Branden i hjärtat : berättelser från Bengalen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
299
Utgivningsdatum
2008-09-01
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Översättare
Jan Stolpe
Originaltitel
Draupadi, Dhibar
Dimensioner
215 x 140 x 25 mm
Vikt
380 g
SAB
Hce.016
ISBN
9789170373503
Branden i hjärtat : berättelser från Bengalen (inbunden)

Branden i hjärtat : berättelser från Bengalen

Inbunden Svenska, 2008-09-01

Slutsåld

Mahasweta Devi är en av Indiens främsta nutida författare, med över hundra böcker i de flesta genrer och därtill mängder av politiska artiklar och debattinlägg bakom sig. Hon är bengal och skriver på bengali.
Här introduceras nu Devi med ett fylligt urval av hennes mest kända noveller. Hon gav bröstet skildrar hur en kvinna som utnyttjats som amma i en rik familj med många barn lämnas åt sitt öde när hon inte längre behövs, ett offer för klassförtryck men också för förkvävande modersmyter.
I Draupadi är huvudpersonen en revolutionär kvinnogestalt ute i djunglerna som jagas av polisen men som demonstrerar sin trotsiga hållning också i det djupaste underläge. Arjunträdet är det sista kvarvarande trädet från gamla tiders mäktiga skogar som ska fällas. Då samlas stamfolken som beordras att välta denna bjässe till försvar runt dess stam: det är som om det är de själva och hela deras värld som nu hotas av förintelse.
Mahasweta Devi koncentrerar sig på att skildra Indiens förtrampade, de lågkastiga, de kastlösa och de lägsta av de lägsta den sjättedel av Indiens befolkning som utgörs av stamfolk och som i dag lever ett liv i stor utsatthet och armod.
I boken ingår även ett samtal mellan Devi och den indiska litteraturprofessorn och filosofen Gayatri Spivak.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Branden i hjärtat : berättelser från Beng...