En röd hjältinnas död (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Chen Cao (del 1)
Antal sidor
454
Utgivningsdatum
2004-01-01
Upplaga
1
Utmärkelser
Anthony Award
Förlag
Ordfront Förlag
Översättare
Jan VernerCarlsson
Originaltitel
Death of a red Heroine
Medarbetare
Skarbrandt, Göran (form)
Dimensioner
185 x 110 x 30 mm
Vikt
250 g
SAB
Hcva.01,Hva.01=c
ISBN
9789170370526
En röd hjältinnas död (pocket)

En röd hjältinnas död

Pocket Svenska, 2004-01-01

Slutsåld

En vacker majdag hittas en naken kvinnokropp i en av Shanghais kanaler. Det visar sig vara liket av Guan Hongying, anställd på ett varuhus och en av den kommunistiska regimens mönsterarbetare.

Varför har denna kvinna, med ett till synes exemplariskt och oklanderligt liv, egentligen mördats? Är det av personliga skäl, eller finns det ett politiskt motiv bakom?

Den unge kriminalkommissarien Chen Cao får av en slump åta sig fallet.

Mordet på Guan visar sig vara ett betydligt svårare uppdrag än han kunnat ana. Och starka krafter försöker förhindra att gåtan ska hitta sin lösning.

En röd hjältinnas död är inte bara något så ovanligt som en deckare i kinesisk miljö, utan också en fascinerande skildring av det moderna Kina. En bok för både deckarfantaster och Kinaentusiaster.

»Qiu Xiaolong och Chen framstår som fullt värdiga efterföljare till Henning Mankell och Kurt Wallander.«

Tomas Löfström, Sydsvenska DagbladetFÖRFATTAREN: Qiu Xiaolong är född i Shanghai, där han har verkat som poet, översättare och kritiker. Sedan 1989 bor han i USA, där han undervisar i kinesisk litteratur vid Washington University.

En röd hjältinnas död har nominerats till priset Edgar Award, och har tilldelats det förnämliga deckarpriset Anthony Award i klassen bästa debutant.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Qiu Xiaolong

Recensioner i media

Kriminalromaner som utspelar sig i Asien är vi inte vana vid. Bara det faktum att En röd hjältinnas död utspelar sig i den kinesiska miljonstaden Shanghai och att dess huvudperson är en slags kinesisk motsvarighet till Håkan Nessers Van Veeteren (med en förkärlek för mat och poesi) gör den värd att läsa.

Det finns andra skäl till att det här inte kan anses vara en helt vanlig kriminalroman. Qiu, själv kines men sedan över tio år bosatt i USA, bygger sin berättelse kring en deckargåta, men det står ganska tidigt klart att kriminalkommissarie Chens stora utmaning inte är själva mördarjakten utan de politiska krafter som jobbar mot honom i hans arbete med fallet. Givetvis finns här ett visst mått av kritik mot den politiska situationen i Kina vid den här tiden.

Historien utspelar sig 1990, mitt i en omvälvande tid av reformer i folkrepubliken. Högt uppsatta tjänstemän och deras barn hänger sig åt utsvävande aktiviteter som, paradoxalt nog, av maktapparatens propaganda vanligtvis klassificeras som "västerländskt dekadenta" och förkastliga. Bland folket gror missnöjet över denna orättvisa men den politiska ledningen har på intet sätt för avsikt att försätta sig i en ny situation likt den som urartade i Tiananmenmassakern 1989. Qius bok är inte bara en polisroman utan framför allt en inblick i ett liv under en Storebror mycket kraftfullare än de flesta av oss kan ens föreställa oss, där varje felsteg bevakas och formbarhet efter partiets vilja är en överlevnadsstrategi.

Det är stundtals svårt att inte hänga upp sig på ett ibland lite stelbent språk och en del underliga översättningar av kinesiska begrepp, men om man försöker bortse från dessa så är En röd hjältinnas död en välkommen nykomling i kriminalbokhyllan den här hösten.

Övrig information

En kinesisk litteraturprofessor i exil gör succé över hela världen - som författare av kriminalromaner i kinesisk miljö.

En vacker majdag hittas en naken kvinnokropp i en av Shanghais kanaler. Det visar sig vara liket efter Guan Hongying, anställd på ett varuhus och en av den kommunistiska regimens nationella mönsterarbetare. Men varför har denna kvinna, med ett till synes exemplariskt och oklanderligt liv, egentligen mördats? Är det av personliga skäl, eller finns det ett politiskt motiv?

Den unge kriminalkommissarien vid specialroteln för mordkommissionen, Chen Cao, får mest av en slump åta sig fallet. Till skillnad från Guan Hongying är han ingen hängiven mönsterarbetare; han har visserligen en hög position inom kåren, men vid sidan av sitt polisarbete gör han något så ovanligt som att skriva poesi och översätta västerländska detektivhistorier. Han har tilldelats sitt arbete vid polisen av staten, men trots att det inte varit hans eget yrkesval är han en samvetsgrann polis.

Så när mordet på Guan visar sig vara ett betydligt svårare uppdrag än han kunnat ana, vägrar han att släppa fallet, trots att det verkar som om starka krafter försöker förhindra att gåtan ska hitta sin lösning...

Qiu Xiaolong målar i sin debutroman upp Kina som ett land med traditionella strukturer, som slits mellan sin kommunistiska historia och det moderna västerländska inflytandet. Chen blir en personifiering av denna konflikt - hans plikttrogna arbete på den tilldelade posten ställs mot hans egentliga passion, diktandet och översättandet.

En röd hjältinnas död är inte bara något så ovanligt som en deckare i kinesisk miljö, utan är också en fascinerande skildring av det moderna Kina, av kulturen och tankesättet. En bok både för deckarfantaster och kinaentusiaster!