Sista resan till Phnom Penh (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
229
Utgivningsdatum
2006-09-01
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Åkesson, Carl (form)
Dimensioner
130 x 220 x 20 mm
Vikt
320 g
SAB
Lz Huor, Someth
ISBN
9789170372063
Sista resan till Phnom Penh (inbunden)

Sista resan till Phnom Penh

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2006-09-01
147
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
En majdag 1977 lämnade Someth Huor sin svenska hustru och deras tvåårige son i Berlin för att resa till Peking. Därifrån tog han ett plan till Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Someth var en högutbildad kambodjan som under sina år i Eu-ropa blivit socialist. Han ville stödja den väldiga samhällsomvand-ling som sedan ett par år leddes av den mystiska, ansiktslösa Angkar Organisationen.Från Peking skrev Someth två brev till sin familj. Därefter hör-des han aldrig mera av. Tjugoåtta år senare bestämmer sig sonen Jesper för att försöka ta reda på vad som hände med hans far. Han söker i arkiv, reser flera gånger till Kambodja, träffar sin fars släktingar, frågar ut gamla vänner till fadern, av vilka en hade en ledande position hos de röda khmererna. Han besöker folkmordets mörka hjärta, tortyrcentret Tuol Sleng. Han vandrar bland massgravarna i Choeung Ek, The Killing Fields.
Resultatet har blivit en gripande dokumentär berättelse som utspelar sig i Stockholm, Paris, Berlin, Pyongyang och Phnom Penh. Den handlar inte bara om Jesper och hans pappa utan också om världens mest våldsamma samhällsomdaning Pol Pots revolution.

FÖRFATTAREN: Jesper Huor är född 1975 i Berlin och upp-vuxen och bosatt i Stockholm. Han är journalist och har arbetat på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, TT och Sveriges Radio.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sista resan till Phnom Penh. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Röda Kmerernas revolution.
  Robert Zackrisson, 4 april 2016

  En sons berättelse om sin Kambodjanske fars öde.
  För alla oss som fascineras av Kambodja, och vill förstå hur och varför det blev som det blev, när revolutionen i Kambodja blev ett folkmord.
  Jesper beskriver tidens strömningar bra, och läsaren får via Jesper far och mor en inblick i tidens politiska värderingar.
  Läsaren bjuds även på en inblick i Nordkorea, mfl platser.
  Lättläst.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Jesper Huor

Recensioner i media

En historielektion för gymnasieelever

Bara några veckor efter min hemkomst från Phnom Penh gav Ordfront ut denna boken och med färska minnen från min resa tog jag mig an boken med blandade känslor.

Efter ett fåtal stycken i denna enkelt skrivna bok fick jag uppfattningen att Jesper, denna unga journalist och författare, har behövt hitta sig själv och att hans enda alternativ var att skriva denna boken. Söka efter svar kring sin far som lämnade honom och hans mor för att göra kampen för sitt hemland Kambodja sällskap. Detta stärks mer och mer när han ifrågasätter sin politiska filosofi genom researchen av sina föräldrars kommunistiska bakgrund. Allt detta smyger sig fram mellan de små historielektioner han ger läsaren om landet söder om Thailand. Landet vi inte vet så mycket om, men som författaren själv har tagit sig tiden att läsa på om och besöka vid ett antal tillfällen. Intervjuer med gamla röda Khmeranhängare som arbetat med hans far, en audiens hos kungen och sena kvällar i sin fasters hus där hon berättar historier om tiden som varit. Då och då kan man få en bild av hur det såg ut, det som det skrivs om, men utan en karta och att vara lite påläst om landets historia så kan det bli svårt att hänga med.

Han varvar sina berättelser om sin svenska mors och kambodjanska fars relation och familjen i Kambodja med själva Pol Pot regimens historia. Allt som oftast finns där ett sammanhang i tiden, men när man väl har kommit tillrätta i det så är man tillbaka i Jespers nutid och funderingar kring livet och alla dess orättvisor. Han vill ge läsaren mer än vad han har förmågan till, men om historielärarna på våra gymnasieskolor ska börja undervisa i Kambodjas fruktansvärda historia är detta kanske den perfekta boken för att få igång elevernas engagemang i ämnet.

Bloggat om Sista resan till Phnom Penh

Övrig information

Under det röda 70-talet träffades två unga människor i Paris. Hon från Sverige, han från Kambodja. 1977, när deras son var två år, återvänder Someth Huor till sitt hemland för att delta i det revolutionära uppbygget. Han hördes aldrig mera av. Många år senare, när sonen Jesper uppsöker röda khmerernas fruktade tortyrcenter Tuol Seng, ser han sin fars foto på väggen.