmästarens dotter Lena Cajsa Bohman inför rätta för olydnad mot sin far. Snart erkänner hon allvarligare brott. En härva av handel med unga flickor kring kopplerskan Lovisa von Plat rullas upp. Det utvecklar sig till en historia om makt, begär och girighet, om hemliga nätverk och köpslående på utvärdshus, jungfruburar och horbaler. Rättegångsprotokollen berättar om kvinnors villkor i en tid då all utomäktenskaplig sexualitet var förbjuden och ordet prostitution inte användes. Det väcker frågor om hur sexhandeln såg ut innan den definierats med ett särskilt begrepp. Vem betraktades som hora? Vilka konsekvenser fick det för en kvinna att dömas i rätten och av samhället? Med utgångspunkt i borgardottern Lena Cajsa Bohmans besynnerliga levnadsöde tar etnologen Rebecka Lennartsson läsaren med till Stockholm i en tid präglad av sinnlighet, supande och sträng religiositet. Med stöd i en mångfald källor, från polisarkiv och mantalslängder till memoarer och hatiska hordikter, utforskar författaren nattlöperskornas stad - en till delar okänd historia med paralleller till vår egen tid.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mamsell Bohmans fall : nattlöperskor i 1700-talets Stockholm
 2. +
 3. Ulla Winblad : liv och legend

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ulla Winblad : liv och legend av Rebecka Lennartsson (inbunden).

Köp båda 2 för 432 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Mamsell Bohmans fall : nattlöperskor i 1700-talets Stockholm. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Populärhistoria när den är som bäst.
  Mia Lund, 17 mars 2021

  Klart och flytande skrivet. Spännande utan att ge avkall på vetenskaplig kvalitet. Man kommer människor och miljöer nära.
  Illustrationerna förhöjer också intrycket.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Rebecka Lennartsson

 • Från skuggsidan : folk och förbrytelser ur Stockholms historia

  Rebecka Lennartsson

  Som andra större städer har Stockholm i alla tider förknippats med kriminalitet, med fara och med spänning. I både dikt och verklighet har Stockholm historien igenom varit Sveriges farligaste plats. Men är det verkligen så? Synen på brottslingen f...

 • Ulla Winblad : liv och legend

  Rebecka Lennartsson

  Ulla Winblad har gått till historien som fiktiv gestalt i nationalskalden Carl Michael Bellmans rika sångskatt. Svartlockig, yr, dekolleterad och evigt ung är hon sinnebilden för sinnlighet, supande och stockholmskt 1700-tal. Varje epok har skapat...