Bakom stadens kulisser. Genus och gränser i Stockholm 1800-2000 (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
384
Utgivningsdatum
2021-08-26
Upplaga
1
Förlag
Stockholmia förlag
Medarbetare
Arnberg, Klara (förf.) / Carlsson, Karin (red.) / Lennartsson, Rebecka (red.)
SAB
Ohja:k
ISBN
9789170313318
Bakom stadens kulisser. Genus och gränser i Stockholm 1800-2000 (häftad)

Bakom stadens kulisser. Genus och gränser i Stockholm 1800-2000

Häftad Svenska, 2021-08-26
239
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken boken går att köpa.
Kliv in i stadens gömda, förbisedda och försvunna rum!

I Bakom stadens kulisser tar forskare från skilda discipliner med läsaren på strövtåg i Stockholm från tidigt 1800-tal till sent 1900-tal. Antologin tar sin början bland de första omstridda schweizerierna i Staden mellan broarna, passerar stadens nya centrum för konsumtion och förströelser på Norr, gör uppehåll på det fashionabla Östermalm och avslutas i de förfallna Klarakvarteren.

Läsaren får besöka försvunna kaférum och slå in på det beryktade bordellstråket Norra Smedjegatan, träda in i undangömda kökstrappor, bevittna hemliga möten i Humlegårdens urinkurer och bekanta sig med de stora varuhusens upplysta skyltfönster. Vandringen avslutas bakom kulisserna på den svenska syndens stråk Klara porra under 1970-talet.

Rummen har både fysiska och mentala gränser. De präglas av normer och ideal kring manligt och kvinnligt, liksom av gränsöverskridanden i spänningsfälten mellan offentligt och privat, arbete och fritid, smutsigt och rent, konsumtion och produktion. Det är också rum som inte alltid lämnat tydliga spår i kulturarvsinstitutionernas samlingar.

Antologin Bakom stadens kulisser är ett resultat av forskningsprojektet Bekönade rum. Mångdimensionella vandringar i stadens historia. Genom ett nära samarbete mellan arkivarier, antikvarier och forskare har projektet syftat till att skriva fram en mer mångfacetterad stadshistoria med utgångspunkt i de spår av levt liv som speglas i kulturarvsinstitutionernas föremål, bilder och foton.
Visa hela texten