Fem år av mitt liv : en berättelse från Guantánamo (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
251
Utgivningsdatum
2008-01-01
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Översättare
Sofia Lindelöf
Originaltitel
Fünf Jahre meines Lebens. Ein Bericht aus Guantanamo
Dimensioner
220 x 153 x 23 mm
Vikt
440 g
SAB
Lz Kurnaz, Murat
ISBN
9789170373343
Fem år av mitt liv : en berättelse från Guantánamo (inbunden)

Fem år av mitt liv : en berättelse från Guantánamo

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2008-01-01

Slutsåld

Strax efter 11 september-attentaten åker den 19-årige Murat Kurnaz, född och uppvuxen i Tyskland, till Pakistan för att gå i koranskola ett par månader. Då anar han inte vilka fasor som väntar honom - och att han inte kommer att återse sin familj på nästan fem år.
Strax före återfärden till Tyskland grips han i en säkerhetskontroll och säljs av den pakistanska polisen för 3 000 dollar till USA-militären. Man för bort honom till Kandahar i Afghanistan, där han misshandlas svårt i ett hemligt fängelse. Efter två månader flygs han till fånglägret Guantánamo på Kuba.
Redan på ett tidigt stadium inser amerikanerna att den unge turken från Bremen är oskyldig - ändå måste Murat Kurnaz stå ut över 1 600 dagar i fångenskap med förhör, tortyr, isoleringscell, förvaring i bur och ständiga förödmjukelser.
Först 2006 blir han frigiven - och får reda på att de tyska myndigheterna sedan länge varit på det klara med att han var oskyldig, men trots det inte gjort några ansträngningar för att underlätta hans frigivning.
I Fem år av mitt liv berättar Kurnaz sin otroliga historia. Han beskriver ingående sina upplevelser under fångenskapen och ger samtidigt en detaljerad bild av "systemet Guantánamo": en värld av rättslöshet där fångar obarmhärtigt är utlämnade till terror och godtycke.
Detta är den mest detaljerade boken inifrån Guantánamo.

Boken har sålt i 25 000 exemplar i Tyskland och är såld till 11 länder.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Fem år av mitt liv : en berättelse från Guantánamo. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Superstark skildring...
    Avantasia, 13 augusti 2008

    Guantánamo är för mig ett under. Hur det kan få finnas? Jag har sett dokumentärer om detta fängelse, men aldrig har jag blivit så berörd som jag blev när jag läste den här boken. En känsla av frihetsberövning och förnedring utan någon gräns och det gör ont i hela kroppen när man läser hur Kurnaz blivit behandlad. Men det fina med boken är hur han aldrig ger upp, trots all brutalitet han utsätts för finns det hopp i boken. Och lättnaden och lyckan när han släpps fri känns i en själv. En bok som inte går att lägga undan. Läs den!

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Fem år av mitt liv : en berättelse från G...