I en klass för sig Genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
361
Utgivningsdatum
2004-02-01
Upplaga
01
Förlag
Ordfront Förlag AB
Medarbetare
Kühlhorn, Lotta (form)
Dimensioner
220 x 150 x 35 mm
Vikt
480 g
SAB
Oabkba-c,Ohja-c,Eaad
ISBN
9789170370274
I en klass för sig Genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer (inbunden)

I en klass för sig Genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer

(28 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2004-02-01
204
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Unga tjejer har hamnat i fokus. I massmedier avhandlas deras dåliga självförtroende, anorexi, sexliv och språkbruk.Men hur blir man egentligen tjej? Vad är normalt och onormalt, rätt och fel? Hur högt får man skratta och hur bredbent får man sitta innan man riskerar sitt rykte? Och när riskerar man att bli kallad för hora?

I I en klass för sig - Genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer, ger Fanny Ambjörnsson svar på dessa frågor samtidigt som hon ger en alldeles unik inblick i unga tjejers vardag och villkor. Fram växer en bild, som är mera komplicerad och mycket intressantare än den vi möter i medierna. Vi får veta hur unga tjejer både upprätthåller och utmanar föreställningarna om den normala tjejen. Om vilken roll klass, sexualitet och etnicitet spelar.

Ett trettiotal tjejer mellan 16 och 18 år, på två skilda gymnasieprogram, skildras. De går Samhällsprogrammet och Barn- och Fritidsprogrammet, två klasser med olika syn på sig själva och andra. Och som de själva uttrycker: »Ja, och om BF tänker man 'rassel rassel' i korridorerna, såna som typ gör mer väsen av sig« och »Tjejerna i Natur och Samhälls är finare kan man säga. De går liksom med sina små dräkter i skolan. De är lite fina i kanten, lite mer strikta«.

»Lysande« - Nina Björk, Dagens Nyheter

»Det är omöjligt att här göra rättvisa åt Fanny Ambjörnssons välskrivna och analytiskt briljanta avhandling, så rik på glasklara iakttagelser och djärva infallsvinklar« - Åsa Linderborg, Aftonbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av I en klass för sig Genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Fängslade och intressant
  Emma Dahlqvist (Halmstad), 3 november 2014

  Väldigt lättläst bok som bjuder på en detaljerad beskrivning av hur kön skapas med ett intersektionalitetsperspektiv. I vissa delar blir dock Ambjörnssons position uppenbar vilket jag känner leder till en något missvisande analys. Bortsett från detta är boken fenomenal och fungerar lika bra som kurslitteratur som en mer privat bokklubb för intressanta diskussioner.

 2. Läsvärd studie för alla som arbetar med tjejer i...
  Marie , 6 augusti 2013

  Läsvärd studie för alla som arbetar med tjejer i tonåren, eller som är intresserade av hur genus konstrueras i det specifika sammanhang som skolan utgör. Ambjörnsson bjuder med ett lättillgångligt språk och smart disposition in läsare med olika kunskapsnivåer både inom och utom akademin, utan att förlora den stringenta vetenskaplighet som krävs för att göra en avhandling tillförlitlig.
  Se även pedagogen Jenny Svenders avhandling "Så gör(s) idrottande flickor" (2012), för en analys av genus och flickor inom föreningsidrott.

 3. Intressant studie med intressanta kopplingar tiil...
  Ingela, 1 maj 2013

  Intressant studie med intressanta kopplingar tiil genus och identitetsbegrepp. Dock lyser författarens egna tankar igenom alltför mycket! Det drar tyvärr ner helhetsintrycket.

 4. Ett absolut måste för lärare och tonårsföräldrar

  Fanny Ambjörnsson ger i sin avhandling en mycket detaljerad och nyansrik bild av hur det är, och kan vara, att vara tjej på ett svenskt gymnasium. Det finns många mycket målande och beskrivande passager i boken som verkligen känns och upplevs som helt autentiska och inte alls verklighetsfrämmande. Många av dessa delar gör boken mycket tillgänglig, även för personer som inte är vana att läsa akademisk litteratur. Det hela blir inte sämre av att man relativt ofta bjuds på roliga och humoristisk... Läs hela recensionen

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Fanny Ambjörnsson

Övrig information

Fanny Ambjörnsson ger en unik inblick i unga tjejers vardag och villkor. Fram växer en bild, som är mera komplicerad och mycket intressantare än den vi möter i medierna. Vi får veta hur unga tjejer både upprätthåller och utmanar föreställningarna om den normala tjejen.