Spräng bojorna : kampen mot slavhandeln (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
435
Utgivningsdatum
2007-03-01
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Översättare
Stefan Lindgren
Originalspråk
Engelska
Medarbetare
Skarbrandt, Göran (form)
Dimensioner
178 x 110 x 30 mm
Vikt
240 g
SAB
Ke.44,Ke.45
ISBN
9789170372964
Spräng bojorna : kampen mot slavhandeln (pocket)

Spräng bojorna : kampen mot slavhandeln

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket Svenska, 2007-03-01

Slutsåld

Tolv människor samlades året 1787 på ett tryckeri i London för att bilda en förening mot slaveriet. De blev naturligtvis genast utskrattade. Men fem år senare hade den lilla gruppen dragit igång den största bojkottkampanj som världen dittills skådat. 300 000 engelsmän vägrade att köpa slaveriprodukten socker.
Människorättsrörelsen hade därmed tagit sina första steg. Den hade visat sin kraft och den använde redan då de flesta av de medel som politiska aktivister gör än i dag: flygblad, rockmärken, affischer, massutskick av brev.
Adam Hochschild berättar den okända historien om ett antal modiga, engagerade och ibland närmast besatta människor som drev denna kampanj Thomas Clarkson, Granville Sharp och inte minst Olaudah Equiano, också kallad Gustavus Vassa, den förste f.d. slav som skildrade slaveriet inifrån i en bok.
Spräng bojorna handlar samtidigt om slaverisystemet och dess betydelse för världsekonomin. Den tecknar en chockerande bild av fasorna under slavjakten, på slavskeppen och på plantagerna.
En bok som i samma medryckande stil som succén Kung Leopolds vålnad skildrar mötet mellan något av det mest upprörande och något av det mest hoppfulla i mänsklighetens historia.

Adam Hochschild har skrivit en samvetsgrann och oupphörligt fascinerande bok om den brittiska kampen mot slavhandeln.
Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Spräng bojorna : kampen mot slavhandeln. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Boken är en svindlande översikt över detta skammens...
    Danjel Skerfving, 2 januari 2014

    Boken är en svindlande översikt över detta skammens kapitel i mänsklighetens historia. Det som gör den så fantastiskt är att den verkligen blottlägger mekanismerna i maskineriet som kunde framdriva en sådan omänsklighet, och samtidigt belyser de enskilda människorna i det hela så att det ger förståelse för deras roll i helheten. Och det med historier så fantastiska ochhemska att man hisnar- en av dem har filmatiserats i storfilmen "Twelve years a slave"- men det finns många fler... Läs den och få en ny förståelse av den moderna historien!

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Spräng bojorna : kampen mot slavhandeln