No, I'm from Borås (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
300
Utgivningsdatum
2005-01-01
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Eriksson, Frida (form)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
180 x 120 x 20 mm
Vikt
180 g
SAB
Nc
ISBN
9789170371301

No, I'm from Borås

Shanghai, Kina; Periam, Rumänien

(7 röster)
Pocket,  Svenska, 2005-01-01
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Redan som barn i början av 1920-talet tvingades Wang Shixun arbeta som kuli i Peking, eftersom bägge föräldrarna missbrukade opium. Under många år var han legosoldat under vitt skilda krigsherrar dock aldrig Mao.
I slutet av 50-talet skickades han till arbetsläger i tjugo år. Efter frigivningen försökte han gång på gång bosätta sig hos sonen utanför Borås men återvände alltid till Shanghai. Borås var för långtråkigt.
Hans omtumlande livshistoria berättas här av sonsonen Ola, som också beskriver människor i dagens Shanghai i flera reportage om stressen, penningjakten och den svindlande utvecklingstakten.
Olas mor kommer från Periam i Rumänien, en gång ansedd som en framtidsstad. Efter att liksom Shanghai ha knuffats omkring av krig mellan regimer, imperier och ideologier i århundraden söker Periam nu sin roll i Europa efter murens fall.
Magnus Laupas reportagebilder skildrar med stor känslighet
kontrasterna i de båda städerna idag.
»Det är fantastiska texter. Ännu mäktigare blir berättelserna av Magnus Laupas bilder. Jag skulle vilja att Borås kommun försörjer honom resten av livet så att han kan skriva fler böcker som den här.«
Rebecka Gunnarsson i Borås Tidning
»Enbart den rumänska delen vore läsvärd som bok. Men med den kinesiska halvan växer detta arbete till något märkvärdigt.«
Ulf Eriksson i Göteborgs-Posten
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

Övrig information

Ola Wong skildrar sin farfars dramatiska liv i Shanghai och berättar även om dagens Shanghai i flera reportage om stressen, penningjakten och den svindlande utvecklingstakten. Han söker även sina rötter i Periam, Rumänien som hans mor kommer ifrån. Magnus Laupas reportagebilder skildrar kontrasterna i de båda städerna idag.