Ulla Winblad : liv och legend (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
158
Utgivningsdatum
2021-02-26
Upplaga
1
Förlag
Stockholmia förlag
Medarbetare
Hultman Löfvendahl, Annika (red.) / Hosseini, Sepidar (form)
Dimensioner
190 x 135 x 18 mm
Vikt
342 g
SAB
Lz Winblad, Ulla
ISBN
9789170313271
Ulla Winblad : liv och legend (inbunden)

Ulla Winblad : liv och legend

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2021-02-26
209
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
 • Köp nu, betala sen med
Ulla Winblad har gått till historien som fiktiv gestalt i nationalskalden Carl Michael Bellmans rika sångskatt. Svartlockig, yr, dekolleterad och evigt ung är hon sinnebilden för sinnlighet, supande och stockholmskt 1700-tal. Varje epok har skapat sin egen bild av henne: kokett, förförisk, försupen, tragisk, trotsig. Men vem var verklighetens Ulla Winblad?

Det här är sannsagan om Maria Christina Kiellström (1744 1798), flickebarnet som växte upp i Stockholm och blev ett helt sekels sexsymbol. Hon föddes som utfattig och dog som gift husägare. Däremellan rumlade hon och larmade i den sceniska stad där hon rörde sig mellan krog och bal, stuga och slott. Hon dansade, födde barn och miste det, slogs och blev slagen, åtrådd, bedragen, besjungen och bespottad. Som en skugga genom livet följde henne Ulla Winblad.

Rebecka Lennartsson är docent i etnologi och forskningschef på Stadsmuseet i Stockholm. Boken om Ulla Winblad bygger på hennes forskning om kommersiell sexualitet i 1700-talets Stockholm.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ulla Winblad : liv och legend
 2. +
 3. Mamsell Bohmans fall : nattlöperskor i 1700-talets Stockholm

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mamsell Bohmans fall : nattlöperskor i 1700-tal... av Rebecka Lennartsson (häftad).

Köp båda 2 för 434 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ulla Winblad : liv och legend. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Dikt och verklighet
  Bengt Eriksson, 5 maj 2021

  Ulla Winblads vara eller icke vara hanteras med spänning, fantasi och trovärdiga slutsatser av Rebecka Lennartsson. Det senare 1700-talets promiskuitet beskrivs i ett tillgängligt språk och bygger på en omfattande forskning. Trevlig, och samtidigt lite beklämmande, läsning.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Rebecka Lennartsson

 • Från skuggsidan : folk och förbrytelser ur Stockholms historia

  Rebecka Lennartsson

  Som andra större städer har Stockholm i alla tider förknippats med kriminalitet, med fara och med spänning. I både dikt och verklighet har Stockholm historien igenom varit Sveriges farligaste plats. Men är det verkligen så? Synen på brottslingen f...

 • Mamsell Bohmans fall : nattlöperskor i 1700-talets Stockholm

  Rebecka Lennartsson

  En sommardag i Stockholm 1747 står snickarmästarens dotter Lena Cajsa Bohman inför rätta för olydnad mot sin far. Snart erkänner hon allvarligare brott. En härva av handel med unga flickor kring kopplerskan Lovisa von Plat rullas upp. Det utveckla...