Promenerandets historia : från kungligt framträdande till folknöje (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
191
Utgivningsdatum
2023-05-05
Upplaga
1
Förlag
Stockholmia förlag
Medarbetare
Sandén, Annika (red.)
Dimensioner
229 x 164 x 20 mm
Vikt
553 g
SAB
Kt
ISBN
9789170313530

Promenerandets historia : från kungligt framträdande till folknöje

Inbunden,  Svenska, 2023-05-05
255
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Människor har gått i alla tider, men promenader har det inte varit fråga om. Att promenera var under flera sekel detsamma som att åka häst och vagn eller gå till fots en bit, för nöjes skull, utan ett bestämt ärende. Nöjet var en lyx, länge förbehållet kungafamiljen och aristokratin. Den inhägnade lustparken Kungsträdgården fungerade som de övre samhällsskiktens utomhussalong, där de promenerade, visade upp sig för varandra och umgicks.

Under 1800-talet kom promenerandet att spridas i allt vidare cirklar. Vägarna i staden försågs med trottoarer, stadsparker anlades. Snart kom flanörerna till, bland dem de som kallades Norrbrolejonen. Vid sekelskiftet 1900 hade promenadkulturen definitivt förvandlats, från att vara ett kungligt framträdande och ett privilegium för aristokratin till att bli ett folknöje. Det var en utveckling som gick i fas med tidens snabba samhällsomvandling och framväxandet av en ny offentlighet.

Slå följe med historikern Kekke Stadin i en lustfylld och uppslagsrik exposé över promenadkulturens framväxt och utveckling i Stockholm.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Promenerandets historia : från kungligt framträdande till folknöje
  2. +
  3. Terranauterna : om människans dröm att upptäcka och kartlägga världen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Terranauterna : om människans dröm att upptäcka... av Staffan Bergwik (inbunden).

Köp båda 2 för 514 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »