Jag heter inte Miriam (cd-bok)
Fler böcker inom
Format
CD-bok
Språk
Svenska
Antal sidor
9
Inläsare
Katarina Ewerlöf
Utgivningsdatum
2014-04-04
Upplaga
1
Förlag
Storyside
Medarbetare
Schager, Bo (form)
Dimensioner
130 x 130 x 30 mm
Vikt
288 g
SAB
Hc
ISBN
9789170369643
Jag heter inte Miriam (cd-bok)

Jag heter inte Miriam

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
CD-bok Svenska, 2014-04-04

Slutsåld

Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Majgull Axelsson tar oss med på en omvälvande resa genom krigets Europa och efterkrigstidens Sverige. Vi får följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna.

När hon sedan kommer till Sverige med de Vita bussarna behåller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna. Hennes hem och familj är skött till perfektion, hennes utseende är alltid välordnat och hon är korrekt, lugn och välformulerad i allt hon gör. Men under den perfekta ytan döljer sig den stora hemligheten.

"Tårarna stiger henne i ögonen, hon får blinka några gånger för att driva undan dem, och orden flyger hastigt genom hennes huvud, de där orden hon inte får säga, de där orden hon inte har sagt en enda gång sedan hon kom till Sverige. Jag heter inte Miriam."

När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes 85-årsdag tror de att hon blivit dement. Varför påstår hon annars att hon inte heter det alla vet att hon faktiskt heter? Sanningen bakom tatueringen på Miriams arm, om hur hon blev Miriam, börjar så sakta komma fram och det är en helt annan berättelse än familjen väntar sig. Det är en berättelse om självbedrägeri, skam och utanförskap, om Europas smärtsamma historia, om romers situation och Sverige under efterkrigstiden.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Jag heter inte Miriam. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Alltför tjatig kring vissa detaljer
  Ingrid Axelsson (Upplands Väsby), 28 juli 2014

  Författaren har försökt att på ett rapportliknande sätt formulera alla vidrigheter som drabbar människor vid krig.
  Tyvärr blir det alltför tungt att ta till sig till slut. Den empati som författare vill skapa drunknar i hennes egen oförmåga att i praktiken förstå vad som Verkligen händer med människor som lever med svåra krigsskador.
  Det vet endast de som drabbats och de som terapeutiskt stöttar dessa krigsskadade människor.
  Överlevarnas berättelser skall berättas av överlevarna själva!!!

 2. En viktig bok.
  Bibbi Hammer, 19 maj 2014

  Jag tyckte otroligt mycket om boken.Den berör på alla plan och inte minst blir man berörd av Sveriges känslolöshet när judar och romer kom hit.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Majgull Axelsson