Ett annat Israel : min resa över den judisk-arabiska gränsen (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
294
Utgivningsdatum
2007-03-01
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Översättare
Gunnar Sandin
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
The other side of Israel : my journey across the Jewish-Arab divide
Dimensioner
178 x 108 x 18 mm
Vikt
160 g
SAB
Koafi.57
ISBN
9789170372940
Ett annat Israel : min resa över den judisk-arabiska gränsen (pocket)

Ett annat Israel : min resa över den judisk-arabiska gränsen

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2007-03-01
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Vid fyllda femtio, med ett havererat äktenskap bakom sig, bestämmer sig Susan Nathan för att äntligen göra aliya, dvs. utnyttja sin rätt som jude att bosätta sig i Israel.
Susan Nathan trodde att hon flyttat till ett land utan folk, för ett folk utan land. Men snart drabbas hon av insikten att en femtedel av detta lands befolkning är araber och att de på område efter område diskrimineras.
Hon väljer att flytta till en helt igenom arabisk stad, Tamra, för att genom sitt eget exempel visa att judar och araber kan leva sida vid sida. Och genom de människor hon lär känna upptäcker hon ett annat Israel där hela utbildningssystemet är anpassat efter judisk historieskrivning; där man tvingas betala skyhöga böter för att man uppfört bostäder på sin egen mark samtidigt som man lever under ständiga rivningshot; där Ikea vägrar att leverera möbler till palestinska hem. Ett Israel inte olikt det Sydafrika hon så ofta besökte som barn.
Ett annat Israel är en upprörande bok. Susan Nathans personliga ton, hennes raseri och envetna vilja att förstå frammanar en skrämmande bild av ett land som systematiskt förtrycker sina egna medborgare.
Men hon visar också att motkrafter finns: individer och organisationer som gör sitt yttersta för att radera ut den osynliga men högst påtagliga gräns som håller judar och araber skilda.

Med sin bok lyfter hon med ett kraftfullt engagemang fram ett perspektiv som oftast skyms av våldsrapporteringen från de ockuperade områdena.
LO-tidningen
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ett annat Israel : min resa över den judisk-arabiska gränsen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. "Ett annat Israel" är en övertygande skildring av...
  Kerstin Öhrner, 23 september 2013

  "Ett annat Israel" är en övertygande skildring av relationerna mellan de olika folken i Israel och i de ockuperade delarna av Palestina.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Susan Nathan

 • The Other Side of Israel

  Susan Nathan

  The pioneering autobiographical story of a British Zionist in her fifties who moves to Israel and chooses to live among 25,000 Muslims in the all-Arab Israeli town of Tamra, a few miles from Nazareth. Susan Nathans revelatory book about her new li...

 • Other Side of Israel: My Journey Across the Jewish/Arab Divide

  Susan Nathan

  The pioneering autobiographical story of a British Zionist in her fifties who moves to Israel and chooses to live among 25,000 Muslims in the all-Arab Israeli town of Tamra, a few miles from Nazareth.Susan Nathan's revelatory book about her new li...

Övrig information

Vid fyllda femtio, med ett havererat äktenskap bakom sig, bestämmer sig Susan Nathan för att äntligen göra aliya, dvs. utnyttja sin rätt som jude att bosätta sig i Israel. Susan Nathan trodde att hon flyttat till "ett land utan folk, för ett folk utan land". Men snart drabbas hon av insikten att en femtedel av detta lands befolkning är araber och att de på område efter område diskrimineras. Hon väljer att flytta till en helt igenom arabisk stad, Tamra, för att genom sitt eget exempel visa att judar och araber kan leva sida vid sida. Och genom de människor hon lär känna upptäcker hon ett annat Israel där hela utbildningssystemet är anpassat efter judisk historieskrivning; där man tvingas betala skyhöga böter för att man uppfört bostäder på sin egen mark samtidigt som man lever under ständiga rivningshot; där IKEA vägrar att leverera möbler till palestinska hem. Ett Israel inte olikt det Sydafrika hon så ofta besökte som barn. Ett annat Israel är en upprörande bok. Susan Nathans personliga ton, hennes raseri och envetna vilja att förstå frammanar en skrämmande bild av ett land som systematiskt förtrycker sina egna medborgare. Men hon visar också att motkrafter finns: individer och organisationer som gör sitt yttersta för att radera ut den osynliga men högst påtagliga gräns som håller judar och araber skilda.