Nu kommer Chockdoktrinen, den efterlängtade uppföljaren till No Logo. En omskakande och nydanande analys av världen under katastrofkapitalismens epok. När stormen Katrina drog in över USA och förstörde delar av New Orleans, bl.a. merparten av stadens skolor, skrev den nyliberala ekonomins gudfader Milton Friedman en artikel där han manade till omedelbar handling. Katastrofen innebar en unik chans för staden. I stället för att bygga upp de gamla skolorna skulle man i ett enda kraftfullt slag privatisera hela skolväsendet. Inte helt oväntat kom hans recept att följas till punkt och pricka. Det är kriser och katastrofer som skapar förändring, säger Friedman och den nuvarande amerikanska statsledningen. Och om inte förstörelsen kommer med naturens hjälp kan man själv åstadkomma den med massiva truppinsatser och högteknologiska vapen som i Irak. Naomi Klein undersöker den oemotståndliga idén om att sopa bort allt som anses föråldrat eller hindrande och börja om från scratch. Hon söker sig historiskt tillbaka på två vägar. Den ena för till hemliga psykologiska experiment på 1960-talet om hur man genom att utplåna sinnesintryck kan påverka och styra människor och vars slutpunkt är Abu Ghraib och Guantanamo Bay. Den andra leder till Chicagouniversitetets ekonomiska fakultet och hur denna utvecklades till en politisk idéfabrik. Härifrån fick världens politiker föreskrifter om hur deras länder med hjälp av chockterapi skulle omformas efter en kompromisslös nyliberal modell. Chockdoktrinen kommer med säkerhet att bli 2007 års mest omtalade samhällsbok.
Visa hela texten
Kundrecensioner
Det finns 1 recension av Chockdoktrinen : katastrofkapitalismens genombrott. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den!
Sätt ditt betyg »
Chockdoktrinen är en frisk fläkt i den ekonomisk-politiska debatten. Till skillnad från den något vänsterextrema föregångaren No Logo är den här boken mer balanserad. Boken vänder sig mot den fundamentalistiska marknadsekonomins förespråkare och vill lyfta fram alternativ - inte kommunistiska, utan blandekonomiska; rentav socialdemokratiska - den svenska efterkrigsmodellen lovordas. J.M. Keynes frekventerar bland de ekonomer Klein tycker har ett sundare och mer balanserat sätt a...
Läs hela recensionen