Oväder : nyheter från en allt varmare värld (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
290
Utgivningsdatum
2005-04-01
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Översättare
Ulf Gyllenhak
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
High Tide - News from a Warming World
Medarbetare
Skarbrandt, Göran (form)
Dimensioner
221 x 153 x 25 mm
Vikt
580 g
SAB
Uhc,Ubaj
ISBN
9789170370861
Oväder : nyheter från en allt varmare värld (inbunden)

Oväder : nyheter från en allt varmare värld

(2 röster)
Inbunden,  Svenska, 2005-04-01

Slutsåld

Medan vi diskuterar om växthuseffekten verkligen är ett hot eller inte, så finns det andra som lever mitt i dess verklighet. Invånarna i den lilla ögruppen Tuvalu i Stilla havet kan med egna ögon se hur deras land försvinner. Snart kommer alla områdets öar att ligga under vatten. Befolkningen på Tuvalu evakueras redan nu till Nya Zeeland. Floden Rimac som förser Perus huvudstad Lima med vatten, kommer i en nära framtid att vara torrlagd sex månader om året eftersom de glaciärer som förser Rimac med vatten snart inte finns längre. Temperaturen i Alaska stiger tio gånger snabbare än i resten av världen. Och effekterna är så dramatiska att hela ekosystem håller på att kollapsa.

Växthuseffekten är ett faktum och konsekvenserna håller sakta men säkert på att bli ödesdigra, i ordets krassaste betydelse. För att bara i någon mån bromsa den utveckling som sker skulle vi behöva ett nytt Kyotoavtal, men fem gånger så radikalt som det nuvarande.

Mark Lynas har rest kors och tvärs över vårt allt varmare jordklot. Han har träffat och lyssnat på människor i de områden som redan drabbats. Han analyserar och drar slutsatser. Den bild som träder fram är chockerande. Oväder är en bok som rör oss alla, en ögonöppnare av samma slag som en gång Rachel Carsons Tyst vår.

Det är något konstigt med vädret, säger allt fler. De har alldeles rätt.

» en av de lättillgängligaste och personligaste [böckerna] som hittills skrivits om den globala uppvärmningen utan att vederhäftigheten därför, vad jag kan se, blivit lidande.«
Nils-Aage Larson i Göteborgs-Posten om den engelska utgåvan
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mark Lynas

Övrig information

Våldsamma stormar, skyfall, översvämningar, oväntade temperatursvängningar. Det är något konstigt med vädret, säger allt fler. De har alldeles rätt. Växthuseffekten är verklig och den drabbar oss på allt mer dramatiska sätt. Den brittiske författaren och miljöexperten Mark Lynas har rest kors och tvärs över vårt allt varmare klot. På ögruppen Tuvalu i Stilla havet träffar han människor som vet att deras land snart kommer att försvinna. I Peru söker han upp den mäktiga och vackra glaciär i Peru som hans far fotograferade 1980 och konstaterar att den är utplånad. Han reser till Alaska där temperaturen stiger tio gånger snabbare än i resten av världen med så dramatiska effekter att hela ekosystem kollapsar. Detta är bara början. Effekterna av den globala uppvärmningen kommer att accelerera. Det finns ännu tid att handla, men det måste ske nu. Det behövs ett Kyotoavtal som är fem gånger så radikalt som det nuvarande, hävdar Lynas.